10 λόγοι για τους οποίους νιώθεις φουσκωμένη και πώς να το μειώσεις

Να πώς μπορείς να ανακτήσεις πεπτική άνεση και συνολική ευεξία.

Νιώθω φουσκωμένη Istock

Το φούσκωμα είναι ένα συχνά πολύ ενοχλητικό πεπτικό πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινότητα. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις βαριά και νωθρή. Ενώ το περιστασιακό φούσκωμα είναι φυσιολογικό, το χρόνιο ή πολύ έντονο φούσκωμα μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Παρακάτω, θα βρεις τους 10 συνηθισμένους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται φούσκωμα - που δεν σχετίζονται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας - και συμβουλές για το πώς να το ελαχιστοποιήσεις και να το αποτρέψεις. 

10 λόγοι που νιώθεις φουσκωμένη:

Υπερφαγία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους "ένοχους" του φουσκώματος είναι η υπερκατανάλωση τροφής. Όταν καταναλώνεις περισσότερη τροφή από ό,τι μπορεί να αντέξει το πεπτικό σου σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή αερίων, με αποτέλεσμα την ενόχληση.

► Για να ελαχιστοποιήσεις το φούσκωμα που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής, εξασκήσου στο να τρως προσεκτικά και εστίασε στον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας. Το να τρως αργά και να απολαμβάνεις τα γεύματά σου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

Τρόφιμα που παράγουν αέρια

Ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστά για την παραγωγή αερίων στο πεπτικό σύστημα. Φασόλια, φακές, μπρόκολο, κουνουπίδι και ανθρακούχα ποτά είναι μεταξύ των συνηθισμένων υπόπτων. Ενώ αυτές οι τροφές μπορεί να είναι θρεπτικές, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα σε ορισμένα άτομα.

► Η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών που παράγουν αέρια ή το μαγείρεμα τους με τρόπο που τα κάνει πιο εύπεπτα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση.

Δυσκοιλιότητα

Μια κοινή αιτία φουσκώματος είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία εμφανίζεται όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται στο παχύ έντερο, δημιουργώντας δυσφορία και διάταση.

► Για να ελαχιστοποιήσεις το φούσκωμα που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, βεβαιώσου ότι λαμβάνεις επαρκή ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σου, πίνεις άφθονο νερό και συμμετέχεις σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Κατάποση αέρα

Παραδόξως, η κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν τρως πολύ γρήγορα, μασάς τσίχλα, πίνεις ποτά μέσα από καλαμάκια ή καταναλώνεις ανθρακούχα ποτά.

► Για να μειώσεις την ποσότητα του αέρα που καταπίνεις και να ελαχιστοποιήσεις  το φούσκωμα, επιβράδυνε τις διατροφικές σου συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεις υγρά.

Τροφικές δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή η ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.

► Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις μια συγκεκριμένη τροφική δυσανεξία, αφαίρεσε την προβληματική τροφή από τη διατροφή σου και να παρακολούθησε τα συμπτώματά σου. Η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας, για δοκιμές και διάγνωση, σίγουρα θα δώσει περισσότερη σαφήνεια για την κατάστασή σου.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Το χρόνιο και σοβαρό φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να αποδοθεί σε υποκείμενες γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) ή η κοιλιοκάκη.

► Εάν αντιμετωπίζεις επίμονο φούσκωμα, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα πεπτικά συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν ειδικό γιατρό για σωστή αξιολόγηση και διάγνωση.

Ορμονικές αλλαγές

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν φούσκωμα και κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Αυτό το κυκλικό φούσκωμα οφείλεται συχνά σε ορμονικές διακυμάνσεις.

► Για να μειώσεις το φούσκωμα της εμμήνου ρύσεως, παράμεινε καλά ενυδατωμένη, μείωσε την πρόσληψη αλατιού και να κάνε ελαφριές ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση.

Πριν την εμμηνόπαυση: Γιατί νιώθεις συνέχεια "πρησμένη";

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη, που βρίσκονται συχνά σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους.

► Εάν είσαι ευαίσθητη σε αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης, να είσαι επιμελής όσον αφορά την ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και να αποφεύγεις τα προϊόντα που τα περιέχουν.

Αντιβιοτικά

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό σου, οδηγώντας σε προσωρινό φούσκωμα.

► Εάν παίρνεις αντιβιοτικά, πάρε και προβιοτικά για να βοηθήσεις στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό σου και να μειώσουν τις πιθανότητες φουσκώματος λόγω της χρήσης αντιβιοτικών.

Στρες

Το άγχος έχει βαθιά επίδραση στο πεπτικό σου σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία. Όταν είσαι αγχωμένη, η αντίδραση "φυγής" του σώματός σου μπορεί να διώξει το αίμα μακριά από τα πεπτικά όργανα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αλλάξει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

► Για να ελαχιστοποιήσεις το φούσκωμα που σχετίζεται με το στρες, εξασκήσου σε τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως βαθιές αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμό ή ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες που σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να χαλαρώσεις. 

Τι κάνει μια διατροφολόγος για λιγότερη κατακράτηση υγρών;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i