Χρειάζεσαι συμπλήρωμα διατροφής; Να τι σου λείπει ανάλογα με το πρόβλημα

Χρειάζεσαι συμπλήρωμα κι αν ναι, πότε; Και τι μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης ή ενός μετάλλου;

09.05.2018

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

Tα θεωρούμε δίχτυ ασφαλείας μας, αλλά, όταν τα παίρνεις χωρίς να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η δημοφιλής θεώρηση του να παίρνεις απλά ένα συμπλήρωμα διατροφής για να καλύψεις τις κακές συνήθειες διατροφής δε λαμβάνει υπόψη το ρόλο των θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό.

Έτσι, απομονωμένα από άλλα στοιχεία με τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται –και τα οποία βρίσκονται φυσικά στις τροφές–, τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν περίεργη συμπεριφορά.

«Κάποια στοιχεία ανταγωνίζονται κάποια άλλα, οπότε, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα για κάποιο στοιχείο, μπορεί να προκαλέσεις έλλειψη σε κάποιο άλλο» τονίζει η διαιτολόγος Ανδρονίκη Πάντα.

Παράλληλα, κάποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να μειώσουν κατακόρυφα τα επίπεδά τους. Από την άλλη πλευρά, κάποια στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές. Ακόμα και τα λαχανικά και το γκρέιπφρουτ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα με κάποια φάρμακα.

«Πάντα να ελέγχεις τη μάρκα, τις δόσεις και το είδος των συμπληρωμάτων με το γιατρό ή το διατροφολόγο σου και όποτε μπορείς να επιλέγεις τις τροφές αντί για συμπληρώματα» συστήνει η ειδικός. Ιδού τι δείχνει το σώμα σου ότι χρειάζεσαι ανάλογα με κάθε σύμπτωμα και ποια στοιχεία σαμποτάρουν την απορρόφηση.

Ιδού τι δείχνει το σώμα σου ότι χρειάζεσαι ανάλογα με κάθε σύμπτωμα και ποια στοιχεία σαμποτάρουν την απορρόφηση.

Συνεργάστηκε η Ανδρονίκη Πάντα, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece