Ποιες βιταμίνες και συστατικά ενισχύουν το κολλαγόνο σου

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά boostάρουν το κολλαγόνο σου και σου χαρίζουν ενέργεια και νεανική όψη.

collagen istock

Υπάρχουν 28 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου στο σώμα, με τον τύπο I, II, III και IV να είναι οι πιο συχνοί. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα μας. Αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό των συνδετικών ιστών, που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως:

  • Δέρμα: Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης.
  • Οστά: Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών, προσδίδοντάς τους αντοχή και δομή.
  • Χόνδροι: Αποτελεί βασικό συστατικό των χόνδρων, που προστατεύουν τις αρθρώσεις.
  • Τένοντες και σύνδεσμοι: Δίνει δύναμη και ελαστικότητα στους τένοντες και τους συνδέσμους, που είναι απαραίτητοι για την κίνηση.

Πώς να ενισχύσεις το κολλαγόνο σου

Αντί για συμπληρώματα δώσε σημασία στη διατροφή σου. Το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και διασπάται σε αμινοξέα όταν καταναλώνεται, επομένως η κατανάλωση κολλαγόνου δεν εγγυάται ότι θα παραχθεί νέο κολλαγόνο. Η διατροφή όμως μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

1. Αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και απαιτούνται για την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Πολλές ποικιλίες φυτικής πρωτεΐνης είναι πλήρεις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιλαμβάνουν όλα τα αμινοξέα που το σώμα σου δεν μπορεί να παράξει από μόνο του.

2. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για τον φυσικό σχηματισμό κολλαγόνου. Η βιταμίνη C απαιτείται για τη σύνθεση αμινοξέων και τη σταθεροποίηση της δομής του κολλαγόνου.

Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ή να αποθηκεύσεις επιπλέον κολλαγόνο εάν δεν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C, αλλά τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια και οι ντομάτες είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές.

3. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της βιταμίνης C να μειώνει την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα και βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου που παράγεται φυσικά στο σώμα. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και χορταρικά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα τροπικά φρούτα, όπως το ακτινίδιο, το μάνγκο και το αβοκάντο είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε.

4. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου. Οι φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

5. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση και την αναδόμηση του κολλαγόνου, στην επούλωση των πληγών και να προάγει την υγεία και την ακεραιότητα του δέρματός σου. Οι πλούσιες σε ψευδάργυρο φυτικές τροφές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

6. Χαλκός

Ο χαλκός είναι απαραίτητος συνεργικός παράγοντας για το ένζυμο λυσυλοξειδάση, το οποίο βοηθά τις φυσικές δραστηριότητες ελαστίνης και κολλαγόνου του σώματος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, η σοκολάτα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι καλές πηγές χαλκού.

Ο χαλκός πρέπει να λαμβάνεται από τα γεύματα και όχι από συμπληρώματα, επειδή τα συμπληρώματα συνήθως υπερφορτώνουν τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να μεταβολίσουν τον χαλκό και η περίσσεια χαλκού να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα.

Πέντε τροφές που μπορείς να τρως κάθε μέρα για όμορφο δέρμα

7. Θείο

Το θείο εμπλέκεται στην παραγωγή κυτταρικού κολλαγόνου και βοηθά στη σταθεροποίηση του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σουλφινικά οξέα, αλισίνη, σουλφίδια, θειαμίνη και βιοτίνη.

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και τα πράσα, είναι μια εξαιρετική πηγή θείου. Τα σταυρανθή λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης θείο.

8. Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες ελαχιστοποιούν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή στο δέρμα λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες προλαμβάνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου, ενισχύουν την παραγωγή του και μειώνουν τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στο τσάι, τον καφέ και τα μπαχαρικά.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές κολλαγόνου;

Οι παρακάτω τροφές βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος, συμβάλλουν στην αντιγήρανση και μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

  • Ψάρι
  • Κοτόπουλο
  • Ασπράδια αυγών
  • Εσπεριδοειδή
  • Μούρα
  • Κόκκινα και κίτρινα λαχανικά
  • Σκόρδο
  • Λευκό και πράσινο τσάι
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • Κάσιους
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Φασόλια
  • Αβοκάντο
  • Σόγια

Δες και αυτό: Ελιξίρια νεότητας: 5 smoothies που ενισχύουν το κολλαγόνο χαρίζοντας νεανικό δέρμα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i