Θέλεις υγιές έντερο; Μάθε ποια προπόνηση θα σε βοηθήσει

Έρευνες λένε ότι η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο τη διάθεση και την εμφάνισή μας αλλά και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

βασικές ασκήσεις iStock

Πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια στο έντερο… Είναι λες και όλο αυτό έχει γίνει επίσης μια "πανδημία" αφού όποτε μιλάμε για έντερο όλοι θέλουμε να ακούσουμε τι καινούργιο υπάρχει για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. Μία λέξη κλειδί, στην οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η επιστήμη της βιολογίας, είναι το μικροβίωμα, ο μοναδικός πληθυσμός βακτηρίων στο έντερό μας, κάτι τρισεκατομμύρια μικροσκοπικών οργανισμών που έχει βρεθεί ότι παίζουν ρόλο από την καλή πέψη μέχρι την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Μάλιστα, οι ερευνητές βρίσκουν συνεχώς νέα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το μικροβίωμα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη συνολική μας υγεία απ’ όσο πιστεύαμε.

Ένα από τα πιο αναπάντεχα ευρήματα των ειδικών για το υγιές μικροβίωμα είναι ότι η άσκηση που κάνουμε επηρεάζει την υγεία του εντέρου. Έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει μια θετική σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και το μικροβίωμα, με οφέλη που δεν αφορούν μόνο το μεταβολισμό μας. Πώς ακριβώς επηρεάζει το είδος της προπόνησής μας το έντερο και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτόν τον μηχανισμό;

Πώς βελτιώνει η άσκηση (και ποια άσκηση) την υγεία του εντέρου

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν το έντερο και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του, τα διαθέσιμα δεδομένα (μπορείς να βρεις εδώ μια σχετική έρευνα ) υποστηρίζουν την ιδέα ότι το είδος της προπόνησής μας μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση του μικροβιώματος.

Ποια άσκηση όμως είναι πιο ωφέλιμη; Η βασική απάντηση είναι "οποιαδήποτε άσκηση αρκεί να γίνεται τακτικά". Οι ειδικοί από την αμερικανική Κλινική Mayo συστήνουν 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα και μία ενδιαφέρουσα μελέτη βρήκε ότι μια παρατεταμένη παύση από τις τακτικές προπονήσεις μπορεί να αντιστρέψει τα οφέλη τους. Αυτό όμως που γενικά είναι αποδεκτό είναι πως εκτός από το χρόνο φυσικής δραστηριότητας, η ποικιλία στις προπονήσεις βοηθάει.

Διαβάστε Επίσης

Η χαμηλής ή μέτριας έντασης άσκηση για παράδειγμα μπορεί να μειώσει το χρόνο που χρειάζονται τα κόπρανα για να αποβληθούν από το έντερο Αυτό μειώνει επίσης το χρόνο επαφής ανάμεσα στον γαστρεντερικό σωλήνα και πιθανά παθογόνα στα κόπρανα. Χάρη σε αυτή την προστατευτική δράση, φαίνεται ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Δραστηριότητες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες είναι το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, η restorative yoga, οι δυναμικές διατάσεις και το κολύμπι ή το ποδήλατο.

Η έντονη και κοπιαστική άσκηση, από την άλλη πλευρά, μπορεί στην πραγματικότητα να δρα ενάντια στην υγεία του εντέρου καθώς πυροδοτεί την έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Εάν την ώρα που γυμνάζεσαι η ένταση είναι τέτοια που δεν μπορείς να συντηρήσεις συζήτηση, το σώμα σου το εκλαμβάνει ως αυξημένο στρες και δίνει προτεραιότητα στην αιμάτωση των οργάνων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, πατώντας το pause στη διαδικασία της πέψης. Φυσικά και η έντονη άσκηση έχει οφέλη, βάλε τη λοιπόν στο πρόγραμμα εναλλάξ με ασκήσεις χαμηλότερης έντασης για να δεις αποτέλεσμα τόσο στο σώμα και την αντοχή σου όσο και στην υγεία και τη λειτουργία του εντέρου σου.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i