Πεσμένη ενέργεια: 5 λόγοι που το περπάτημα τονώνει καλύτερα και από τον καφέ

Πιστεύεις ότι η πεσμένη ενέργεια μπορεί να... σηκωθεί με μια κούπα καφέ;

fitness istock

Είναι συνήθεια να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ πρώτα το πρωί και ξανά το απόγευμα, όταν χρειάζεσαι να τονώσεις την πεσμένη ενέργειά σου. Αντ 'αυτού, δοκίμασε το περπάτημα: Η έρευνα δείχνει ότι μια βόλτα θα σου προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι!

Τι λέει η επιστήμη για το περπάτημα

Μελέτη από ερευνητές από το University of Georgia in Athens διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι περπατούσαν με χαμηλή έως μέτρια ένταση για 10 λεπτά, ένιωθαν περισσότερη ενέργεια από ότι όταν κατανάλωναν 50 mg καφεΐνης, την ποσότητα σε μισό φλιτζάνι καφέ ή λίγο περισσότερο από την ποσότητα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα για περισσότερα από 20 λεπτά βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ενεργητικοί.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση προκαλεί αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της ενέργειας. Πιθανώς εμπλέκεται η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη ή η ισταμίνη του εγκεφάλου. Το περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά στη λήψη περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και τους μυς, βοηθώντας σε να νιώθεις πιο συγκεντρωμένη. Γιατί, λοιπόν, το περπάτημα είναι καλύτερο από τον καφέ;

5 τρόποι για να κινείσαι περισσότερο όσο εργάζεσαι

1. Βελτιώνει την υγεία σου

Το να πας για μια βόλτα δεν είναι απλώς μια γρήγορη λύση που θα σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερη εγρήγορση. Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις την υγεία σου όταν το κάνεις με συνέπεια. Η τακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, βοηθά να νιώθεις πιο ενεργητική, βελτιώνει τη διάθεση, την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία της μνήμης.

2. Σε βοηθά να αλλάξεις περιβάλλον

Όταν σηκώνεσαι για να περπατήσεις, αλλάζεις περιβάλλον, κάτι που είναι μια μεγάλη ψυχική επαναφορά. Συχνά, όταν νιώθεις κουρασμένη ή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, αυτό οφείλεται στο άγχος. Το να περάσεις μόλις 10 λεπτά περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος καλύτερα από ένα φλιτζάνι καφέ.

3. Δεν δυσκολεύει τον ύπνο σου

Η καφεΐνη, ειδικά αργά το απόγευμα ή το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου, που σημαίνει ότι θα νιώθεις εξαντλημένη και λιγότερο παραγωγική την επόμενη μέρα. Το να πας για μια βόλτα είναι πιθανό να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα, προσφέροντάς σου περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. Το περπάτημα σού δίνει επίσης την ευκαιρία να βγεις έξω και να εκτεθείς στο ηλιακό φως, βοηθώντας στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σου, ο οποίος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σου.

4. Δεν προκαλεί παρενέργειες

Ένας σύντομος περίπατος δεν εισάγει ουσίες στον οργανισμό σου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές, είτε θετικές είτε αρνητικές. Αν και η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα εγρήγορσης και εστίασης όταν λαμβάνεται με μέτρο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, αϋπνία, ναυτία και νευρικότητα, καμία από τις οποίες δεν είναι παρενέργειες ενός γρήγορου περπατήματος.

5. Δεν έχει θερμίδες!

Εάν δεν πίνεις σκέτο καφέ, το ρόφημα με καφεΐνη μπορεί να είναι μια βόμβα θερμίδων (και ζάχαρης). Η σωματική δραστηριότητα υπερτερεί της κατανάλωσης ενός ροφήματος για πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά αν ο καφές που πίνεις είναι αρωματισμένος με γλυκαντικά και κρέμα. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ενώ το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις βάρος


Έτσι λοιπόν εάν νιώθεις κουρασμένη ή έχεις πεσμένη ενέργεια στη μέση της ημέρας, πήγαινε μια βόλτα για να τονωθείς, αντί να πιεις καφέ. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να χάσεις βάρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i