Εναλλακτικές θεραπείες: Τα βασικά που χρειάζεται να γνωρίζουμε

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις εναλλακτικές θεραπείες και πότε μπορεί να είναι παραπλανητικές ή και επιζήμιες;

γυναίκα φύση εναλλακτικές θεραπείες istock

Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν πάρει πλέον τη σημαντική θέση που τους αξίζει στη φροντίδα της υγείας μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Διάβασε εδώ κάποιες βασικές σκέψεις που αξίζει να κάνεις.

Τι σημαίνει υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας ή μιας σχετικής αναπηρίας, αλλά, η κατάσταση εκείνη στην οποία υπάρχει πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαντλητικές παθήσεις, τα ποικίλα συμπτώματα που δεν υποχωρούν και οι ασθένειες που παρουσιάζουν εξάρσεις σε διάφορες φάσεις της ζωής σου είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που μπορεί να στρέψουν κάποιες από εμάς στην εναλλακτική ιατρική και τις ολιστικές μεθόδους.

Τι χρειάζεται να προσέχεις στις εναλλακτικές θεραπείες

Κάποιες εναλλακτικές θεραπείες πολύ συχνά δεν έχουν βασιστεί σε ελεγμένες, επιστημονικές μεθόδους, αποδεδειγμένες για την αποτελεσματικότητά τους μέσα από πλήθος ερευνών. Πολλές φορές μπορεί ακόμα και να βασίζονται σε αντιεπιστημονικές ή σε μεταφυσικές θεωρήσεις. Στους κόλπους της εναλλακτικής ιατρικής και των ολιστικών πρακτικών είναι πολύ πιθανό να πέσεις κι εσύ σε εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου, γι’ αυτό και πρέπει να επιδεικνύεις πολύ μεγάλη προσοχή αναφορικά με το πού θα επιλέξεις να εναποθέσεις την υγεία σου.

Μια βασική συμβουλή για τις εναλλακτικές θεραπείες

Το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή στις ΗΠΑ δίνει μια απλή συμβουλή λέγοντας πως οτιδήποτε μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό μάλλον είναι παραπλανητικό μέχρι και επιζήμιο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε επιθετικές ασθένειες που απαιτούν συγκεκριμένες και ενδεδειγμένες θεραπείες έπειτα από χρόνια ερευνών. Συγκεκριμένα, ενδείξεις παραπλάνησης είναι:

  • Όταν δεν υπάρχει πιστοποίηση, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή πτυχίο. Εκφράσεις που συνοδεύουν τη διαφημιστική καμπάνια όπως "φυσικό φάρμακο", "μαγικό" ή "αποκλειστικό προϊόν", "θαυματουργή θεραπεία", "επιστημονικός θρίαμβος" (χωρίς διεξαγωγή ερευνών), "αρχαίο μυστικό", κ.λπ.
  • Προωθητικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και περιπτώσεις αρρώστων των οποίων η πορεία και η εξέλιξη της νόσου δεν έχει καταγραφεί και για την οποία δεν υπάρχουν χρόνια και πιστοποιημένα στοιχεία.
  • Όταν το προϊόν ή την υπηρεσία μπορεί να τη λάβεις μόνο από μία και αποκλειστική πηγή ή όταν αυτά δε φέρουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση.

Διάβασε επίσης: 6 φυσικές θεραπείες για την κολίτιδα Διάβασε επίσης: Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!

Πριν αποφασίσεις να στραφείς στην εναλλακτική ιατρική, δεν πρέπει να ξεχνάς τον όρο της επιστημονικότητας και της ευρείας αποδοχής που φέρει εξαιτίας αυτού η παραδοσιακή ιατρική. Επειδή κάτι είναι απλά "φυσικό" δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε βλάψει, ειδικά αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i