HEALTH FILES DIABETES | Τα 7 άγνωστα συμπτώματα του διαβήτη

Έχεις φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στην όραση και αναπνοή που μυρίζει σαν φρούτο; Μην τα αποδίδεις στο στρες. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σου με ύπουλους τρόπους.

self istock

Ο αδιάγνωστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα κοινά αλλά και τα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, προδιαβήτη ή ακόμα και διαβήτη. Μάθε ποια είναι αυτά και προστάτεψε τον εαυτό σου.

1. Αλλαγές στο δέρμα σου

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, ένα από αυτά είναι και το δέρμα. Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στο δέρμα. Για παράδειγμα, αν δεις στο δέρμα σου σκούρες κηλίδες στο δέρμα, ιδιαίτερα στις πτυχές του, όπως στο πίσω μέρος του λαιμού, στη μασχάλη και τη βουβωνική χώρα.

Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και οφείλεται στο ότι ένα άτομο έχει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα του. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και άλλες δερματικές παθήσεις, όπως διαβητική δερματοπάθεια και ξανθωμάτωση (μαλακές, λιπώδεις, κιτρινωπές πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος). Επιπλέον, το δέρμα είναι ξηρό και προκαλεί φαγούρα.

2. Τραύματα που δεν επουλώνονται γρήγορα

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε πληγές που αργούν να επουλωθούν, δεν επουλώνονται καλά ή δεν επουλώνονται ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή βλάπτουν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, το σώμα σου δεν μπορεί να επουλώσει εύκολα τις πληγές του.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει το κυκλοφορικό σου και να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων. Η κακή κυκλοφορία επιβραδύνει την επούλωση, καθώς κάνει το αίμα να κινείται πιο αργά, γεγονός που δυσκολεύει το σώμα να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα τραύματα.

3. Αλλαγές στην όρασή σου

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο μάτι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία να διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά, οδηγώντας σε οίδημα. Με την πάροδο του χρόνου τα προβλήματα στα μάτια θα αυξηθούν, βλάπτοντας την όραση και οδηγώντας σε απώλεια όρασης.

4. Φρουτώδης αναπνοή το πρωί

Το φρουτώδες άρωμα στην αναπνοή είναι συνήθως σημάδι διαβητικής κετοξέωσης. Αυτός ο όρος αναφέρεται όταν το σώμα αδυνατεί να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη, οπότε, αντί γι’ αυτό, ξεκινά μια κατάσταση κέτωσης που αρχίζει να καίει λίπος για καύσιμο.

Όταν ο οργανισμός σου δεν είναι σε θέση να παράγει ή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για να επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα ώστε να τη χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια.

Χωρίς ινσουλίνη, το σώμα χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια απελευθερώνοντας όξινα υποπροϊόντα, γνωστά ως κετόνες. Η ακετόνη είναι ένας τύπος κετόνης, η οποία είναι η φρουτώδης ουσία που βρίσκεται συνήθως στο γνωστό μας ασετόν. Εάν έχεις φρουτώδη αναπνοή, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα λόγω διαβήτη.

5. Επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις

Αν υποφέρεις από μυκητιάσεις, είναι και αυτό ένα πιθανό σημάδι διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και επιτρέπουν στις λοιμώξεις να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, εμφανίζεις συχνά ουρολοιμώξεις αλλά και μυκητιάσεις.

6. Έντονος εκνευρισμός

Ίσως να μη φταίει η συνάδελφος ή ο σύντροφός σου για την έκρηξη θυμού σου. Πιθανότατα εσύ να είσαι πιο κυκλοθυμική και ευερέθιστη. Και αυτό να είναι ένα άλλο σημάδι αδιάγνωστου διαβήτη. Ο διαβήτης που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει απότομες αλλαγές στο σάκχαρο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη διάθεσή σου.

7. Κράμπες στα πόδια

Όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβη στα νεύρα, μπορεί να δημιουργούν πόνο ή κράμπες. Αυτός ο πόνος εμφανίζεται στις πατούσες σου ή στα πόδια σου, έχει αίσθημα μυρμηγκιάσματος, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα στα πόδια.

Οι κράμπες ή οι μυϊκοί σπασμοί στα πόδια επηρεάζουν τους μυς του μηρού, της γάμπας και των ποδιών και εμφανίζονται ξαφνικά, συνήθως το βράδυ, ενώ είναι απίστευτα επώδυνες.

 

(μοτο)

Εάν ροχαλίζεις δυνατά, κάνε μια μελέτη ύπνου για υπνική άπνοια ή μια εξέταση σακχάρου. Καναδική μελέτη έδειξε ότι το 23% των ασθενών που διαγνώστηκαν με ήπια ή μέτρια υπνική άπνοια ανέπτυξαν τελικά διαβήτη μέσα σε 5,5 χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i