Πόση βιταμίνη C έχει ένα πορτοκάλι;

Και πόση ποσότητα αυτής χρειάζεσαι καθημερινά;

πορτοκάλι iStock

Η βιταμίνη C, aka L- ασκορβικό οξύ, αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός σε καθημερινή βάση, μέσω της διατροφής. Η συγκεκριμένη υδατοδιαλυτή βιταμίνη παρέχει μια σειρά ωφελειών, που σχετίζονται με διάφορες λειτουργίες του σώματος μας, όπως για παράδειγμα η παραγωγή κολλαγόνου, η υποστήριξη του υγιούς ανοσοποιητικού ή/και η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. Όταν γίνεται λόγος για τη βιταμίνη C είναι λογικό να έρχονται στο μυαλό σου τα πορτοκάλια, καθώς αποτελούν τη δημοφιλέστερη πηγή της. Όμως με βάση τα δεδομένα, υπάρχουν και άλλες φυσικές τροφές, οι οποίες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα καθιερωμένα εσπεριδοειδή.

Πόση βιταμίνη C έχει ένα πορτοκάλι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης θρεπτικών συστατικών από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 68 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ένα ποτήρι φρεσκοκομμένου χυμού διαθέτει μόλις λίγη περισσότερη ποσότητα από ότι το ολόκληρο φρούτο (δηλαδή 90 χιλιοστόγραμμα), χωρίς ωστόσο να προσφέρονται οι – πολύτιμες - φυτικές ίνες που βρίσκονται στο λευκό μέρος του πορτοκαλιού.

Πόση από τη βιταμίνη αυτή χρειάζεσαι καθημερινά;

Όπως για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έτσι και για την βιταμίνη C, η απάντηση βασίζεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως το φύλο, η ηλικία, οι καταστάσεις που βιώνουμε κ.α. Ωστόσο, μια γενική συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για τις ενήλικες γυναίκες άνω των 19 ετών είναι τα 75 χιλιοστόγραμμα και για τους άνδρες τα 90. Όταν όμως μια γυναίκα κυοφορεί, οι ειδικοί επισημαίνουν να λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα από 85 χιλιοστόγραμμα και όταν θηλάζει τουλάχιστον 120.

Ποιες άλλες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Έχει επικρατήσει η ιδέα ότι τα εσπεριδοειδή και ιδίως τα πορτοκάλια επιλέγονται κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C. Όπως επισημαίνουν τα δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά είτε συναγωνίζονται αντάξια, είτε ξεπερνούν τα πορτοκάλια.

Κόκκινη πιπεριά (½ φλιτζάνι): 95 χιλιοστόγραμμα

Πράσινη πιπεριά (½ φλιτζάνι): 60

Χυμός γκρέιπφρουτ (¾ φλιτζάνι): 70

Μπρόκολο (½ φλιτζάνι): 51

Ακτινίδιο (μεσαίο): 64 χιλιοστόγραμμα

Λαχανάκια Βρυξελλών (½ φλιτζάνι): 48 χιλιοστόγραμμα

Διάβασε επίσης: Συνταγές για εσπεριδοειδή: 5 συνδυασμοί για γεύματα

Διατροφή ενάντια στην κόπωση: Το πλάνο για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i