Το τρέξιμο δε βλάπτει τα γόνατά σου, λένε τώρα οι επιστήμονες

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το τρέξιμο μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει τα γόνατά σου αλλάζοντας το βιοχημικό περιβάλλον μέσα σε αυτά κάνοντάς τα μάλιστα να δουλεύουν πιο σωστά!

γόνατα

Δεν υπάρχει δρομέας ηλικίας άνω των 40 ετών που να μην έχει ακούσει έστω και μία φορά ότι το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατά του - μία έκφραση με την οποία οι κινδυνολόγοι εννοούν ότι «θα αναπτύξει εκφυλιστικές βλάβες στον χόνδρο της επιγονατίδας, οι οποίες θα μειώσουν την ικανότητά του να απορροφά τους κραδασμούς».

Η πεποίθηση αυτή τώρα καταρρίπτεται από νέα έρευνα η οποία υποστηρίζει ότι οι συστηματικοί δρομείς είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα από τους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας που δεν τρέχουν. Βέβαια, οι επιστήμονες εικάζουν ότι το συστηματικό τρέξιμο μπορεί να προστατεύσει τα γόνατα, επειδή συχνά συνδέεται με τη σχετικά μικρή μάζα σώματος. Και, είναι γνωστό, ότι όσο μικρότερο το σωματικό βάρος τόσο μειωμένος είναι ο κίνδυνος για αρθρίτιδα του γόνατος.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος έχει πολλές πιθανές αιτίες, ενώ το 85% είναι άγνωστης αιτιολογίας. Από τις γνωστές αιτίες, πιο συχνή είναι η ηλικία (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα) και η μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η αρθρίτιδα που αναπτύσσεται μετά από κάποιον τραυματισμό.

Όταν άρχισε η μελέτη, οι περισσότεροι δρομείς ήταν 50άρηδες ή 60άρηδες και το 6,7% είχαν ήδη ήπια αρθρίτιδα στα γόνατα - κάτι που δεν ίσχυε σε άλλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι δεν έτρεχαν. Έπειτα από δύο δεκαετίες, όμως, τα γόνατα των δρομέων ήταν πιο υγιή: μόνο στο 20% των δρομέων υπήρχε αρθρίτιδα, έναντι του 32% των εθελοντών που δεν έτρεχαν. Επιπλέον, σε λιγότερο από το 2% των δρομέων η αρθρίτιδα ήταν σοβαρή, ενώ στην ομάδα των μη δρομέων από σοβαρή αρθρίτιδα στα γόνατα έπασχε το σχεδόν 10%.

Το τρέξιμο δε βλάπτει τα γόνατά σου, λένε τώρα οι επιστήμονες - εικόνα 1

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα μόρια που συνδέονται με τις φλεγμονές, διότι ακόμη και οι ήπιες φλεγμονές έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της αρθρίτιδας. Εξέτασαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα μιας άλλης ουσίας που είναι γνωστή με το όνομα COMP. Αυτή η ουσία τείνει να συσσωρεύεται στα γόνατα που νοσούν και χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης της αρχόμενης αρθρίτιδας.

Σχεδόν όλοι οι δρομείς που εξετάσθηκαν έδειξαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε δύο τύπους κυττάρων που μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή εντός του αρθρικού υγρού ενώ όσοι δεν αθλούνταν έδειχναν αύξηση στα φλεγμονώδη αυτά μόρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i