Η τροφή που βελτιώνει την ψυχική σου υγεία - Νέα μελέτη τη συστήνει

Το γιαούρτι θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάθεσή σου αλλά και το έντερό σου. Τι έδειξε νέα μελέτη.

yogurt istock

Τώρα έχεις ακόμη ένα λόγο να φας το γιαούρτι σου! Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν πώς ο Lactobacillus, ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι, βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το στρες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.
Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity και τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν την πόρτα σε νέες θεραπείες για το άγχος, την κατάθλιψη και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια UVA Alban Gaultier και οι συνεργάτες του λένε ότι η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή επισημαίνει τον ρόλο του Lactobacillus, διαχωρίζοντάς τον από όλους τους άλλους μικροοργανισμούς που ζουν φυσικά μέσα και πάνω στο σώμα μας.

5 εναλλακτικές θεραπείες στην αντιμετώπιση και θεραπεία της κατάθλιψης

Το θαυμαστό μικροβίωμα

Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερο, είναι γνωστοί ως μικροβίωμα και οι επιστήμονες προσπαθούν όλο και περισσότερο να τους στοχεύσουν για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία μας. Η νέα έρευνα του UVA αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας στους επιστήμονες μια καινοτόμο νέα προσέγγιση για την κατανόηση του ρόλου των μεμονωμένων μικροβίων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια ποικιλία ασθενειών, ψυχικών και σωματικών.

"Η μελέτη έδειξε πώς ο Lactobacillus, που κατοικεί στο έντερο, επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα", δήλωσε ο Gaultier, του Τμήματος Νευροεπιστήμης του UVA, του Κέντρου Ανοσολογίας του Εγκεφάλου και της Glia και του TransUniversity Microbiome Initiative. "Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη των τόσο απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη".

Μικροβίωμα και κατάθλιψη

Το έντερό μας περιέχει αμέτρητα βακτήρια, μύκητες και ιούς. Υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα και πάνω μας από όσα κύτταρα στο σώμα μας. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί και οι αλληλεπιδράσεις τους είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία, την ψυχική υγεία και την ευημερία μας.

Οι διαταραχές της μικροχλωρίδας, λόγω ασθένειας, κακής διατροφής ή άλλων αιτιών, συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες και βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου. Έτσι, οι ερευνητές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη δυνατότητα καταπολέμησης ασθενειών στοχεύοντας τη μικροχλωρίδα.

Οι πρώιμες προσπάθειες για τη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου με ευεργετικά βακτήρια, τα προβιοτικά, έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν η απόλυτη πολυπλοκότητα του μικροβιώματος, το οποίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Η προσπάθεια να κατανοήσουμε τι κάνουν συγκεκριμένα τα βακτήρια ή οι μύκητες - πολύ περισσότερο πώς αλληλεπιδρούν με όλους τους άλλους μικροοργανισμούς και τον ξενιστή τους - μπορεί να είναι σαν να προσπαθείς να μετρήσεις κόκκους άμμου στην παραλία.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ο Gaultier και η ομάδα του ακολούθησαν μια καινοτόμο προσέγγιση για να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στους Lactobacilli. Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο του Gaultier πρότεινε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια - ένα εξαιρετικά πολλά υποσχόμενο εύρημα. Αλλά οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν πώς.

Ο Gaultier και η ομάδα του αποφάσισαν να συνεχίσουν την έρευνά τους για την κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μια συλλογή βακτηρίων, γνωστή ως "Altered Schaedler Flora", η οποία περιλαμβάνει δύο στελέχη Lactobacillus και έξι άλλα βακτηριακά στελέχη. Με αυτή τη σπάνια χρησιμοποιούμενη βακτηριακή κοινότητα, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ποντίκια με και χωρίς Lactobacillus, παρακάμπτοντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Το Altered Schaedler Flora έδωσε συναρπαστικά αποτελέσματα. Ο Gaultier και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά οι Lactobacilli και πώς η έλλειψη των βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη γάμμα που ρυθμίζει την απόκριση του οργανισμού στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας, στις οποίες ο γαλακτοβάκιλλος παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που παλεύουν με την κατάθλιψη ή κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη μπορεί μια μέρα να λάβουν ειδικά προβιοτικά συμπληρώματα για να βελτιστοποιήσουν τα επίπεδα του χρήσιμου Lactobacillus.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν την κατάθλιψη;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i