Συνταγή για φοκάτσια μπίρας με ντομάτες: Το πιο κλασικό ιταλικό ψωμί

Αν είσαι λάτρης της ιταλικής κουζίνας, θα πρέπει να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή.

04.06.2019

εχεις διαβασει

Συνταγή για φοκάτσια

Από την blogger Aleksandra Minska (www.bakergirl.net)

Η φοκάτσια είναι ένα επίπεδο ψωμί της ιταλικής κουζίνας. Μπορεί να θεωρηθεί και πρόδρομος της σύγχρονης πίτσας. Η βασική συνταγή θεωρείται από μερικούς να έχει δημιουργηθεί από τους αρχαίους Έλληνες. Η blogger Aleksandra Minska μάς δίνει μια τέλεια συνταγή για φοκάτσια μπίρας με ντομάτες.

Διάβασε επίσης: Παπαρδέλες με κρέμα κολοκύθας και πικάντικα αμύγδαλα

Συνταγή για φοκάτσια μπίρας με ντομάτες – Υλικά

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 300 ml νερό ή μπίρα ale, ξεθυμασμένη και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 2 φλ. ώριμα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. ανθός αλατιού
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Στο μπολ του μίξερ βάλε τη ζάχαρη, τη μαγιά και την μπίρα ή το νερό. Ανακάτεψε καλά και άφησε το μείγμα να σταθεί μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  2. Πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά. Στο μεταξύ, ρίξε στο μείγμα το αλάτι.
  3. Συνέχισε με πιο αργό ζύμωμα για 10 λεπτά, μέχρι να έχεις μια λεία και μαλακή ζύμη.
  4. Σκέπασε το μπολ με μια νωπή πετσέτα και βάλ’ το σε ένα ζεστό σημείο για να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  5. Στρώσε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Μοίρασε στα δύο τη ζύμη από το μπολ. Άπλωσε τη ζύμη στις λαμαρίνες, πιέζοντας με το χέρι σου ώστε να
    καλυφθούν οι άκρες και οι γωνίες, σκέπασέ την και άφησέ τη να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  6. Προθέρμανε το φούρνο στους 220°C.
  7. Ανακάτεψε σε ένα φλιτζάνι το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  8.  Άνοιξε με το δάχτυλό σου τρύπες στη ζύμη, περίπου κάθε 2 εκ., και περίχυσε με το υγρό. Βεβαιώσου ότι έχεις γεμίσει όλες τις τρύπες. Μοίρασε τις ντομάτες στα δύο φύλλα ζύμης.
  9.  Άφησε ξανά να φουσκώσει για 10 λεπτά. 10 Ψήσε για 20 λεπτά.
    Σέρβιρε τη φοκάτσια ζεστή ή χλιαρή.

Δες επίσης:Πώς θα φτιάξεις ψωμί από κινόα (και ένα τέλειο spread με αβοκάντο!)

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece