Μπορεί οι γιορτές να μας προκαλέσουν κρίση άσθματος;

Κι όμως: Αυτή την εποχή είναι πιο πιθανή μια κρίση άσθματος ή επιδείνωση της ΧΑΠ. Οι ειδικοί εξηγούν το λόγο.

χριστούγεννα δέντρο AleksandarNakic

Το ήξερες ότι τώρα τις γιορτές επιδεινώνονται οι παθήσεις των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από την Καναδική Πνευμονολογική Εταιρεία (CLA), εξηγώντας πως μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι εξάρσεις της ΧΑΠ όσο και εκείνες του άσθματος παρουσιάζουν εποχιακή διακύμανση, με τη συχνότητά τους να είναι υψηλότερη στη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως στις γιορτές.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και κρίση άσθματος

Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Respiratory Journal (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά). Αυτό που έδειξε είναι ότι τα αναπνευστικά προβλήματα την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν περισσότερα απ' ό,τι τον υπόλοιπο χειμώνα. Μάλιστα, η κορύφωση παρατηρείται τις μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή. Αντίστοιχα, το 2018 ερευνητές από τον βρετανικό οργανισμό Asthma UK δημοσίευσαν τα ευρήματα έρευνας σε 1.000 ενήλικες πάσχοντες από άσθμα. Όπως έδειξε η έρευνά τους, ο ένας στους 14 είχε εκδηλώσει κρίση άσθματος είτε σε επαγγελματικό χριστουγεννιάτικο πάρτι, είτε την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

Γιατί είναι πιο πιθανό να πάθεις κρίση άσθματος τις γιορτές;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Καναδικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ο συγχρωτισμός με συγγενείς και φίλους στα εορταστικά τραπέζια και πάρτι διευκολύνει την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις) και η γρίπη. Από τους σχεδόν 200 ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, οι ρινοϊοί έχουν συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με μία έξαρση άσθματος ή ΧΑΠ. Έξαρση των πνευμονοπαθειών μπορεί να προκαλέσει και η έκθεση στα αρωματικά κεριά, αλλά και στα σπόρια της μούχλας που συχνά καλύπτουν τα έλατα. Τα σπόρια αυτά μπορεί να αποδειχθούν μεγάλο πρόβλημα, διότι καθώς περνούν οι μέρες τα επίπεδά τους αυξάνονται σημαντικά. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας στη Νέα Υόρκη, στην οποία επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από 28 διαφορετικά φρέσκα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Όπως είχαν γράψει οι επιστήμονες το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology (μπορείς να διαβάσεις εδώ την έρευνα στα αγγλικά), βρήκαν 53 διαφορετικά είδη μούχλας στα δέντρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι πιθανά αλλεργιογόνα και αυξάνουν τον κίνδυνο συριγμού ("σφύριγμα" της αναπνοής), παροξύνσεων βήχα και άλλων αλλεργικών συμπτωμάτων. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και τα ψεύτικα δέντρα, καθώς αν δεν είναι καλά συσκευασμένα στην αποθήκη, μπορεί να γεμίσουν σκόνη και μούχλα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα στολίδια του δέντρου και τα άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Και το χειρότερο: όλη αυτή η σκόνη και τα σπόρια της μούχλας θα διασκορπιστούν στον αέρα, μόλις αρχίσουμε να ανοίγουμε τις συσκευασίες.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Το πρώτο, να τηρείς τους κανόνες υγιεινής και να πλένεις συχνά τα χέρια μέσα στη μέρα.
  • Εάν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες, είναι σημαντικό να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης (προλαβαίνεις ακόμη!).
  • Αν ο καπνός από τα τζάκια σου προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, μην ανοίγεις το σπίτι μετά το απόγευμα.
  • Είσαι αλλεργική στη σκόνη; Προτίμησε το φυσικό έλατο αντί για πλαστικό και ζήτησε βοήθεια από κάποιον για να καθαρίσει με ένα νωπό πανί τα αποθηκευμένα στολίδια.

Εάν παθαίνεις συχνά κρίση άσθματος ή αν εσύ ή κάποιος δικός σου πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έχε πάντα στο σπίτι τα φάρμακά σου. Εάν νιώθεις ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται, είναι καλό να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Βήχεις και δυσκολεύεσαι να πάρεις ανάσα; Τα συμπτώματα του άσθματος και πότε μπορεί να είναι κάτι άλλο

Διάβασε επίσης: Μήπως η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί έχει σχέση με το άσθμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i