10 λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο | Σταμάτα πριν τραυματιστείς!

Λάθη, λάθη, λάθη. Άνθρωπος είσαι, λάθη γίνονται αλλά μερικές φορές κοστίζουν.

mistakes istock

Πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Έχεις στόχους, έχει πρόγραμμα. Συγχαρητήρια! Μήπως όμως κάνεις κάποια λάθη που κοστίζουν στην πρόοδό σου; Δες ποια είναι αυτά.

1. Φορτώνεις περισσότερα κιλά από όσα μπορείς να σηκώσεις

Ένα τεράστιο λάθος είναι να φορτώνεις αρκετά κιλά στα βάρη με αυτά που πραγματικά μπορείς να σηκώσεις. Μπορεί να καίνε θερμίδες ή να σου δίνουν δύναμη αλλά εάν το επίπεδό σου δεν αντέχει τα κιλά αυτά οι τραυματισμοί στους μυς και τις μυικές ίνες είναι μονόδρομος. Το πιο σημαντικό είναι σταδιακά να αυξάνεις τα κιλά για να είσαι ασφαλής.

2. Ξεκινάς χωρίς ζέσταμα

Πρέπει να αφιερώνεις λίγα λεπτά πριν την προπόνηση για να ζεστάνεις το σώμα σου με ένα ήπιο τρέξιμο, διατάσεις για να ενεργοποιήσεις τους μυς σου, καθώς η μη προθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

3. Αντιγράφεις τους άλλους στο τι κάνουν

Στο γυμναστήριο θα ασκείσαι και με άλλους, επομένως είναι φυσικό να παρακολουθείς τι κάνουν και αυτό είναι ένα κίνητρο. Το λάθος όμως είναι ότι  αντιγράφεις το τι κάνουν οι άλλοι και μπαίνεις στη διαδικασία να το κάνεις χωρίς να είστε στο ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μην ξεχνάς ότι η προπόνηση είναι εξατομικεύμενη, βασισμένη στις δικές σου ανάγκες και στόχους.

Τα 8 λάθη που κάνεις στη γυμναστική και δεν το ξέρεις (η ώρα, τα μηχανήματα, οι επαναλήψεις)

4. Δεν ξεκουράζεσαι

Τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μυς να ξεκουραστούν. Όταν δεν ξεκουράζεσαι. οδηγείσαι σε κόπωση αρκετά γρήγορα και ίσως να μην καταφέρεις να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου. Ένα διάλειμμα των 30 δευτερολέπτων μεταξύ των σετ ή και λίγο παραπάνω είναι ένα καλός χρόνος ξεκούρασης.

5. Κολλάς με συγκεκριμένα μηχανήματα

Σου αρέσει να γυμνάζεσαι στον διάδρομο ή να κάνεις στατικό ποδήλατο (και σε ποιον δεν αρέσει;). Όσο καλή όμως κι αν είναι η άσκηση είναι λάθος ο τρόπος γιατί γυμνάζεις μόνο μερικές μυικές ομάδες αντί όλο σου το σώμα.

6. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Είναι πολύ σημαντικό το να μην ξεχνάς να παίρνεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό και να ενυδατώνεσαι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

7. Δεν κάνεις διατάσεις μετά 

Οι διατάσεις μετά την προπόνηση όπως και η προθέρμανση είναι απαραίτητες καθώς βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και τους καρδιακούς παλμούς να πέσουν. Επιπλέον, σε προστατεύουν από τραυματισμούς.

8. Περιμένεις στην ουρά για ένα μηχάνημα

Ανάλογα τις ώρες που πας στο γυμναστήριο θα δεις ότι κάποιες ώρες είναι αιχμής και υπάρχει μεγάλη αναμονή σε κάποιο μηχάνημα. Το να κάθεσαι να περιμένεις είναι χαμένος χρόνος από την προπόνησή σου. Επίσης, είναι πολύ αγχωτικό να στέκεσαι πάνω από κάποιον την ώρα που γυμνάζεται.

9. Είσαι με το κινητό στο χέρι

Την ώρα που πρέπει να ξεκουραστείς, πιάνεις το κινητό για να ανεβάσεις ένα reel ή να δεις τα νέα της ημέρας. Αυτή η κακή συνήθεια σε εμποδίζει να ξεκουραστείς ενώ κάθεσαι και περισσότερο χρόνο, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

10. Ζυγίζεσαι σε κάθε προπόνηση

Το να ζυγίζεσαι κάθε φορά που πας στο γυμναστήριο δεν είναι ότι καλύτερο για την πρόοδό σου. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να απογοητεύεσαι καθώς δεν βλέπεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Γιατί είναι μεγάλο λάθος να εστιάζεις στη ζυγαριά;

  • Το βάρος σου αυξομειώνεται καθημερινά κι έτσι ο δείκτης της ζυγαριάς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
  • Το μόνο που βλέπεις είναι τα κιλά σου και όχι τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης.
  • Όσο γυμνάζεσαι οι μύες σου σφίγγουν και ζυγίζουν πολύ περισσότερο από το λίπος σου.

10 συμβουλές για να καις περισσότερες θερμίδες στο γυμναστήριο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i