Χρειάζεσαι συμπλήρωμα διατροφής; Να τι σου λείπει ανάλογα με το πρόβλημα

Χρειάζεσαι συμπλήρωμα κι αν ναι, πότε; Και τι μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης ή ενός μετάλλου;

simpliroma

Tα θεωρούμε δίχτυ ασφαλείας μας, αλλά, όταν τα παίρνεις χωρίς να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η δημοφιλής θεώρηση του να παίρνεις απλά ένα συμπλήρωμα διατροφής για να καλύψεις τις κακές συνήθειες διατροφής δε λαμβάνει υπόψη το ρόλο των θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό.

Έτσι, απομονωμένα από άλλα στοιχεία με τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται –και τα οποία βρίσκονται φυσικά στις τροφές–, τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν περίεργη συμπεριφορά.

«Κάποια στοιχεία ανταγωνίζονται κάποια άλλα, οπότε, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα για κάποιο στοιχείο, μπορεί να προκαλέσεις έλλειψη σε κάποιο άλλο» τονίζει η διαιτολόγος Ανδρονίκη Πάντα.

Παράλληλα, κάποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να μειώσουν κατακόρυφα τα επίπεδά τους. Από την άλλη πλευρά, κάποια στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές. Ακόμα και τα λαχανικά και το γκρέιπφρουτ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα με κάποια φάρμακα.

«Πάντα να ελέγχεις τη μάρκα, τις δόσεις και το είδος των συμπληρωμάτων με το γιατρό ή το διατροφολόγο σου και όποτε μπορείς να επιλέγεις τις τροφές αντί για συμπληρώματα» συστήνει η ειδικός. Ιδού τι δείχνει το σώμα σου ότι χρειάζεσαι ανάλογα με κάθε σύμπτωμα και ποια στοιχεία σαμποτάρουν την απορρόφηση.

Ιδού τι δείχνει το σώμα σου ότι χρειάζεσαι ανάλογα με κάθε σύμπτωμα και ποια στοιχεία σαμποτάρουν την απορρόφηση.

Συνεργάστηκε η Ανδρονίκη Πάντα, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αν εχεις Σημάδια στα νύχια/Πληγές που αργούν να κλείσουν

Αν εχεις Σημάδια στα νύχια/Πληγές που αργούν να κλείσουν

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: Ψευδάργυρος (ΖΝ)Η απορρόφηση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική απώλεια ψευδαργύρου – άγχος, αλκοόλ, κάπνισμα, γαστρεντερικές διαταραχές και χρόνια διάρροια.Η έλλειψη δημιουργεί: Ακμή, αδύναμα νύχια, καθυστέρηση στην επούλωση, απώλεια γεύσης και οσμής, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, δυσκολία συγκέντρωσης, συχνά κρυολογήματα, ιώσεις.ΣΗΠ: 8-14 mg την ημέρα. Καλύτερες πηγές: Οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, αβγό, γάλα, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα στρείδια είναι η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου (1 στρείδι παρέχει περίπου 8 mg ψευδάργυρο).Σαμποτέρ: Οι μεγάλες ποσότητες ασβεστίου επηρεάζουν τα επίπεδα ψευδαργύρου, αφού και τα δύο συναγωνίζονται για απορρόφηση μαζί με το σίδηρο. Το αλκοόλ και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί επίσης επηρεάζουν.

Κράμπες στους μυς

Κράμπες στους μυς

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: Μαγνήσιο (MG)Απαραίτητο μέταλλο, που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας.Είναι από τα πιο συχνά συμπληρώματα, ειδικά για τους αθλητές, αφού η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες του σώματος για μαγνήσιο που φεύγει με τον ιδρώτα. Η έλλειψη δημιουργεί: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε χαμηλές ποσότητες μαγνησίου και ειδικά όσο μεγαλώνουμε η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη μυϊκών τραυματισμών και τη διατήρηση της καρδιακής υγείας. Τα συμπτώματα έλλειψης είναι ανησυχία, κρύα πόδια και χέρια, κόπωση, κράμπες, αρρυθμία, υπέρταση, αϋπνία, πόνοι περιόδου, χαμηλή ανάπτυξη και ίλιγγοι.ΣΗΠ: Ανάμεσα στα 310-420 mg τη μέρα. Καλύτερες πηγές: Αμύγδαλα, κριθάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως, αβγό, σπόροι. Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι βρόμη στο μούσλι σου ή σε ένα smoothie για να πάρεις 96 mg μαγνησίου.Σαμποτέρ: Όπως και με τον ψευδάργυρο, υψηλά επίπεδα ασβεστίου ή σιδήρουμπορεί να ανταγωνίζονται με το μαγνήσιο για την απορρόφηση. Η υπερβολικήκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ επίσης εμποδίζει την απορρόφηση.

