Άννα Ντουντουνάκη | H χρυσή πρωταθλήτρια κολύμβησης μιλά αποκλειστικά στο SHAPE

Η 28χρονη Χανιώτισσα Άννα Ντουντουνάκη ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Άννα Ντουντουνάκη

H 28χρονη Χανιώτισσα Άννα Ντουντουνάκη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης 25άρας πισίνας στο Οτοπένι, ετοιμάζεται για το Παρίσι με κύριο όχημά της την στοχοπροσήλωση.

Τα βουρκωμένα γεμάτα ένταση μάτια της τη στιγμή της απονομής, αλλά και ο ευγενικός τρόπος που η Άννα Ντουντουνάκη ανταποκρίθηκε στα διαδικτυακά μου συγχαρητήρια, μας οδήγησαν σε μια κουβέντα με πολλές αλήθειες, χιούμορ και ουσία.

Άννα, τι σκεφτόσουν πάνω στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου;

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν πόση δουλειά και πόση προσπάθεια έχω κάνει και πόσες δυσκολίες έχω ξεπεράσει. Προσπαθούσα επί δύο χρόνια και καθώς δεν ερχόταν το αποτέλεσμα που ήθελα, ένιωθα μια αμφισβήτηση για το εάν θα καταφέρω να βρεθώ σε κάποιο βάθρο. Τελικά είδα αυτό που ήθελα. Αν σκεφτείς ότι από κάτω είχα τον προπονητή και την ομάδα μου, και στην άλλη μεριά τους γονείς και το αγόρι μου, ήταν πραγματικά μια δυνατή στιγμή.

Ποιες είναι οι στιγμές-ορόσημα που σε καθόρισαν;

Σίγουρα η πρόκριση στην πρώτη Ολυμπιάδα στο Ρίο το 2016. Ήταν ίσως η πιο έντονη στιγμή μου, μαζί με το χρυσό. Η επόμενη σημαντική στιγμή είναι το πρώτο μου μετάλλιο (.σ.σ. χάλκινο) στο Ευρωπαϊκό το 2019, στη Γλασκόβη, και η πρώτη μου φορά σε διεθνή διοργάνωση. Αυτό το μετάλλιο μού άνοιξε τον δρόμο. Το χρυσό του 2021 ήταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου. Ήρθε μετά από τη χρονιά του κόβιντ και μετά από πάρα πολλή δουλειά. Έμοιαζε σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μια στιγμή που δεν ξεχάσω ποτέ είναι να βλέπω στον πίνακα το Νο 1 και δίπλα το όνομά μου! Και η αγκαλιά μετά με τον προπονητή μου. Μια στιγμή που είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου ήταν η Ολυμπιάδα στο Τόκιο, που έμεινα έξω για έξι δέκατα του δευτερολέπτου.

Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες "τέλος, τα παρατάω!”;

Το έχω πει δύο φορές. Πριν την Ολυμπιάδα του 2016 και την ολυμπιακή χρονιά του 2021. Όχι γιατί δεν πήγαιναν καλά οι αγώνες, αυτό λειτουργούσε ως κίνητρο για να βελτιώνομαι. Και τις δύο φορές πίστευα ότι κλείνει ένας κύκλος. Είμαι παρορμητική, δύσκολα συγκρατώ τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά μου. Εκείνη τη στιγμή δεν έχω τη διαύγεια να δω τα πράγματα και επιπλέον είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Όμως, μετά από λίγο καιρό σκέφτομαι εντελώς διαφορετικά.

Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που έχεις πάρει από τις νίκες και τις ήττες σου;

Έμαθα να έχω αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μου, σημαντικά εφόδια σε ό,τι κι αν κάνει κανείς, στα οποία οφείλεται πάνω από το 50% της επιτυχίας. Ένα άλλο μάθημα που πήρα είναι ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Όσα έχω καταφέρει ήρθαν μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έμαθα να μην το βάζω κάτω, να βλέπω τι δεν έχω κάνει σωστά, να βελτιώνομαι, και να μην ρίχνω το φταίξιμο στους άλλους.

