Θέλεις να μάθεις πόσο θα ζήσεις; Κάνε αυτά τα 6 τεστ

Έλεγξε την υγεία σου και κάνε τα παρακάτω τεστ. Δείχνουν πόσο θα ζήσεις και τις πιθανότητες θνησιμότητας που μπορεί να έχεις τα επόμενα 10 χρόνια.

balance istsock

Θέλεις να μάθεις πόσο υγιής είσαι; Κάνε τα παρακάτω 6 τεστ που προτείνουν οι επιστήμονες. Αυτοί οι γρήγοροι έλεγχοι υγείας θα σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις τον κίνδυνο επιπλοκών καθώς μεγαλώνεις και εάν η ζωή σου κινδυνεύει. Το καλύτερο κομμάτι; Όλα χρειάζονται λιγότερο από 15 λεπτά και τα περισσότερα μπορείς να τα κάνεις στο σαλόνι του σπιτιού σου.

1. Τεστ κάμψης

push ups
istock

Πόσες κάμψεις μπορείς να κάνεις; Το πόσες μπορείς να κάνεις δείχνει εάν κινδυνεύεις από κάποια καρδιακή νόσο, λένε οι επιστήμονες.

Μια μελέτη που έγινε σε 1.104 άτομα και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2019 έδειξε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι τα κατάφερναν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Λιγότερες από 11 έδειξαν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο, αλλά περισσότερες από 40 τον μείωσαν κατά 96%.

Πώς να κάνεις κάμψεις:  Ξάπλωσε μπρούμυτα με τα πόδια σου τεντωμένα και τα χέρια σου δίπλα στο στήθος σου. Με τις παλάμες στο έδαφος, σήκω προς τα πάνω ώστε τα χέρια σου να είναι παράλληλα μεταξύ τους και τεντωμένα. Στήριξη στις μύτες των ποδιών σου. Ύστερα λύγισε τους αγκώνες σου και χαμήλωσε προς το πάτωμα και έλα πάλι στην αρχική σου θέση.

2. Τεστ ισορροπίας

balance
istock

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σταθούν στο ένα πόδι είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη. Επιστήμονες στη Βραζιλία ανακάλυψαν ότι όσοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ισορροπία με το ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε 10 χρόνια από εκείνους που μπορούσαν. Εκτιμάται ότι 684,00 άνθρωποι πεθαίνουν από πτώσεις κάθε χρόνο παγκοσμίως, με πολλούς άλλους να υποφέρουν από επιπλοκές που τελικά καταλήγουν σε θάνατο.

Πώς να ισορροπήσεις: Στάσου με τα δύο πόδια στο έδαφος, στη συνέχεια σήκωσε το δεξί ή αριστερό σου πόδι και τοποθέτησέ το στη γάμπα του αντίθετου ποδιού .Κράτα τους αγκώνες σου ίσιους με τα χέρια στο πλάι κοιτάζοντας ευθεία για όσο περισσότερο χρόνο μπορείς.

Δες και αυτό: Τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο σωστά τη φροντίζουμε;

3. Τεστ καθίσματος

Υπάρχουν δύο εκδοχές του τεστ από καθιστή θέση: μία από μια καρέκλα και μία από το πάτωμα. Η πρώτη περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να σηκωθείς από το να καθίσεις σε μια καρέκλα χωρίς χέρια και να καθίσεις ξανά. Πρέπει να το κάνεις 5 φορές, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος.

Ο μέσος άνθρωπος στα 60 του θα πρέπει να μπορεί να κάνει αυτή τη σειρά σε λιγότερο από 11,4 δευτερόλεπτα, κάποιος στα 70 του σε λιγότερο από 12,6 δευτερόλεπτα και στα 80 του σε λιγότερο από 14,8 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση.

Η δεύτερη έκδοση είναι ελαφρώς πιο δύσκολη καθώς πρέπει να καθίσεις στο πάτωμα και να σηκωθείς με ελάχιστη υποστήριξη.

Μια βραζιλιάνικη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες (50 και άνω) και οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (75 και άνω) που χρησιμοποιούσαν και τα δύο χέρια και τα γόνατα για να σηκωθούν και να κατέβουν είχαν πέντε έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πιο σύντομα από όσους μπορούσαν να κάνουν το τεστ.

4. Τεστ λαβής

grip
istock

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δύναμη λαβής είναι ένας καλός έλεγχος για την υγεία ενός ατόμου. Μπορείς να τη δοκιμάσεις με μια απλή χειραψία ή κάνοντας pull-up ή σε μία μπάρα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ειδικοί λένε ότι ένας λογικός στόχος για τους άνδρες είναι τα 60 δευτερόλεπτα και για τις γυναίκες τα 30 δευτερόλεπτα.

Σε μια μελέτη που έγινε σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι άντρες που κατάφεραν να κρατήσουν μόνο 30 δευτερόλεπτα και οι γυναίκες μόνον15 δευτερόλεπτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

5. Τεστ ανάβασης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ανεβείς 60 σκαλοπάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητές σου για καρδιακά προβλήματα και τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα. Το να τα ανέβεις σε λιγότερο από ένα λεπτό είναι ο στόχος για οποιονδήποτε μεσήλικα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

6. Τεστ περπατήματος

Όσοι έχουν ταχύτητα βάδισης ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο ή μεγαλύτερη έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο, λένε οι επιστήμονες, με εκείνους με 1,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο να είναι πιθανό να ζήσουν "εξαιρετικά" πολύ.

Άτομα στα 60 τους με μέσο προσδόκιμο ζωής περπατούν με περίπου 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Μπορείς να δοκιμάσεις μετρώντας πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να περπατήσεις έξι μέτρα με κανονικό ρυθμό και μετά διαιρώντας το με έξι.

Οι ειδικοί δείχνουν τη "σωστή" ταχύτητα ανάλογα την ηλικία:

  • 20 - 29 - 1.34 έως 1.36 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 30 - 39 - 1.34 έως 1.43 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 40 - 49 - 1.39 έως 1.43 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 50 - 59 - 1.31 έως 1.43 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 60 - 69 - 1.24 έως 1.34 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 70 - 79 - 1.13 έως 1.26 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • 80 - 89 - 0.94 έως 0.97 μέτρα / δευτερόλεπτο

Διάβασε ακόμη:  Το μυστικό της μακροζωίας - ή, έστω ένα από αυτά, σύμφωνα με την επιστήμη

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i