Το νο1 λάθος που κάνεις με το μηλόξυδο και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Πίνεις μηλόξυδο για να χάσεις βάρος; Βρες το λάθος.

xidi istock

Φτιαγμένο από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών και μαγιάς στο χυμό μήλου, το μηλόξυδο, παίζει πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποτιθέμενα οφέλη όπως η πρόληψη του διαβήτη, η αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και η υποστήριξη της απώλειας βάρους. Πιθανότατα έχεις δει influencers να πίνουν μηλόξυδο και να εξυμνούν τα οφέλη του.

Δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων του χυμού μήλου μετά από την προσθήκη μικροοργανισμών (βακτήρια). Τα σάκχαρα αρχικά μετατρέπονται σε αλκοόλη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ, μια διαδικασία που αποκαλείται ζύμωση. To οξικό οξύ αποτελεί το κύριο συστατικό του ξυδιού και είναι η κύρια υπεύθυνη ουσία για την έντονη μυρωδιά και γεύση του. Η διαφοροποίηση του από τα υπόλοιπα ξύδια είναι ότι παράγεται από μήλα και όχι από σταφύλια και σιτηρά.

Το μηλόξυδο από μόνο του δεν αδυνατίζει!

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ είναι το εύρημα ότι η λήψη μηλόξυδου πριν από ένα γεύμα συνδέθηκε με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Ενώ αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και του βελτιωμένου γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 2, οι διαιτολόγοι ανησυχούν όταν κάποιοι πίνουν σφηνάκια μηλόξυδου χωρίς να το αραιώνουν με νερό. Λόγω της όξινης φύσης του, αυτό μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και το σμάλτο των δοντιών.

Η Jaclyn London, MS, RD προειδοποιεί ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή να επιδεινώσει τη γαστροπάρεση. Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης οξέων μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο. "Το να το πίνεις με άδειο στομάχι μπορεί να είναι σκληρό για το γαστρεντερικό σου σύστημα μακροπρόθεσμα και να προκαλέσει καούρα βραχυπρόθεσμα", εξηγεί. "Αυτά τα αισθήματα κορεσμού μετά τη δόση μηλόξυδου είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ολόκληρος ο οισοφάγος έχει πάρει "φωτιά". Και μια κουταλιά της σούπας, σφηνάκι ή κούπα μηλόξυδο το πρωί δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος! Ούτε κάποια τροφή από μόνη της".

Αντίθετα, συνιστά να "γεμίζεις φυτικές ίνες και πρωτεΐνες στα γεύματα και τα σνακ" για να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για την υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά οφέλη είναι ελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση και ενθαρρύνει τη στροφή σε άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Με όλα αυτά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να ρίχνεις το μηλόξυδο ως καρύκευμα ή ως συστατικό σε ένα ρόφημα ή σε σπιτικές σος για σαλάτα, ως μέρος μιας μαρινάδας για θαλασσινά και ως ενισχυτικό γεύσης για το ρύζι".

Επίσης, υπάρχου και συμπληρώματα με μηλόξυδο έχουν γίνει δημοφιλή, πολλά από αυτά όμως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i