Άννα Ντουντουνάκη

Με ποιους μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου, εκτός από τον προπονητή σου;

Με τους γονείς και το αγόρι μου. Δεν είμαι άνθρωπος των αποφάσεων και των αλλαγών. Θέλω να το εξετάσω πρώτα από πολλές πλευρές. Το μόνο που έχω αποφασίσει μόνη μου είναι όταν άλλαξα άθλημα και από συγχρονισμένη πέρασα στην κλασική κολύμβηση.

Αποδείχθηκε ότι ήταν σωστή απόφαση! Συνήθως συνδέουμε τον πρωταθλητισμό με τη στέρηση και τις θυσίες. Ισχύει στη δική σου περίπτωση;

Δεν μπορώ να πάω διακοπές εύκολα, δεν μπορώ να τις οργανώσω, έχω στερηθεί ύπνο, κάνω προετοιμασία τρεις βδομάδες απομονωμένη σε ένα βουνό... Ναι, είναι θυσίες αυτά και έχω κάνει πολλές. Πάντα όμως προσπαθούσα να κρατάω μια ισορροπία. Οι φίλες μου ήταν από το σχολείο ή τη σχολή, και αυτό με βοηθούσε. Πήγα σε όλες τις σχολικές εκδρομές. Δεν έχω απωθημένα. Φέτος, επειδή είναι ολυμπιακή χρονιά, και έχω τις δυνατότητες για να πετύχω ό,τι θέλω, έχω μειώσει τις εξόδους μου και έχω ζητήσει κατανόηση από την οικογένεια και τους φίλους μου.

Εκτός από το κολύμπι, τι σε γεμίζει πραγματικά; Π.χ. Το να χορεύεις;

Α, ναι, θα ήθελα να κάνω μαθήματα χορού κάποια στιγμή! Μου αρέσει πολύ να κάθομαι στο σπίτι να βλέπω ταινίες ή και να είμαι σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα και να την κοιτάζω- αυτό είναι για μένα ευτυχία.

Έχεις μια αδυναμία στα γλυκά και τα τρως χωρίς ενοχές!

Ένας λόγος που κάνω πρωταθλητισμό είναι αυτός! (γέλια).

Ποιο είναι το διατροφικό πλάνο που ακολουθείς;

Πριν τον Οκτώβριο του '23 δεν ακολουθούσα κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Δεν υπολόγιζα ποσότητες, και μάλιστα έτρωγα παγωτό ή κάποια τυποποιημένα σνακ! Αυτά τώρα τα έχω κόψει. Ήξερα ότι η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση και ήθελα να το δω σε μένα. Εάν φυσικά είναι κάτι υγιεινό και έχει ζάχαρη, θα το φάω. Φτιάχνω και τις δικές μου μπάρες!

Άννα Ντουντουνάκη

Έχεις τελειώσει με άριστα τη Νομική, έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο University of London Commercial and Corporate Law και κάνεις διδακτορικό πάνω στο Αθλητικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα ήθελα να μου εξηγήσεις μια φράση σου: "Θεωρώ ότι η μόρφωση μού δίνει και ένα πνευματικό πλεονέκτημα στον αθλητισμό”.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι σπουδές ήταν κάτι που μου αφαιρούσε άγχος, σκεφτόμουν ότι αν δεν πάει καλά το κολύμπι, είχα και κάτι άλλο. Τώρα που βρίσκομαι σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο, με βοηθά το να πιστεύω στη δύναμη του μυαλού μου. Με τις σπουδές νιώθω ολοκληρωμένη ως άνθρωπος.

Θα σου αναφέρω ολυμπιακές πρωτεύουσες και θα μου πεις ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Ρίο, Τόκιο, Παρίσι.

Ρίο: σαγιονάρες Hawaianas, γκράφιτι, θέα από τον λόφο της Ζάχαρης, Τόκιο: Εγκλεισμός, Παρίσι: Στοχοπροσήλωση.

Η στοχοπροσήλωση είναι ένα χαρακτηριστικό που σε διακρίνει. Ποιος είναι ο στόχος που έχεις θέσει και θα κάνεις τα πάντα για να τον πετύχεις;

Θέλω έναν τελικό σε Ολυμπιάδα. Αυτός είναι ο στόχος μου!

Ανυπομονούμε να σε δούμε να τον κατακτάς, Άννα! #roadtoparis

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΤΗΝ MAX VOLUME MASCARA ΤΗΣ MD PROFESSIONNEL.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i