Η πιο έξυπνη προπόνηση που καίει λίπος και ενισχύει τα αντανακλαστικά σου

Αεροβική; Έγινε. Μυϊκή ενδυνάμωση; Έγινε. Προπόνηση ευκινησίας; Μμμ…

agility istock

Είμαστε σίγουροι ότι η προπόνηση ευκινησίας δεν είναι ψηλά στη λίστα σου. Όμως, οι ασκήσεις που εμπλέκουν τη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης (όπως αυτές που βλέπεις σε έναν αγώνα τένις) κάνουν το μυαλό σου εξίσου ευκίνητο με το σώμα σου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

"Πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα, πράγμα που δημιουργεί νέους νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτό οξύνει τη μνήμη και τις γνωστικές σου ικανότητες" λέει ο υπεύθυνος της μελέτης Τόμας Γουόκερ, Ph.D., φυσιολόγος στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Τέξας.

Τι είναι η ευκινησία (agility);

Με απλά λόγια, ευκινησία είναι η ικανότητα να ελέγχετε τη θέση του σώματός σας ενώ αλλάζετε γρήγορα κατεύθυνση ως απόκριση σε ένα ερέθισμα, και για να το κάνεις αποτελεσματικά και με ασφάλεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την ισορροπία, τον συντονισμό, τη δύναμη και την ταχύτητά σου, σύμφωνα με το Journal of Rehabilitation Research and Development (JRRD).

Για να κατανοήσεις καλύτερα τις περιπτώσεις χρήσης του, σκέψου τα αθλήματα: Όταν, για παράδειγμα ένας τερματοφύλακας πρέπει να πηδήξει γρήγορα στο πλάι και να πιάσει την μπάλα πριν αγγίξει το δίχτυ. Το να είσαι ευκίνητη είναι απαραίτητο για να αποδίδεις καλά σε οποιοδήποτε άθλημα.

Αλλά η προπόνηση ευκινησίας δεν προορίζεται μόνο σε αθλητές. "Όλοι επωφελούνται από την ταχύτητα και την ευκινησία", λέει η Liz Fernandez, πιστοποιημένη personal trainer που ειδικεύεται στην προπόνηση δύναμης και ευκινησίας στο Dimensional Training στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να κινούνται προς μια κατεύθυνση - προς τα εμπρός - αλλά το να μαθαίνεις πώς να αλλάζεις 360 μοίρες και να αντιδράς γρήγορα στα ερεθίσματα μπορεί να είναι ευεργετικό στην καθημερινότητά σου, εξηγεί.

Για παράδειγμα οι γονείς πρέπει να κυνηγήσουν το παιδί τους όταν τρέχει στον δρόμο, αυτοί που τρέχουν πρέπει να κάνουν γρήγορα ελιγμούς γύρω από τους πεζούς και οι πεζοπόροι πρέπει να περπατήσουν γρήγορα γύρω από πεσμένους βράχους και μεγάλες ρίζες για να αποφύγουν το παραπάτημα.

Πώς να ενισχύσεις τον εγκέφαλό σου

Πρόσθεσε αυτή την άσκηση στην επόμενη προπόνηση:

Τοποθέτησε 4 πλαστικούς κώνους (ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο) σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο.

Ξεκίνα από την πίσω αριστερή γωνία του τετραγώνου και κάνε προβολές περπατώντας μπροστά, έπειτα βήματα στο πλάι, στη συνέχεια τρέξε ανάποδα και τέλος κάνε πλαϊνά χιαστί βήματα ως την αρχική θέση.

Επανάλαβε 4 φορές.

Πώς να κάψεις περισσότερο λίπος

agility
istock

Η agility ladder βελτιώνει την ταχύτητα σου, αυξάνει τα αντανακλαστικά σου και καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις μία τέτοια σκάλα για να βελτιώσεις κατά πολύ την αντοχή, την ταχυδύναμη, την εκρηκτικότητα, καίγοντας πολλές θερμίδες, ενώ τέλος δυναμώνεις τους τένοντες και τις αρθρώσεις σου αλλά και όλο το μυϊκό σύστημα των ποδιών σου.

Η πιο σημαντική άσκηση για να κρατηθείς σε φόρμα, σύμφωνα με το Harvard

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i