Η άσκηση που μειώνει την αρτηριακή πίεση, χωρίς καν να ιδρώσεις

Αντιμετώπισε την υψηλή αρτηριακή πίεση με αυτή την εύκολη άσκηση.

tai_chi istock

Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αναρωτιέσαι εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για να δεις αποτελέσματα. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η άσκηση μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει, να καθυστερήσει ή να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. 

Ποια άσκηση μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση;

Μια ομάδα γιατρών και ερευνητών από την Ακαδημία Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 300 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών που διατρέχουν κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης από όλο το Πεκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες συμβουλεύτηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας ενός έτους τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για μία ώρα κάθε μέρα. Οι μισοί έλαβαν οδηγίες να κάνουν tai chi  και οι υπόλοιποι να κάνουν αερόβιες  ασκήσεις, όπως τζόκινγκ ή ποδηλασία.

Tai chi ή cardio για μειωμένη αρτηριακή πίεση;

Η παραπάνω μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής με tai chi είχαν ακόμη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που ίδρωναν κάνοντας αερόβια. Και δεν χρειάστηκε καν ένας χρόνος: Οι συμμετέχοντες που έκαναν tai chi είδαν διαφορά στην αρτηριακή πίεση μέσα στους πρώτους έξι μήνες.

Επίσης, αυτή η κινεζική μορφή πολεμικής τέχνης, tai chi,  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ακόμη περισσότερο από την έντονη καρδιοαναπνευστική άσκηση, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Τι είναι το tai chi;

Το tai chi είναι μια ήπια μορφή άσκησης και θεωρείται κινούμενος διαλογισμός, επειδή αποτελείται από πολύ αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες και γενιές ανθρώπων που αναζητούν μια απλή και ήπια προπόνηση.

Οι παραπάνω μελέτες έδωσαν έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να ξεκινήσεις την άσκηση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι το bonus του tai chi! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του αργού και κινούμενου διαλογισμού είναι πιθανόν ο λόγος της μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τις προπονήσεις υψηλής έντασης.

Διαβάστε επίσης: 3 ασκήσεις made in Japan που εξαφανίζουν το κοιλιακό λίπος

Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις του tai chi μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης πιο αποτελεσματικά από άλλους τύπους άσκησης.

Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι χαμηλής πρόσκρουσης που στοχεύουν στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και αντοχής καθώς οι μύες σφίγγονται ή συστέλλονται ενώ κρατούνται σταθεροί για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι το να κρατάς μια στάση - συγκεκριμένα, κάνοντας ένα κάθισμα στον τοίχο - είναι καλύτερο για τη μείωση της αρτηριακής σου πίεσης από το τρέξιμο, το ποδήλατο και άλλες μορφές αερόβιας. Η ανάλυση διαπίστωσε, επίσης, ότι περίπου 8 λεπτά ισομετρικής άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε υγιή μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια τακτική ισομετρική προπόνηση που διαρκεί για δύο λεπτά, ακολουθεί ξεκούραση για άλλα δύο λεπτά και επαναλαμβάνεις τέσσερις φορές το σετ, μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10 mmHg και τη διαστολική πίεση κατά 5 mmHg, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Διαβάστε επίσης: Weighted Χούλα Χουπ | Το νέο trend που καίει λίπος | Καμία σχέση με το απλό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i