5 "υγιεινές" τροφές που πρέπει να αποφύγεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτά τα δημοφιλή " υγιεινά" τρόφιμα μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο καλά για την γενική υγεία του οργανισμού σου.

υγιεινες_τροφες Istock

Ενώ έχεις κάνει πολλές αλλαγές στην διατροφή σου όπως να αγοράζεις μόνο τυρί με χαμηλά λιπαρά, ώστε να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή, ίσως χάνεις πολλά άλλα σημαντικά πράγματα για τον οργανισμό σου.

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ενημερωθούν για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν και οδηγούνται σε ριζικές αλλαγές με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η υπερπληροφόρηση, αλλά και οι συγκρουόμενες -μερικές φορές- μεταξύ τους επιστημονικές έρευνες, έχουν οδηγήσει σε λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με ορισμένα τρόφιμα.

Ακόμη και αυτά που θεωρείς εξαιρετικά "υγιεινά", ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο για τον οργανισμό σου. Ορισμένα από αυτά τα "υγιεινά" προϊόντα είναι πιο επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που, στην καλύτερη περίπτωση, δεν προσφέρουν κανένα νόμιμο όφελος για την υγεία. Στη χειρότερη περίπτωση, τα προϊόντα μπορεί να έχουν κάποιες πιθανές συνέπειες για την υγεία.

 Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποιες "υγιεινές" τροφές προτείνουν οι επιστήμονες να παραλείψεις και τι να επιλέξεις.

Διάβασε επίσης: 5 υγιεινές τροφές που θα "ανεβάσουν" τη διάθεσή σου

5 "υγιεινές" τροφές που πρέπει να αποφύγεις σύμφωνα με τους ειδικούς

υγιεινα_φαγητα
Istock

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Σε περίπτωση που το πλήρες τυρί ήταν απαγορευμένη τροφή για το καλάθι σου, ίσως είναι καιρός να το προσθέσεις ξανά. Ένας μεγάλος λόγος για να μην φοβάσαι το λίπος στα γαλακτοκομικά είναι ότι το λίπος στην πραγματικότητα βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο γάλα, όπως οι βιταμίνες Α και D.

Το λίπος στα γαλακτοκομικά βοηθά επίσης στη στήριξη της σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι βασικό για να παραμείνεις χορτάτη, συγκεντρωμένη και γεμάτη με ενέργεια. Εάν αποφεύγεις τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά έχοντας κατά νου την υγεία της καρδιάς σου, μπορείς πλέον να το καταναλώνεις ήσυχη. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά που καταναλώνονταν με μέτρο δεν συνδέονταν με αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και προστατευτικά.

Μαργαρίνη

Σε αντίθεση με τη πεποίθηση που επικρατεί, η μαργαρίνη δεν είναι πάντα καλύτερη επιλογή από το βούτυρο. Ενώ η μαργαρίνη περιέχει περίπου 70% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, και τα δύο προϊόντα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα συνολικού λίπους.

Η μαργαρίνη περιέχει 11 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας σε σύγκριση με το βούτυρο που έχει 12 γραμμάρια, κάτι που δεν είναι σημαντική διαφορά στο πλαίσιο της συνολικής διατροφής. Επίσης,το βούτυρο σε αντίθεση με τη μαργαρίνη, έχει μια μικρή λίστα συστατικών, οπότε αν σε ενδιαφέρει να καταναλώνεις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, το βούτυρο μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από την μαργαρίνη.

Εναλλακτικά προϊόντα κρέατος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος επιλέγει να κρατήσει το κρέας μακρυά από την διατροφή του και συνήθως σχετίζονται με την υγεία, τη θρησκεία, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ή τις γευστικές προτιμήσεις. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών τροφών στη διατροφή σου. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέξεις τις φυτικές πρωτεΐνες σου προσεκτικά.

Πολλά από τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως "ψεύτικο κρέας" στην αγορά διατίθενται με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Και, επειδή πολλά προϊόντα χρησιμοποιούν απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας ή απομονωμένη πρωτεΐνη μπιζελιού, μερικά από τα θρεπτικά συστατικά λείπουν από αυτά τα τρόφιμα. Χρησιμοποιώντας τη σόγια ως παράδειγμα, ενώ η σόγια στην κανονική της μορφή προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη για την υγεία, φαίνεται ότι η προστασία χάνεται όταν η πρωτεΐνη εξάγεται από το φυτό και στη συνέχεια προστίθεται σε ένα τρόφιμο με χαμηλή θρεπτική αξία. Επιπλέον, δεν έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση του αντίκτυπου των βαρέως επεξεργασμένων τύπων σόγιας που χρησιμοποιούνται στα ψεύτικα προϊόντα κρέατος.

"Light" και χωρίς ζάχαρα επιδόρπια

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να δοκιμάσεις αυτό το επιδόρπιο χωρίς ζάχαρη για να καλύψεις τη λαχτάρα σου για κάτι γλυκό, έχε κατά νου ότι όταν αφαιρείτε κάτι από ένα προϊόν, κάτι άλλο πρέπει να προστεθεί για να πάρει τη θέση του. Σε πολλές περιπτώσεις, το λίπος προστίθεται σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα προϊόν με υψηλότερες θερμίδες από το "αρχικό" που σχεδιάστηκε να αντικαταστήσει. Μερικές φορές η ζάχαρη αντικαθίσταται με αλκοόλες ζάχαρης με χαμηλότερες θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία.

Granola μπάρες

Οι μπάρες Granola μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά υγιεινές, αλλά πολλές ετικέτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ουσιαστικά δεν προσφέρουν  πρωτεΐνη. Αυτά είναι "κακά" νέα για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σου.

Είναι καλό να απολαμβάνεις μερικές φορές μια granola bar για ένα βολικό σνακ, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα σνακ όπως μπανάνες, μήλα, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και ξηροί καρποί, που προσφέρουν περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και θρεπτικά συστατικά. Οι μπάρες granola είναι από τις κορυφαίες πηγές πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή, αλλά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ποικίλλει ανά εταιρεία.

Διάβασε επίσης: Είναι το λευκό ρύζι καλό για την υγεία σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i