Το Brassica oleracea, το γνωστό σε όλους μας μπρόκολο, είναι συγγενής με το κουνουπίδι – και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια των κραμβοειδών, αλλιώς σταυρανθών –, με εντονότερη όμως γεύση. Καλλιεργείται στις εύκρατες αλλά και τις ψυχρές περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες: στα πράσινα και στα σκούρα μοβ μπρόκολα. Το βρώσιμο μέρος του φυτού είναι η ταξιανθία του, δηλαδή τα μεγάλα "μπουκέτα" προτού ανοίξουν τα κίτρινα ευώδη άνθη – τα οποία σπανίως βλέπεις, γιατί το μπρόκολο κόβεται πριν ανθίσουν.
Τον χειμώνα είναι η ιδανική εποχή για τις σούπες. Πέρα του ότι σε ζεσταίνουν, είναι και αρκετά θρεπτικές και χορταστικές. Η διατροφολόγος Αλεξάνδρα Κοντοδήμου (@nutrition_home), έχει ετοιμάσει την πιο νόστιμη βελουτέ σούπα με μπρόκολο, γεμάτη με φυτικές ίνες και βιταμίνες, που θα σου ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βελουτέ σούπα με μπρόκολο
Υλικά:
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μικρές πατάτες
- 1 πράσο
- 1 μπρόκολο
- 3 κούπες νερό
- αλάτι/πιπέρι/θυμάρι
Εκτέλεση:
1) Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις το λάδι και τσιγαρίζεις λίγο το κρεμμύδι
2) Αφού κόψεις τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, το πράσο και το μπρόκολο τα βάζεις μέσα στη κατσαρόλα
3) Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το νερό και τα αφήνεις να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν
4) Στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείς μέχρι να γίνουν βελουτέ
5) Σερβίρεις με λίγο κατίκι ή γιαούρτι, hot honey ή μπούκοβο και λίγο τριμμένη κεφαλογραβιέρα και είναι έτοιμο
Διάβασε επίσης:
Μπρόκολο: Όλα τα οφέλη που προσφέρει και πρέπει να γνωρίζεις
Πώς να διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα για πολλές μέρες
Τραχανάς: Ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας επιστρέφει στα πιάτα μας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr