Το κρύο επηρεάζει τη συμπεριφορά μας με 5 περίεργους τρόπους

Μπορεί ο κρύος καιρός, το χιόνι και η παγωνιά να αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων; Τι λέει η επιστήμη.

cold istock

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι μπορεί να αλλάξουν την προσωπικότητά σου και τη συμπεριφορά σου; Η επιστήμη λέει "ναι".

Οι κρύες θερμοκρασίες επηρεάζουν τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας χωρίς καν να το γνωρίζουμε, ανακάλυψαν οι ειδικοί. Από το να επηρεάζει τα χρώματα που φοράμε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε τους εγκληματίες, από τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας μέχρι το πώς συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας, οι ψυχρές θερμοκρασίες επιδρούν στον ανθρώπινο ψυχισμό μας, σύμφωνα με έρευνα. 

Κρύο: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

  1. Φοράμε κάτι κόκκινο
  2. Η κρίση μας δεν είναι πάντα σωστή
  3. Επιλέγουμε να δούμε ρομαντικές ταινίες 
  4. Επηρεάζει την εμπιστοσύνη μας στον άλλον
  5. Είμαστε πιο δημιουργικοί, ανάλογα με τη θερμοκρασία

1. Φοράμε κάτι κόκκινο

Ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τα χρώματα που φορούν οι γυναίκες, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου του μήνα, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, "οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φορούν αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ τις ημέρες που έχουν ωορρηξία", δήλωσε η Jessica Tracy, η οποία συνέταξε την έρευνα και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες μπορεί να το κάνουν αυτό, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι τα κόκκινα και ροζ χρώματα είναι ένα είδος σεξουαλικού σήματος.

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να επαναλάβουν τη μελέτη το καλοκαίρι, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο, είπε η Tracy. Εμφανίστηκε ξανά όταν έκαναν μια νέα μελέτη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την οποία δημοσίευσαν στο περιοδικό PLOS ONE.

"Ίσως αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι το καλοκαίρι, όταν είναι πιο ζεστό, οι γυναίκες έχουν περισσότερους τρόπους να ντύνονται σαγηνευτικά", είπε η Tracy. 

Διάβασε σχετικά: Cuffing | Πώς το κρύο επηρεάζει την ερωτική σου ζωή

2. Η κρίση μας δεν είναι πάντα σωστή

Η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν τους εγκληματίες, σύμφωνα με μελέτη.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε ψυκτικούς θαλάμους στη μελέτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρίνουν τους εγκληματίες ως εν ψυχρώ δολοφόνους, των οποίων τα εγκλήματα ήταν προμελετημένα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντίθετα, οι άνθρωποι που ήταν σε ζεστά δωμάτια έτειναν να βλέπουν τους εγκληματίες ως παρορμητικούς και τη δράση τους εν θερμώ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνδέουν τη θερμοκρασία με την ψυχολογική νοοτροπία, ανάφεραν οι ερευνητές στη μελέτη. Οι ζεστές και κρύες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους συνεχώς. Για παράδειγμα, συγκρίνοντας ένα άτομο με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ και ένα άλλο με έναν παγωμένο καφέ τείνουμε να βλέπουμε το δεύτερο άτομο ως διαπροσωπικά πιο ψυχρό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

3. Επιλέγουμε να δούμε ρομαντικές ταινίες 

Όταν έξω κάνει κρύο, υπάρχει καλύτερος τρόπος να μείνετε ζεστοί από το να αγκαλιάζεστε βλέποντας μια ρομαντική ταινία; Φαίνεται ότι όταν οι άνθρωποι κρύωναν αναζητούν ψυχολογική ζεστασιά, ανάφεραν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research.

Κατά τη διάρκεια πολλών πειραμάτων, οι ερευνητές χειρίστηκαν τη θερμοκρασία τόσο του δωματίου στο οποίο κάθονταν οι συμμετέχοντες όσο και του ποτού τους και στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν μια ταινία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν την τάση να επιλέγουν ρομαντικές ταινίες όταν κρυώνουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο διαδίκτυο επέλεγαν περισσότερες ρομαντικές ταινίες όταν ο καιρός ήταν κρύος παρά όταν ήταν ζεστός.

4. Επηρεάζει την εμπιστοσύνη μας στον άλλον

Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάζει την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον, σύμφωνα με μια μελέτη.

Σε ένα πείραμα που ονομάζεται "το επαναλαμβανόμενο δίλημμα του κρατούμενου", οι συμμετέχοντες ανά δύο μπήκαν σε μια φανταστική φυλακή. Οι συμμετέχοντες ανάφεραν ότι οι αρχές δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικάσουν κανέναν από τους δύο, αλλά ζητήθηκε από τον καθένα να καταθέσει εναντίον του άλλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychology.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κλήθηκαν να κρατήσουν έναν θερμαντήρα χεριών κατά τη διάρκεια του πειράματος είχαν διπλάσιες πιθανότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους (που σημαίνει ότι δεν θα κατέθεταν εναντίον του άλλου) σε σύγκριση με εκείνους που κρατούσαν μια παγοκύστη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

5. Είμαστε πιο δημιουργικοί, ανάλογα με τη θερμοκρασία

Διαφορετικοί τύποι δημιουργικότητας μπορούν να προκύψουν όταν ένα άτομο αισθάνεται ζεστασιά ή κρύο, ανακάλυψαν ερευνητές.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε όσους δόθηκε ένα θερμαινόμενο θεραπευτικό μαξιλάρι, ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή βρίσκονταν σε ένα ζεστό δωμάτιο ήταν καλύτεροι στο δημιουργικό σχέδιο, στην κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στο να σκεφτούν ιδέες για δώρα για άλλους.

Αλλά όταν κρύωναν, οι συμμετέχοντες ήταν καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν τις μεταφορές, να σκέφτονται νέα ονόματα ζυμαρικών και να σχεδιάζουν αφηρημένες ιδέες για δώρα.

Η ζεστασιά μας κάνει να νιώθουμε ψυχολογικά πιο κοντά με άλλους ανθρώπους και είμαστε πιο γενναιόδωροι απέναντί τους. Αντίθετα, το κρύο μπορεί να διεγείρει την αναφορική, ή την μακρινή και ψυχρή επεξεργασία.

"Η εμπειρία της φυσικής ζεστασιάς είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μέσω των οποίων οι άνθρωποι μαθαίνουν για τον κοινωνικό τους κόσμο", έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychologica.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i