
Καλοκαίρι σημαίνει, μεταξύ άλλων, ταβέρνες σε παραλίες, τραπέζια γεμάτα με κρέας, ψάρι και πλούσια τυριά. Μερικές ώρες μετά, το στομάχι σου είναι βαρύ και φουσκωμένο, σαν να έχει δουλέψει υπερβολικά. Η λύση είναι απλή και φυσική, ένα ακτινίδιο, που αξίζει να το φας αμέσως μετά το γεύμα, για να βοηθήσει τις πρωτεΐνες να χωνευτούν πιο γρήγορα και να νιώσεις ξανά ανάλαφρα.
Πώς το πρόσωπο "ξεφουσκώνει" σε 14 μέρες – Η τροφή που πρέπει να αποκλείσεις
Η δύναμη της ακτινιδίνης
Το ακτινίδιο κρύβει μέσα του ένα μοναδικό ένζυμο που λέγεται ακτινιδίνη (actinidin). Πρόκειται για ένα φυσικό "εργαλείο" που διασπά τις πρωτεΐνες από το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά πιο γρήγορα από ό,τι θα έκανε μόνο το στομάχι σου.
Όπως εξηγεί η Dr. Lovedeep Kaur από το Massey University στη Νέα Ζηλανδία, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε τη μελέτη στο Advances in Food and Nutrition Research: "Η κατανάλωση ακτινιδίου ενισχύει την πέψη των πρωτεϊνών στο στομάχι και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που απορροφώνται στο λεπτό έντερο, βελτιώνοντας τη συνολική αξιοποίησή τους από τον οργανισμό".
Με άλλα λόγια, ένα ακτινίδιο μετά το γεύμα μπορεί να επιταχύνει την πέψη και να σε γλιτώσει από την αίσθηση βαρυστομαχιάς.
Γιατί αξίζει να το δοκιμάσεις
Οι μελέτες έδειξαν ότι η ακτινιδίνη μπορεί να διασπάσει πρωτεΐνες ακόμη και χωρίς την παρουσία άλλων πεπτικών ενζύμων. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο αν δυσκολεύεσαι να χωνέψεις τροφές όπως τυριά, γιαούρτι, ψάρι ή κρέας.
Η Nele Moorthamers, marketing manager της Zespri (της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας ακτινιδίων), σημειώνει: "Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ακτινιδίνη, η οποία διασπά τις πρωτεΐνες πιο αποτελεσματικά από τα πεπτικά ένζυμα του οργανισμού. Είναι η φυσική επιλογή για να ξεπεράσεις το φούσκωμα και την αίσθηση βαρυστομαχιάς μετά από πλούσια γεύματα".
Εκτός από την πέψη, το ακτινίδιο προσφέρει και μια γενναία δόση βιταμίνης C, σε ποσότητα μεγαλύτερη από το πορτοκάλι, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σου.
Τι πρέπει να προσέξεις
Αλλεργίες: Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε παιδιά, το ακτινίδιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αν έχεις εμφανίσει συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα ή πρήξιμο, απέφυγέ το.
Δεν είναι πανάκεια: Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, το ακτινίδιο δεν θα βοηθήσει, γιατί η ακτινιδίνη διασπά πρωτεΐνες και όχι σάκχαρα.
Επίμονα συμπτώματα: Αν το φούσκωμα ή οι πόνοι επιμένουν, χρειάζεται να μιλήσεις με γιατρό.
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Τι να φας για να ξεφουσκώσεις και να νιώσεις καλύτερα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr