Οι μικρές προπονήσεις που βοηθούν στην καλή μνήμη

Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η σωματική άσκηση δεν κρατά μόνο το σώμα σε φόρμα, αλλά βελτιώνει και την απόδοση της μνήμης.

προπόνηση iStock

Συνεργάστηκε η Ιωάννα Λαουμτζή, fitness consultant-exclusive coach, ιδιοκτήτρια του IL Exclusive Fitness Gym (@il_ioanna_laoumtzi, ioannalaoumtzi.gr).

Μια προπόνηση που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κατά 75% μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε πολλαπλές έρευνες που υποστηρίζουν την άμεση σχέση της προπόνησης και τα οφέλη της (και) σε γνωστικό επίπεδο.

Η μελέτη στο Scientific Reports

Λίγο πολύ, τα θετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης είναι γνωστά: Τα ενδοκανναβινοειδή, μικρά μόρια που παράγονται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης, κυκλοφορούν στο αίμα και διασχίζουν τον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν συναισθήματα σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας. Αυτά τα μόρια συνδέονται, επίσης, με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη μνήμη. Έτσι, σε νέα έρευνα, νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διερεύνησαν το πώς η άσκηση επηρεάζει αυτή τη διαδικασία. Για τη μελέτη στο Scientific Reports, που διαπιστώθηκε ότι η εντατική σωματική άσκηση τουλάχιστον για 15 λεπτά είναι ικανή να βελτιώσει τόσο τη μνήμη όσο και τις κινητικές δεξιότητες, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 15 νεαρών υγιών (αλλά μη αθλητικών) ανδρών να κάνει τεστ μνήμης υπό τρεις συνθήκες:

‣ Μετά από 30 λεπτά μέτριας ποδηλασίας
‣ Μετά από 15 λεπτά εντατικής ποδηλασίας (80% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους)

Μετά από μια περίοδο ανάπαυσης

Οι ερευνητές μέτρησαν την απόδοση των συμμετεχόντων στο τεστ μνήμης, σημειώνοντας επίσης τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών στο αίμα τους και παρατηρώντας αλλαγές στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δομών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, καθώς η άσκηση έγινε πιο έντονη, τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο επίσης αυξήθηκαν, όπως και η ενεργοποίηση των εγκεφαλικών δομών που ελέγχουν τη μνήμη και τις κινητικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την ταχύτερη απόδοση.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα σε προηγούμενη μελέτη της κατέδειξε τις θετικές επιδράσεις του αθλητισμού στη συσχετιστική μνήμη, αποδεικνύοντας ότι η άσκηση μπορεί να είναι καθοριστική για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της μνήμης, ειδικά για άτομα με διαταραχές της.

Γύμνασε το μυαλό σου

Για να παραμείνεις πνευματικά νέα, να έχεις διαύγεια, καλή μνήμη και να ξεκλειδώσεις διάφορες πτυχές της σκέψης σου, κάνε τουλάχιστον 20 με 40 λεπτά σωματική άσκηση την ημέρα. Με γρήγορους ρυθμούς και υπολογισμούς, αυτό σημαίνει από 2 έως 4 ώρες ανά εβδομάδα. Μιλάμε δηλαδή για προπόνηση που αρκεί ώστε να κρατήσεις το μυαλό σου σε επαγρύπνηση.

Μιλώντας βάσει ερευνών, σε μια παλαιότερη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρέθηκε ότι η εντατική γυμναστική για 40 λεπτά προσφέρει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό όσο περίπου 40 ώρες περπάτημα. Επομένως, δεν έχουμε απλώς την ίδια απώλεια λίπους όση επιτυγχάνει κανείς με περισσότερο κόπο και χρόνο, αλλά και καλύτερη μνήμη.

Θέλεις να διεγείρεις το μυαλό σου;

Αν σκέφτηκες #challenge_accepted, τότε δοκίμασε έναν συνδυασμό αερόβιας δραστηριότητας, προπόνησης ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πως για την προπόνησή σου θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα ποδήλατο ή έναν διάδρομο. Μπορείς, επίσης, να επενδύσεις πιο σοβαρά στο τζόγκινγκ που υιοθέτησες τους τελευταίους μήνες ως απόλυτη μέθοδο εκγύμνασης λόγω συνθηκών και μετακίνησης #6. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να δοκιμάσεις το τρέξιμο στο βουνό. Μια νέα τοποθεσία κρατά πάντα το ενδιαφέρον αμείωτο αλλά και το πνεύμα σε εγρήγορση. Έτσι δεν είναι;

Μικρή προπόνηση για καλύτερη μνήμη

 

  • 2 λεπτά τρέξιμο @8.0 (ταχύτητα)
  • 1 λεπτό καθίσματα
  • 2 λεπτά τρέξιμο @8.0
  • 30 δευτερόλεπτα γρήγορο περπάτημα @6.0
  • 1 λεπτό σανίδα
  • 2 λεπτά τρέξιμο @8.0
  • 30 δευτερόλεπτα γρήγορο περπάτημα @6.0
  • 30 δευτερόλεπτα burpees
  • 2 λεπτά τρέξιμο @8.0
  • 30 δευτερόλεπτα γρήγορο περπάτημα @6.0
  • 1 λεπτό καθίσματα με άλμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i