Από τι πεθαίνουν οι άνθρωποι στον ύπνο τους;

Όλοι κάποια μέρα (ή νύχτα) θα πεθάνουμε. Μάθε τις πιο συχνές αιτίες που κάποιοι πεθαίνουν στον ύπνο τους.

sleep istock

Ο ύπνος και ο θάνατος πάντα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι, μην ξεχνάς και το "κοιμήθηκε" όταν θέλουμε να περιγράψουμε τον θάνατο κάποιου. Έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι οι βασικές αιτίες θανάτου κατά τη διάρκεια της νύχτας;

1.  Καρδιακές παθήσεις

Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που οι άνθρωποι πεθαίνουν στον ύπνο τους οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα, πιθανότατα καρδιακή αρρυθμία. Όταν ο ρυθμός αλλάζει, είτε χτυπά πολύ γρήγορα (κοιλιακή ταχυκαρδία) είτε πολύ αργά (κοιλιακή βραδυκαρδία), και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Αυτός ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση, προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο, καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα άλλο καρδιακό πρόβλημα είναι η καρδιακή ανακοπή ή η καρδιακή προσβολή. Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν μια στεφανιαία αρτηρία που παρέχει αίμα στους μυς είναι κατεστραμμένη, γεγονός που προκαλεί μπλοκαρίσματα στην καρδιά.

2. Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή του ύπνου που είναι η αιτία του δυνατού, ενοχλητικού ροχαλητού. Αλλά αυτή η διαταραχή ύπνου μπορεί να γίνει θανατηφόρα, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η υπνική άπνοια είναι πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα που δυσκολεύει τους πάσχοντες να αναπνέουν τη νύχτα. Καθώς οι ιστοί στο λαιμό συστέλλονται και δυσκολεύουν την αναπνοή, δονούνται, προκαλώντας τον δυνατό ήχο του ροχαλητού. Και, σύμφωνα με την American Sleep Apnea Association, αυτή η στένωση της αναπνοής μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου σταματούν εντελώς να αναπνέουν κατά μέσο όρο 30 φορές τη νύχτα. Συνήθως, όταν το σώμα σας νιώθει ότι τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά, σας ξυπνά αυτόματα. Ωστόσο, οι πνεύμονες των ηλικιωμένων είναι ήδη εξασθενημένοι από την ηλικία και δυσκολεύονται, όταν περιορίζεται το οξυγόνο τους.

3. Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα αποκαλείται "ο σιωπηλός δολοφόνος" και αυτό είναι ακριβές. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άοσμο, άχρωμο αέριο που παράγεται από καύση από τζάκια, σόμπες αερίου και μαγκάλια. Εάν κάποιος βρίσκεται σε κακώς αεριζόμενο, κλειστό χώρο με διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης κυμαίνονται από πονοκέφαλο, ζάλη και κόπωση έως έμετο, απώλεια συνείδησης και ξαφνικό θάνατο. Ο

4. Εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα εγκεφάλου

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Συχνά, προκαλούνται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ένα στα επτά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε. Διάφορες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η υπνική άπνοια. Ωστόσο, ένα εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου, περίπου 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ παθαίνουν ανεύρυσμα εγκεφάλου κάθε χρόνο και είναι θανατηφόρα περίπου στο 50% των περιπτώσεων. Το ανεύρυσμα εγκεφάλου συμβαίνει όταν μια διογκωμένη αρτηρία στον εγκέφαλο σπάσει, προκαλεί σοβαρή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

5. Οι παραϋπνίες, όπως η υπνοβασία και η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM 

Οι υπνοβάτες πολλές φορές δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να περιφέρονται στο σπίτι σαν ζόμπι. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπνοβάτες πέφτουν από τις σκάλες, παίρνουν το αυτοκίνητο και βγαίνουν στον δρόμο ή πηδούν από ανοιχτά παράθυρα - σίγουρα ένας πιο τρομακτικός τρόπος να πεθάνεις στον ύπνο σου.

Η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM χαρακτηρίζεται από το γεγονός να κάνουμε ότι βλέπουμε στα όνειρά μας. Συνήθως, όταν βρισκόμαστε σε ύπνο REM, το σώμα μας παραλύει για να αποτρέψει τη δράση κατά τον ύπνο. Όμως, τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δεν έχουν υπνική παράλυση και κινούνται όπως τους υποδεικνύουν τα όνειρά τους. Έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν από το κρεβάτι και να πεθάνουν από αιμορραγία.

6. Πνευμονολογικά προβλήματα

Αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί λόγω χρόνιας, εκφυλιστικής νόσου. Αυτό μπορεί να είναι η ανεπάρκεια των ίδιων των πνευμόνων, όπως σε:

7. Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκαλεί κάποιες καρδιοπάθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος στον ύπνο του. Μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο.

Ακόμη και όταν διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα τη νύχτα.  Ένα φαινόμενο γνωστό ως "Σύνδρομο νεκρού στο κρεβάτι" (Dead in Bed) αναφέρεται σε ανεξήγητες περιστάσεις στις οποίες περίπου το 5% των θανάτων που σχετίζονται με διαβήτη προκαλούνται από άγνωστους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα ένα άτομο να πεθάνει στον ύπνο του.

Αυτοί οι θάνατοι μπορεί να προκληθούν από υπογλυκαιμία, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στον ύπνο τους. Τα άτομα κάτω των 40 ετών με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα του συνδρόμου Dead in Bed.

Στατιστικά: Οι πιθανότητες να πεθάνεις ενώ κοιμάσαι

  • 1 στους 4 ανθρώπους πεθαίνει από καρδιακή νόσο (American Heart Association) και 1 στους 8 ανθρώπους στον ύπνο του
  • Οι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν περισσότερες από 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μεταξύ 12 π.μ. και 6 π.μ. (Cleveland Clinic)
  • Τα άτομα με υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή (American Sleep Apnea Association). Επίσης διατρέχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό
  • Τουλάχιστον 38.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιακές παθήσεις που περιπλέκονται άμεσα από την υπνική άπνοια.
  • Από μονοξείδιο του άνθρακα πάνω από 400 άτομα στις Η.Π.Α. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ωστόσο κάθε χρόνο παρατηρούνται θάνατοι από αυτοσχέδια μαγκάλια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i