Το Πάσχα πέρασε: 10 tips για υγιή λιπίδια στο αίμα

Οι τιμές των λιπιδίων στο αίμα αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία σου και είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένες.

χοληστερόλη χοληστερίνη λιπίδια αρτηρίες istock

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος

H χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια είναι τα βασικά λιπίδια που κυκλοφορούν στον οργανισμό μας. Η ισορροπία μεταξύ τους και οι εντός ορίων τιμές τους αποτελούν ασπίδα προστασίας για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Πώς μπορείς να διατηρήσεις τα λιπίδια στο αίμα σου στα επιθυμητά όρια; Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει και να υιοθετήσεις καλές συνήθειες.

Τι να κάνεις για υγιή λιπίδια στο αίμα

  1. Η χοληστερίνη που περιέχεται στην τροφή επηρεάζει σε μικρό βαθμό την περιεκτικότητα του αίματος σε χοληστερίνη. Η αύξηση είτε η ελάττωση της χοληστερίνης μέσω της διατροφής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα 15%.
  2. Απόφυγε τα τρόφιμα που περιέχουν σε μεγάλη αναλογία κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως είναι το βούτυρο γάλακτος και το λίπος των τυριών και, σε μικρότερο βαθμό, γενικά το ζωικό λίπος, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης του αίματος μέχρι και κατά 25%.
  3. Δώσε έμφαση σε τροφές με μεγάλη αναλογία σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια και ορισμένα ιχθυέλαια, αφού έτσι επιτυγχάνεται ελαφρά ως μέτρια μείωση της "κακής" χοληστερίνης του αίματος.
  4. Μείωσε την κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος.
  5. Ένταξε στη διατροφή σου φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος. Θα τις βρεις στα χόρτα, στις σαλάτες, στα φρούτα και σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής αλέσεως.
  6. Πρόσεξε το βάρος σου. Η διατήρηση του βάρους του σώματος στο φυσιολογικό επίπεδο αποτελεί παράγοντα ευεργετικό όσον αφορά τα λιπίδια του αίματος. Αντίθετα, η παχυσαρκία επιδεινώνει την υπερλιπιδαιμία.
  7. Οι θερμίδες του διαιτολογίου που προέρχονται από λίπη και έλαια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30% του ολικού ποσού των θερμίδων της διατροφής.
  8. Σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση των λιπιδίων του αίματος είναι τα γονίδια του κάθε ατόμου. Ένας παράγοντας που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με τροποποίηση της διατροφής.
  9. Απόφυγε τρόφιμα που είναι πλούσια σε trans λιπαρά (πατατάκια, μπισκότα, αλλαντικά, λουκάνικα κ.ά.).
  10. Βάλε στην καθημερινότητά σου τη σωματική άσκηση τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Διάβασε επίσης: Χοληστερίνη, φωσφολιπίδια, trans λιπαρά: Πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Διάβασε επίσης: Διατροφή για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και HDL χοληστερόλη  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i