Πριν την εμμηνόπαυση: Γιατί νιώθεις συνέχεια "πρησμένη";

Μάθε πώς το πρήξιμο και το "φούσκωμα" στην κοιλιά και το σώμα μπορεί να συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

εμμηνόπαυση istock

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να αρχίσουν αρκετά χρόνια πριν μια γυναίκα φτάσει σε αυτή. Πρόκειται για μια περίοδο γνωστή ως περιεμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η έλλειψη εμμηνορροϊκής περιόδου για 12 συνεχόμενους μήνες- αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μετά την εμμηνόπαυση, μια γυναίκα δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση στις αρχές της δεκαετίας των 50, χωρίς αυτό να ισχύει για όλες. Μετά την απουσία περιόδου για 12 συνεχόμενους μήνες, ακολουθεί μια περίοδος που ονομάζεται μετεμμηνοπαυσιακή.

Ένα από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες στη φάση αυτή είναι και το φούσκωμα, το οποίο είναι πιο συχνό στην περιεμμηνόπαυση από ότι στην εμμηνόπαυση ή τη μετεμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι ορμόνες αλλάζουν γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Αυτά με τη σειρά τους βοηθούν το σώμα να διατηρεί το νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένη κοιλιά, ή αλλιώς, φούσκωμα.

Το φούσκωμα δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που βιώνουν οι γυναίκες που διέρχονται από περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση, ορμόνες και ενοχλητικά συμπτώματα

Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε:

  • Εξάψεις
  • Προβλήματα με τον ύπνο
  • Κολπική ξηρότητα
  • Εναλλαγές στη διάθεση
  • Αύξηση βάρους

Ένας ακόμη λόγος που νιώθεις πρησμένη και "φουσκωμένη" κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με:

  • Τη διατροφή
  • Την άσκηση
  • Το στρες
  • Το κάπνισμα
  • Την κατάποση αέρα
  • Άλλη κατάσταση της υγείας

Είναι πιθανό το φούσκωμα μετά την εμμηνόπαυση να σχετίζεται με έναν από αυτούς τους παράγοντες και όχι με τις ορμόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες δεν έχουν τόσες διακυμάνσεις όσες είχαν κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

Θεραπεία και πρόληψη ώστε να μην νιώθεις την κοιλιά σου πρησμένη 

Ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση αλλά και στην αποτροπή της εμφάνισης του φουσκώματος.

Αλλαγή στη διατροφή: Η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν φούσκωμα μπορεί να βοηθήσει. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιπαρά τρόφιμα, τα λαχανικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν επιπλέον αέρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακόμη, καλό είναι να αποφεύγονται και τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και αλατιού.

Πιο συχνή άσκηση: Η γυμναστική αρκετές φορές την εβδομάδα και η προσθήκη στο πρόγραμμα και αερόβιας άσκησης και άσκησης με βάρη, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αποφυγή κατανάλωσης τσίχλας και ανθρακούχων ποτών: Αυτά μπορούν να γεμίσουν το στομάχι με αέρα, αφήνοντας πίσω τους μια πρησμένη κοιλιά.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ: Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν το φούσκωμα.

Κατανάλωση άφθονου νερού: Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την πρόληψη και τη θεραπεία για το φούσκωμα στην κοιλιά που περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα:

Φαρμακευτική αγωγή  για το φούσκωμα στην κοιλιά: Αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο για να δοκιμάσει η ασθενής.

Χάπια μείωσης της κατακράτησης υγρών: Επίσης γνωστά ως διουρητικά, αυτά είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει να συγκρατήσει πάρα πολύ νερό.

Ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν με το φούσκωμα και άλλα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αν μια γυναίκα έχει ακόμη περιόδους, επειδή μπορούν να σταθεροποιήσουν τις ορμόνες.

Εμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία: Αυτή είναι μια θεραπεία που ορισμένες γυναίκες επιλέγουν ενώ περνούν την εμμηνόπαυση. Ρυθμίζει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτή η επιλογή θεραπείας θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό της ασθενούς λόγω ανησυχιών για με τις παρενέργειες.

Είναι φούσκωμα ή αύξηση βάρους;

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, μπορεί μια γυναίκα να μην είναι σίγουρη αν αντιμετωπίζει φούσκωμα ή αν έβαλε βάρος. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό δεν είναι απλά ένα σημάδι της εμμηνόπαυσης. Η αύξηση βάρους μπορεί να είναι λόγω της γήρανσης, συνηθειών του τρόπου ζωής ή οικογενειακού ιστορικού.

Το φούσκωμα εμφανίζεται συνήθως για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πιθανώς την περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου (αν η γυναίκα είναι σε περιεμμηνόπαυση) ή μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Ακόμη, είναι πιθανό να οφείλεται στην γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή την επιλογή τροφίμων που προκαλούν φούσκωμα. Το στομάχι θα προεξέχει και θα παρουσιάζει αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με το φούσκωμα. Αντίθετα, η κοιλιά δεν αλλάζει μέγεθος μέσα στην ημέρα αν έχει τελικά αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί να αποφευχθεί με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε αλάτι και ζάχαρη, η λήψη αρκετού ύπνου και η τακτική άσκηση βοηθούν τόσο με την αύξηση του σωματικού βάρους όσο και με το φούσκωμα. Όσον αφορά την πρώτη, αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Επίσκεψη στον γιατρό – Πότε χρειάζεται

Το φούσκωμα λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως φυσιολογικό. Ωστόσο, το παρατεταμένο ή επώδυνο φούσκωμα θα πρέπει να επανεξεταστεί αμέσως από τον θεράποντα ιατρό. Το αίσθημα πρηξίματος για εβδομάδες μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου των ωοθηκών ή άλλης ασθένειας.

Συμπερασματικά, είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να αντιμετωπίσει φούσκωμα σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, της εμμηνόπαυσης ή μετά την εμμηνόπαυση. Αν και υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, οι ορμόνες συνήθως είναι ο κύριος ένοχος, αν μια γυναίκα έχει ακόμη περίοδο. Το φούσκωμα λογικά μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να παρέχει κάποια ανακούφιση.

Διάβασε ακόμα: Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις! Διάβασε ακόμα: Η εμμηνόπαυση είναι τα νέα 40!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i