Κινδυνεύει η υγεία μας από τη χρήση των κλιματιστικών;

κλιματιστικό καύσωνας ζέστη σπίτι istock

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ήδη βλέπουμε το δύσκολο πρόσωπό του με το νέο κύμα καύσωνα να σαρώνει τη χώρα, αλλά και όλη την Ευρώπη. Οι μονάδες κλιματισμού έχουν γίνει, όπως είναι αναμενόμενο, αναπόσταστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες περνούν έως και το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε εσωτερικούς χώρους και τους ρύπους", σημειώνει η Lauren Eggert, MD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, αλλεργίας και εντατικής θεραπείας στο Stanford Health Care. "Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση στον κλιματισμό είναι χαμηλοί και σχετίζονται περισσότερο με τις μονάδες κλιματισμού που δεν συντηρούνται σωστά".

Οι φορητές και σταθερές μονάδες θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού με αγωγούς (AC και HVAC) είναι εξαιρετικές για την εξάλειψη των ρύπων από τον εξωτερικό αέρα και την ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα, αλλά τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτική βάση για να κρατούν τα επικίνδυνα σωματίδια (ιούς, βακτήρια, μούχλα και αλλεργιογόνα) μακριά από τους πνεύμονές μας. 

Ας δούμε πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας κλιματιστικά που δεν έχουν συνηρηθεί σωστά.

Διαβάστε Επίσης

Πώς μπορεί ένα βρώμικο κλιματιστικό να βλάψει την υγεία μας

Ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τον κλιματισμό συνδέονται συγκεκριμένα με την ποιότητα και την καθαριότητα των φίλτρων και των αεραγωγών του.

"Τα βρώμικα φίλτρα του κλιματισμού μπορεί να έχουν μολυνθεί με μούχλα, μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς", δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας. 

Οι μονάδες HVAC είναι σχεδιασμένες για να φιλτράρουν τους ρύπους και τους μολυσματικούς παράγοντες του αέρα από την κυκλοφορία του εσωτερικού αέρα. Ωστόσο, εάν τα φίλτρα δεν καθαρίζονται ή δεν αντικαθίστανται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή, μπορεί να γίνουν μαγνήτες για τα σωματίδια του αέρα και τους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα. 

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση φίλτρου ολόκληρου του σπιτιού (WHF) με φίλτρο υψηλής απόδοσης MERV 12 (Minimum Efficiency Report Value) μιας χρήσης είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση μικρών σωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. 

Η μούχλα

Η μούχλα είναι ένας άλλος επικίνδυνος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αναπτυχθεί και να μολύνει τους αγωγούς και τα φίλτρα του κλιματιστικού, εάν δεν καθαρίζονται τακτικά. Η υγρασία του εσωτερικού χώρου μπορεί να δημιουργήσει μούχλα. 

Η εισπνοή μορίων μούχλας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως:

-Βουλωμένη μύτη
-Συριγμό
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πυρετό
-Βήχα

Τα άτομα με άσθμα και όσοι είναι αλλεργικοί στη μούχλα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας από την έκθεση σε μούχλα εσωτερικών χώρων. Για να εντοπιστεί η μούχλα ως αίτιο της ασθένειας θα πρέπει ένας γιατρός ή αλλεργιολόγος να πραγματοποιήσει ένα τεστ αλλεργίας, ώστε να αποφανθεί.

Εξάπλωση ασθενειών που μεταφέρονται με τον αέρα

Τα κλιματιστικά μπορούν να εξαπλώσουν στον χώρο επικίνδυνα σωματίδια και μολυσματικούς παράγοντες εάν έχουν βρώμικα φίλτρα αέρα ή δεν έχουν φίλτρο για την απομάκρυνση μολυσματικών ιών, βακτηρίων ή ατμοσφαιρικών ρύπων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη φίλτρου αέρα με σωματίδια υψηλής απόδοσης (HEPA) είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID. 

Η νόσος των λεγεωνάριων, ένας τύπος πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila, είναι η πιο πολυσυζητημένη ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένου νερού από ένα σύστημα κλιματισμού. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA), υπάρχουν περίπου 20 κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων ετησίως που υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου 5.000 άτομα. Τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και νοσοκομεία.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του κλιματιστικού

Ακόμη και αν ένα κλιματιστικό είναι καθαρό και λειτουργεί σωστά, ορισμένες ομάδες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στον τρόπο που λειτουργεί το κλιματιστικό.

-Χαμηλή υγρασία

Το κλιματιστικό ενδέχεται να μειώσει την υγρασία του δέρματός μας. Η λειτουργία μιας μονάδας κλιματισμού είναι να ψύχει το χώρο απομακρύνοντας τη θερμότητα και μειώνοντας την υγρασία, η οποία μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και η ξηροδερμία (τραχύ, ξηρό, φαγούρα δέρμα).

"Ο κλιματισμός τραβάει το νερό από τον αέρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χαμηλότερης υγρασίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το ξηρό δέρμα", δήλωσε η Megan Poynot Couvillion, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Χιούστον. "Όταν το δέρμα μας είναι ξηρό, το φράγμα που σφραγίζει την υγρασία έχει διαταραχθεί και πρέπει να αποκατασταθεί".

Μια απαλή, χωρίς άρωμα κρέμα ή αλοιφή μπορεί να μας βοηθήσει να επαναφέρουμε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας μας.

Γενικές συμβουλές για τη συντήρηση του κλιματιστικού 

Εφόσον συντηρούμε σωστά το σύστημα κλιματισμού μας, μειώνουμε δραματικά την πιθανότητα να αρρωστήσουμε από την παρατεταμένη παραμονή μας στους κλιματιζόμενους χώρους.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να συντηρούμε σωστά το σύστημα ψύξης του κλιματιστικού:

-Αλλάζουμε το φίλτρο αέρα κάθε τρεις μήνες ή σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.
-Χρησιμοποιούμε φίλτρα HEPA τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των επικίνδυνων σωματιδίων του αέρα.
-Προσέχουμε να έχουμε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά όταν λειτουργεί η μονάδα κλιματισμού.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i