Πως να εμπλουτίσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά;

Απλά και εύκολα: ένα κουταλακι στον καφέ σου από τα παρακάτω συστατικά θα τον αναβαθμίσουν!

γυναίκα πίνει τον καφέ της στην αιώρα istock

Ξεκινάς τη μέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ επειδή σου προσφέρει ενέργεια και τόνωση; Υπάρχουν εύκολοι και απλοί τρόποι να εμπλουτίσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και να τον κάνεις σούπερ τούρμπο στα θρεπτικά συστατικά! 


Κάνε αυτή την μικρή αλλαγή στον καφέ σου και δες την υγεία σου να βελτιώνεται

6 συστατικά που εμπλουτίζουν τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Φτιάξε ένα εναλλακτικό ρόφημα, προσθέτοντας στον καθημερινό σου καφέ κάτι από τα παρακάνω και δοκίμασε ποιος συνδυασμός από όλους σου αρέσει καλύτερα.

 1. Κανέλα
 2. Τζίντζερ
 3. Κουρκουμάς
 4. Κακάο
 5. Σκόνη μάκα
 6. Σκόνη μάτσα

καφές στον δίσκο
istock

1. Κανέλα

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η κανέλα στον καφέ:

 • Συμβάλει στον έλεγχο σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της να μιμείται την ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
 • Μειώνει τη φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
 • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της να αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πόση κανέλα να προσθέσεις στον καφέ σου: Από 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με μικρή ποσότητα και να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

2. Τζίντζερ

Εκτός από την πικάντικη γεύση που προσδίδει, η προσθήκη τζίντζερ στον καφέ έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία σου:

 • Βελτιώνει την πέψη: Το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την πέψη αυξάνοντας την παραγωγή πεπτικών χυμών και διευκολύνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει από δυσπεψία, φούσκωμα και αέρια.
 • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με αρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
 • Μειώνει τους μυικούς πόνους: Το τζίντζερ έχει αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις.
 • Βοηθά στην απώλεια βάρους: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας την όρεξη.

Πόσο τζίντζερ να προσθέσεις στον καφέ σου: Πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό τζίντζερ ή τρίψε ένα μικρό κομμάτι ρίζας τζίντζερ (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού).

3. Κουρκουμάς

Η προσθήκη κουρκουμά στον καφέ, πέρα από το χρυσαφένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζει, έχει τα εξής οφέλη: 

 • Αντιοξειδωτική δράση: Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
 • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με αρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους, φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειες και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
 • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την μάθηση. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προάγει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων.
 • Προστατεύει την υγεία της καρδιάς: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβωσης.
 • Συμβάλλει στην πέψη: Ο κουρκουμάς μπορεί να βελτιώσει την πέψη αυξάνοντας την παραγωγή χολής και πεπτικών ενζύμων. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει από δυσπεψία, φούσκωμα και αέρια.

Πόσο κουρκουμά να προσθέσεις στον καφέ σου: Πρόσθεσε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά.

4. Κακάο

Το κακάο εκτός από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τα φλαβανοειδή που ενισχύουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τα εξής:

 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Το κακάο περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με υπέρταση ή με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Βελτιώνει τη διάθεση: Το κακάο περιέχει ουσίες που προάγουν την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την ευτυχία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Πόσο κακάο να προσθέσεις στον καφέ σου: Πρόσθεσε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο με υψηλή περιεκτικότητα κακάό >70%.

5. Σκόνη μάκα

Η σκόνη μάκα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως τονωτικό και θεωρείται υπερτροφή λόγω του πλούσιου θρεπτικού της προφίλ. Επίσης:

 • Ενισχύει την ενέργεια και την αντοχή: Η σκόνη μάκα είναι γνωστή για την ικανότητά της να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή, τόσο σωματική όσο και νοητική. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά της, όπως τα αμινοξέα, τα βιταμίνη Β και τα μέταλλα, τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό και βελτιώνουν την απόδοσή του.
 • Βελτιώνει τη διάθεση: Η σκόνη μάκα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στις ορμονικές της ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
 • Υποστηρίζει την υγεία των οστών: Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, απαραίτητα μέταλλα για την υγεία των οστών. Η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.
 • Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Η σκόνη μάκα έχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να ανακουφίσει από δυσπεψία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Πόση σκόνη μάκα να προσθέσεις στον καφέ σου: Ξεκίνα με μικρή ποσότητα. Πρόσθεσε 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού και αύξησε σταδιακά την ποσότητα, έως ότου βρεις την ιδανική για εσένα. Προσοχή: Σε υπερβολικές δόσεις, η μάκα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές, πονοκέφαλο και αϋπνία.

6. Σκόνη μάτσα


Η σκόνη μάτσα προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, του ίδιου φυτού από το οποίο προέρχεται και το πράσινο τσάι. Σε αντίθεση με το πράσινο τσάι, τα φύλλα της μάτσα καλλιεργούνται στη σκιά πριν από τη συγκομιδή τους, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε χλωροφύλλη και αντιοξειδωτικά. Η προσθήκη μάτσα στον καφέ, πέρα από το πράσινο χρώμα και τη γήινη γεύση που προσφέρει, φέρνει μαζί της και μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία σου:

 • Έχει πολλά αντιοξειδωτικά: Το μάτσα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες. Προστατεύουν τα κύτταρα  από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
 • Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου: Η μάτσα περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει την παραγωγή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται με την χαλάρωση, την εστίαση και την βελτιωμένη μνήμη. Η καφεΐνη στο μάτσα, σε συνδυασμό με την L-θεανίνη, προσφέρει μια πιο ήπια και διαρκή τόνωση σε σχέση με τον καφέ, χωρίς το αίσθημα νευρικότητας ή άγχους.
 • Ενισχύει τον μεταβολισμό: Το μάτσα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, βοηθώντας στην καύση λίπους και στην απώλεια βάρους. 
 • Προστατεύει την υγεία της καρδιάς: Το μάτσα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα "καλής" χοληστερόλης (HDL), μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόση σκόνη μάτσα να προσθέσεις στον καφέ σου: Πρόσθεσε 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μάτσα και ανακάτεψε καλά.

9 φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις με τον καφέ σου

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i