
Το φθινόπωρο αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια αφορμή για νέα ξεκινήματα, αποφάσεις, αλλαγές και στόχους. Για παράδειγμα, αρκετοί θέτουν ως στόχο να βελτιώσουν τη διατροφή τους ή να αρχίσουν γυμναστήριο ή να κόψουν τα γλυκά και, ενδεχομένως, τα έτοιμα φαγητά. Ποιος, όμως, μπορεί να αποχωριστεί εντελώς τα γλυκά; (Εγώ, αν με ρωτάς, σε καμία περίπτωση).
Δεν χρειάζεται να τα κόψεις κι όλα μαχαίρι, βέβαια. Μπορείς πού και πού να απολαμβάνεις ορισμένες λιχουδιές. Απλά καλό είναι να προτιμάς εκείνες που είναι λιγότερο επεξεργασμένες, σπιτικές και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.
Η Γωγώ Ξαγοράρη, λοιπόν, σου έχει τη λύση, καθώς σε καλεί, μέσα από το μαγειρικό της blog (thecookinyou), να δοκιμάσεις μια συνταγή της για μια λαχταριστή και ξεχωριστή αχλαδόπιτα χωρίς καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη.
Μάλιστα, μας δίνει και μερικά μυστικά της για αυτήν την υπέροχη αχλαδόπιτα, τα οποία είναι τα εξής:
- Τη ζύμη μπορείς να τη φτιάξεις από την προηγούμενη μέρα, και να τη φυλάξεις στο ψυγείο.
- Σε περίπτωση που προτιμάς τα γλυκά λίγο πιο άγλυκα, μπορείς να παραλείψεις τη ζάχαρη καρύδας από τη ζύμη.
- Το νερό που θα ρίξεις στη ζύμη πρέπει να είναι παγωμένο. Πρόσθεσε παγάκια για να το διατηρήσεις.
- Μη ρίξεις όλη την ποσότητα του νερού στο αλεύρι. Ίσως να μη χρειαστεί να το προσθέσεις όλο.
- Αν έχεις επεξεργαστή τροφίμων, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Πρόσθεσε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, ανακάτεψε και ρίξε το νερό λίγο λίγο, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
- Ζύμωσε ελάχιστα, με αλευρωμένα χέρια. Όταν η ζύμη δεν κολλάει και έχει ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο, είναι έτοιμη.
- Με αυτή τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις ό,τι γλυκιά πίτα ή τάρτα θελήσεις.
- Μπορείς να τη φυλάξεις στη συντήρηση για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
- Διάλεξε αχλάδια όχι πολύ ώριμα, αλλά ούτε και πολύ σκληρά.
Υλικά
για τη ζύμη:
- 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 220 γρ. παγωμένο βούτυρο
- 120-150 ml παγωμένο νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
για το σιρόπι μελιού:
- 80 γρ. βούτυρο
- 70 ml μέλι
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 60 ml νερό
για τη γέμιση:
- 7-8 αχλάδια
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλια (ή 1 βανιλίνη)
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
- σιρόπι μελιού
- 1 αβγό για επάλειψη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και με το πιρούνι το ενώνουμε με το αλεύρι. Ρίχνουμε το ξύδι και το νερό λίγο λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια μας. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν η ζύμη αρχίζει να ενώνεται. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
Τη χωρίζουμε στα δύο, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε το σιρόπι μελιού.
Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό και το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Βήμα 3: Κόβουμε τα αχλάδια και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1×1 εκατοστό. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και τέλος το σιρόπι μελιού. Ανακατεύουμε απαλά.
Βήμα 4: Συναρμολογούμε και ψήνουμε.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε κύκλους διαμέτρου 35 εκατοστών. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών και τοποθετούμε το ένα κομμάτι. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ρίχνουμε πάνω όλη τη γέμιση.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες, το δεύτερο κομμάτι, και καλύπτουμε τη γέμιση.
Αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε για 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.
Διάβασε επίσης:
Δεν είναι μήλο, ούτε ακτινίδιο: Το καθημερινό φρούτο με τις περισσότερες φυτικές ίνες
Υγιεινή γαλατόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς φύλλο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr