6 αναπάντεχα οφέλη υγείας από το κρύο - ανακάλυψέ τα!

Το κρύο δεν πρέπει να μας τρομάζει! Αντίθετα, το καθαρό, χειμωνιάτικο κρύο μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους ωφέλιμο για την υγεία μας.

χειμώνας χιόνι φίλες γυναίκα istock

Ένα μυστικό που γνωρίζουν οι κάτοικοι των δυτικών και των σκανδιναβικών χωρών είναι πως το κρύο είναι υγιεινό! Εμείς που ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα ίσως δεν έχουμε την ίδια αίσθηση, τα παρακάτω όμως στοιχεία θα μας δώσουν μια διαφορετική οπτική για τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

Πώς το κρύο μας κάνει καλό:

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το κρύο μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι άνθρωποι εκτελούσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τα καθήκοντά τους όταν η θερμοκρασία του δωματίου ήταν ρυθμισμένη χαμηλότερα συγκριτικά με ρύθμιση σε πιο υψηλή θερμοκρασία. Άλλη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μικρότερη τάση να διαχειρίζονται διανοητικά προβλήματα το καλοκαίρι, σε αντίθεση με το χειμώνα, επειδή το καλοκαίρι ο οργανισμός χρησιμοποιεί περισσότερη γλυκόζη, η οποία είναι απαραίτητη για τις διανοητικές διεργασίες. Ετοιμάζεις μια εργασία ή έχεις μια σημαντική παρουσίαση; Βγες μια βόλτα στο κρύο και ίσως σου έρθει μια καταπληκτική ιδέα!

Βελτιώνει τις αλλεργίες

Εάν ταλαιπωρείσαι από αλλεργίες που πυροδοτούνται από φυσικά στοιχεία, όπως η γύρη, τα νέα είναι καλά! Τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι στα χαμηλότερά τους όταν κάνει κρύο και χιονίζει. Εάν όμως οι αλλεργίες σου είναι... εσωτερικού χώρου, τότε δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα καθώς η αλλεργία στη μούχλα και την οικιακή σκόνη μπορεί να επιδεινωθούν το χειμώνα, ειδικά εάν περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, σύμφωνα με τη Stacy Tucker, RN, ειδικό φυσικής υγείας. 

Ο χειμώνας μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές

Σκέψου ότι σε έναν τραυματισμό χρησιμοποιείς πάγο για να πάρει τη φλεγμονή! Ε, το ίδιο αποτέλεσμα έχει η χαμηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον. Τις ημέρες με κρύο μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι αρθρώσεις σου είναι λιγότερο πρησμένες ή δύσκαμπτες. 

Διαβάστε Επίσης

Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσεις ίωση

Φυσικά πάντα είναι πιθανό να κολλήσουμε ίωση ή γρίπη, ωστόσο πολλοί ιοί χάνουν τη δύναμή τους στο παγωμένο περιβάλλον. Επίσης ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες είναι πιο σπάνιες το χειμώνα, όπως για παράδειγμα αυτές που προκαλούνται από τα κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. 

Αν όμως κολλήσεις, μπορείς να γίνεις πιο γρήγορα καλά

Όπως είπαμε οι ιώσεις είναι... παντός καιρού. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό μας μπορεί να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις το χειμώνα καθώς ενεργοποιείται όταν εκτίθεται στο κρύο με αποτέλεσμα να αναρρώνουμε πιο γρήγορα. 

Κοιμάσαι καλύτερα

Η θερμοκρασία σώματος πέφτει φυσικά όταν προετοιμαζόμαστε για ύπνο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και δύο ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι όμως πολύ πιο σύντομη το χειμώνα, λέει η Tucker. Επιπλέον, το πρωί ξημερώνει πιο αργά και είναι πιο πιθανό να έχει συννεφιά έτσι δεν θα τρυπώσει από νωρίς ο ήλιος να σε ξυπνήσει. 

 


 

 

 


ADVERTISING
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i