Kόπωση, ευαισθησία στο κρύο

Kόπωση, ευαισθησία στο κρύο

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: ΣίδηροςΟ σίδηρος ανήκει στην ομάδα βιταμινών και μετάλλων από τα οποία μπορεί να πάρεις υπερβολική δόση. Φρόντισε να κάνεις εξέταση αίματος για να ελέγξεις αν είναι απαραίτητο κάποιο συμπλήρωμα.Η έλλειψη δημιουργεί: Μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού «πάσχει» από έλλειψη σιδήρου. Είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την πρόληψη της αναιμίας και της κόπωσης. Αν έχεις έλλειψη, θα νιώσεις κόπωση, προβλήματα στην περίοδο, αδύναμα νύχια, μελανιές και αδυναμία.ΣΗΠ: 18 mg τη μέρα. Αν έχεις περίοδο ή είσαι έγκυος, έχεις αυξημένες ανάγκες.Καλύτερες πηγές: Κόκκινο κρέας, αμύγδαλα, αβοκάντο, συκώτι, μαϊντανός, πουλερικά.Τα 100 γρ. άπαχου κόκκινου κρέατος παρέχουν περίπου 1-1,5 mg σιδήρου.Σαμποτέρ: Ο καφές, που μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου κατά 40%. Επίσης, τα γαλακτοκομικά μπορεί να δεσμεύσουν το σίδηρο.

Ξηρά μαλλιά και νύχια

Ξηρά μαλλιά και νύχια

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: Λιπαρά οξέαΤα Ω3 ΕPA και DHA συντίθενται από το α-λινολενικό οξύ (ALA) και καθώς το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει δικό του ALA ούτε το συγγενικό λινολεϊκό οξύ, χρειάζεται να το πάρεις είτε από τροφή είτε από συμπλήρωμα. Το πρόβλημα με τα καλά λιπαρά οξέα είναι ότι ανταγωνίζονται για το ίδιο ένζυμο, οπότε η υπερβολική πρόσληψη ενός μπορεί να προκαλέσει μειωμένο μεταβολισμό σε άλλο. Τα περισσότερα ιχθυέλαια, όμως, παρέχουν τη σωστή αναλογία.Η έλλειψη δημιουργεί: Η δυτική διατροφή τείνει να έχει περισσότερα Ω6 λιπαρά οξέα, που μπορεί να προκαλέσουνανισορροπία και φλεγμονή. Η έλλειψη των Ω3 μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, ακμή, ξηρό δέρμα, αδύναμα μαλλιά, αναπνευστικά προβλήματα, ευρυαγγείες, ενώ η υψηλή πρόσληψη Ω3 έχει συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.ΣΗΠ: 500 mg DHA και EPA και 2 γρ. ALA τη μέρα.Καλύτερες πηγές: Α-λινολενικό οξύ: Λιναρόσπορος, καρύδια. Λινολεϊκό οξύ: Ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια σόγιας. DHA/ EPA: Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, τόνος.Σαμποτέρ: Αν παίρνεις αντιπηκτική αγωγή, όπως ασπιρίνη, απόφυγε υψηλές δόσεις καλών λιπαρών.

