2 σε 1: Η τροφή που αυξάνει την " καλή" χοληστερίνη και δυναμώνει την καρδιά

Το superfood που θα βελτιώσει την γενική υγεία του οργανισμού σου ταιριάζει με όλα τα φαγητά.

χοληστερινη_τροφη Istock

Όταν σκέφτεσαι τη χοληστερόλη, τότε σου έρχεται αμέσως στο μυαλό η "κακή" ή  υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, υπάρχει, επίσης, ένας "καλός" τύπος χοληστερόλης που χρειάζεται το σώμα σου. Η "καλή" χοληστερόλη ονομάζεται λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη.

Η HDL είναι το καλό είδος χοληστερόλης και το είδος που θέλεις να είναι σε καλά επίπεδα στον οργανισμό σου, ενώ η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι το είδος που θέλεις να διατηρήσεις υπό έλεγχο. Η HDL, η LDL και τα τριγλυκερίδια - ένας τύπος λίπους που μεταφέρεται στο αίμα - αποτελούν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης. Η HDL είναι σαν μια ηλεκτρική σκούπα για τη χοληστερόλη στο σώμα.

Όταν είναι σε υγιή επίπεδα στο αίμα σου, η HDL αφαιρεί την επιπλέον χοληστερόλη και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και στη συνέχεια τη στέλνει στο συκώτι σου. Εκεί, το  συκώτι σου το διώχνει από το σώμα σου. Τελικά, αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Διάβασε επίσης: Καλή χοληστερόλη: Γιατί έχει τόση σημασία στην εμμηνόπαυση;

Η τροφή που αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη- Ταιριάζει με όλα

σποροι_chia
Istock

Οι σπόροι Chia είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και άλλων υγιεινών θρεπτικών συστατικών. Η προσθήκη σπόρων chia στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η καρδιά σoυ μπορεί, επίσης, να σε ευχαριστεί που θα προσθέσεις τους σπόρους chia στα γεύματά σου. Τα υγιή λίπη στους σπόρους chia έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνουν την ποσότητα της HDL χοληστερόλης - όπως αναφέρθηκε παραπάνω- στο αίμα σου. Η HDL είναι η "καλή" χοληστερόλη που βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών σου για καλύτερη ροή αίματος. Επιπλέον, ο τύπος των φυτικών ινών στους σπόρους chia, κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης σχηματίζει πλάκα στις αρτηρίες σου, εάν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα.

Σε συνδυασμό, αυτές οι βελτιώσεις στα λιπίδια του αίματος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

σποροι_chia
Istock

Σήμερα, επειδή αυξάνονται σε δημοτικότητα, οι σπόροι chia είναι διαθέσιμοι σε πολλά προϊόντα διατροφής στο παντοπωλείο. Ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα φαγητά ( είτε αλμυρά είτε γλυκά), ενώ μπορείς να τους προσθέσεις και στα ροφήματά σου.

Έρευνα έδειξε ότι τόσο οι σπόροι chia όσο και το πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι καλές διατροφικές πηγές για τη φυσική αύξηση της HDL χοληστερόλης. Η επίδραση της αύξησης βάρους ήταν ασαφής, καθώς όλες οι ομάδες που συμμετείχαν  κέρδισαν βάρος με παρόμοιο τρόπο. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με την βελτίωση του βάρους.

σποροι_chia
Istock

Διάβασε επίσης:  Μείωσε την χοληστερίνη σου με 3 super τροφές - Ποιες να αποφύγεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i