SuperAgers: Ποια είναι τα μυστικά των ανθρώπων που ο εγκέφαλός τους δεν γερνάει

Τελικά οι ερευνητές πιστεύουν πώς οι SuperAgers έχουν δυνατή μνήμη γιατί το μυστικό κρύβεται στο μυαλό τους!

SuperAgers istock

Εθελοντισμός, γυμναστική, συχνή συναναστροφή με φίλους και οικογένεια,  ανάγνωση κάθε είδους βιβλίων και καθημερινή λύση σταυρόλεξων, όλα είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον εγκέφαλό μας. Τι κάνουν όμως οι SuperAgers, οι άνθρωποι δηλαδή που το μυαλό τους δεν "γερνάει" παρά την ηλικία τους, να διατηρούν τη μνήμη τους ακμαία;

Οι ερευνητές έχουν την απάντηση.

Ποιο είναι το μυστικό των SuperAgers σύμφωνα με έρευνα;

Όσοι εξακολουθούν να έχουν πολύ οξεία μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα αντλούν τις εντυπωσιακές τους δυνάμεις από ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που διατηρούνται. Οι δομές του εγκεφάλου που είναι γνωστές ως λευκή ουσία συνήθως φθείρονται με την ηλικία, αλλά στους υπερήλικες, η λευκή ουσία παραμένει δομικά υγιής, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο Journal of Neuroscience.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι SuperAgers έχουν τη μνήμη ανθρώπων 30 χρόνια νεότερων από αυτούς, λένε οι ερευνητές.

Τι σημαίνει ο όρος "SuperAger";

Σύμφωνα με ερευνητές του Northwestern για να θεωρείται κάποιος SuperAger, πρέπει να είναι άνω των 80 ετών και να έχει υποβληθεί σε διαφορές γνωστικές εξετάσεις. Οι SuperAgers έχουν εξαιρετική μνήμη, ικανότητα ανάκλησης καθημερινών γεγονότων και προηγούμενων προσωπικών εμπειριών. Επίσης, πρέπει να έχουν τουλάχιστον μέτριες επιδόσεις σε διάφορα γνωστικά τεστ.

Το μυστικό (τους) εν λευκώ

Ο εγκέφαλος αποτελείται εξωτερικά από τη φαιά ουσία και εσωτερικά από τη λευκή ουσία. 

Η λευκή ουσία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νευρικές ίνες που καλύπτονται από τη μυελίνη, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της ηλεκτρικής επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Η κύρια λειτουργία της λευκής ουσίας είναι να συνδέει διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου της φαιάς ουσίας και να μεταδίδει γρήγορα νευρικά σήματα σε όλο το νευρικό σύστημα.

Είναι απαραίτητη για τον συντονισμό διαφόρων εγκεφαλικών λειτουργιών, από τον κινητικό έλεγχο έως τη μάθηση. Η βλάβη στη λευκή ουσία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες και επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

Έχεις κενά μνήμης; Μάλλον ο εγκέφαλός σου λειτουργεί άψογα!

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Ερευνητές από το ισπανικό πανεπιστήμιο Universidad Politécnica de Madrid και το Queen Sofia Foundation Alzheimer Centre μελέτησαν τη δομή του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ενηλίκων που εμφάνιζαν απώλεια μνήμης και εκείνων των υπερήλικων κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας.

Ανακάλυψαν ότι οι SuperAgers είχαν καλύτερη μικροδομή της λευκής ουσίας από τους ηλικιωμένους με φθίνουσα μνήμη.

"Μελετήσαμε τη δομή της λευκής ουσίας ενός μεγάλου δείγματος 64 υπερηλικιωμένων ηλικίας άνω των 80 ετών για 5 χρόνια. Παρακολουθήσαμε τις ενδείξεις πιο αργών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο των υπερηλικιωμένων, κάτι που υποδείκνυε αντίσταση στις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία", έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία.

Ως εκ τούτου, οι SuperAgers μπορεί να έχουν λευκή ουσία που είναι κατά κάποιο τρόπο ανθεκτική στη φθορά του χρόνου, κάτι που τους βοηθά να διατηρήσουν τη μνήμη τους αργότερα στη ζωή τους.

Ελπίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν η λευκή ουσία μπορεί να προστατευτεί για να ανακόψει το κύμα απώλειας μνήμης και άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.

Εννέα κινήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i