Φούσκωμα

Φούσκωμα

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: ΠροβιοτικαΠεριέχουν υψηλά επίπεδα ζωντανών βακτηρίων που βοηθούν το έντερο να επαναφέρει τα καλά βακτήρια, ειδικά μετά από αντιβίωση.Η έλλειψη δημιουργεί: Τα καλά των προβιοτικών ήρθαν στο φως όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι γηγενείς Βούλγαροι ζούσαν περισσότερο και το κοινό τους στοιχείο ήταν η κατανάλωση γάλακτος που είχε υποστεί ζύμωση. Οι μελέτες πλέον δείχνουν ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στα προβιοτικά και το ανοσοποιητικό.Η βελτίωση εντερικών καταστάσεων αρχίζει να γίνεται εμφανής 1-2 εβδομάδες μετά την πρόσληψη προβιοτικών, ενώ στη γενική υγεία τα αποτελέσματα θα φανούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Υπάρχει όμως πιθανότητα να προκαλέσουν προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων μέχρι το σώμα να προσαρμοστεί στα νέα καλά βακτήρια.ΣΗΠ: Δεν μπορείς να πάρεις υπερβολική δόση, ακολούθησε όμως τις οδηγίες λήψης. Ο συνδυασμός τους με πρεβιοτικά –ειδικός τύπος φυτικών ινών που βρίσκονται σε κάποιους υδατάνθρακες και περνούν από το έντερο σχεδόν άπεπτα (μπανάνα, φασόλια, κρεμμύδι, σκόρδο)– είναι ιδανικός, αφού αυτά περιέχουν ινουλίνη και ολιγοφρουκτόζη που τρέφει τα καλά βακτήρια.Καλύτερες πηγές: Σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και φυσικά στο γιαούρτι. Στα συμπληρώματα σε σκόνη ή ταμπλέτα με διαφορετικές ποσότητες καλών βακτηρίων.Σαμποτέρ: Τα αντιβιοτικά. Άφησε να περάσουν λίγες ώρες ανάμεσα στην αντιβίωση και στα προβιοτικά.

Αν έχεις αϋπνία

Αν έχεις αϋπνία

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: ΑσβέστιοΠερίπου το 99% του ασβεστίου του οργανισμού είναι στα κόκαλα και τα δόντια. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών και χρησιμοποιείται στη σύσπαση μυών.Η έλλειψη δημιουργεί: Η υπασβεστιαιμία είναι μια κατάσταση έλλειψης ασβεστίου. Μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα οστά, ενώ η χρόνια έλλειψή του δημιουργεί οστεοπόρωση, μια πάθηση που αφορά μεγάλο ποσοστό ιδιαίτερα γυναικών. Τα άμεσα συμπτώματα είναι κράμπες, πόνοι στις αρθρώσεις, αρρυθμία, αϋπνία, αδύναμα νύχια, έκζεμα και μούδιασμα των άκρων.ΣΗΠ: 1.000 με 1.300 mg την ημέρα για τους ενήλικες, αλλά ιδανικά συστήνεται ένα τεστ για να ελέγξεις τα επίπεδα προτού πάρεις συμπλήρωμα. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση και πολλά συμπληρώματα τα συνδυάζουν. Καλύτερες πηγές: Γαλακτοκομικά, φασόλια, kale, μπρόκολο, σπανάκι, ξηροί καρποί και σπόροι. Ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου 300 mg ασβέστιο.Σαμποτέρ: Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση, οπότε φρόντισε να τα παίρνεις διαφορετικές ώρες. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, λιπαρών, φυτικών ινών και οι δίαιτες με πολλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν υψηλή απέκκριση ασβεστίου.

Σκασμένα χείλη

Σκασμένα χείλη

Το συμπλήρωμα που ίσως χρειάζεσαι: Πολυβιταμίνη ΒΌλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δρουν συνεργιστικά, που σημαίνειότι χρειάζονται η μία την άλλη για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνήθως τη βρίσκουμε σε μορφή πολυβιταμίνης.Η έλλειψη δημιουργεί: Τα σκασμένα χείλη είναι τυπικό σύμπτωμα έλλειψης της βιταμίνης. Γενικά τα συμπτώματα είναι λήθαργος, κόπωση, αδύναμο ανοσοποιητικό, υπνηλία και αδυναμία. ΣΗΠ: Β1-Β2: 1,2 mg - Β3: 14-16 mg - B5: 4-6 mg - B6: 1,5 mcg - B12: 2,4 mcg Καλύτερες πηγές: Τα συκωτάκια είναι φανταστική πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ο τόνος είναι καλή πηγή Β6, ενώ η Β12 υπάρχει μόνο σε ζωικά προϊόντα, οπότε οι χορτοφάγοι συχνά χρειάζονται συμπλήρωμα. Ο σολομός είναι εξίσου καλή πηγή Β12. Σαμποτέρ: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ, το κάπνισμα και η πρωτεΐνη επηρεάζουν την απορρόφηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i