Αλλεργίες της άνοιξης: Πώς αντιδρά το σώμα σου λεπτό προς λεπτό όταν κάτι σε «πειράζει»

Πώς αντιδρά το σώμα σου και προκαλείται η αλλεργική αντίδραση; Ενδιαφέρον, είτε σε ταλαιπωρούν αλλεργίες της άνοιξης είτε όχι!

αλλεργία άνοιξη συμπτώματα aywan88

Συνεργάστηκε ο Νικόλαος Κουτσοστάθης, αλλεργιολόγος (www.allergic.gr)

Ποιος είναι ο μηχανισμός που προκαλεί τις αλλεργίες της άνοιξης - και όχι μόνο; Ανακάλυψε εδώ πώς ενεργοποιείται μια αλλεργική αντίδραση.

Πάσχεις από αλλεργίες της άνοιξης; Δες εδώ πώς ενεργοποιούνται:

Τα πρώτα λεπτά

Η γύρη από τα αρσενικά άνθη παρασύρεται σε αναζήτηση γονιμοποίησης των θηλυκών μερών των φυτών. Είναι τόσο διεισδυτική που αναπόφευκτα θα την εισπνεύσεις ή θα την τρίψεις στα μάτια σου. Αν είσαι αλλεργική, ο οργανισμός παράγει αντισώματα που ονομάζονται IgE. Η γύρη τα ενεργοποιεί.

Τα αντισώματα IgE καλύπτουν το εξωτερικό των μαστοκυττάρων, που είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και αφθονούν στη μύτη, στο λαιμό, στα μάτια, το δέρμα και στους πνεύμονες. Καθώς η γύρη δεσμεύεται πάνω στα IgE, τα μαστοκύτταρα εκκρίνουν πολλά χημικά – το πιο γνωστό είναι η ισταμίνη, ο «πεζοναύτης» στον πόλεμο των αλλεργιών.

Τα μαστοκύτταρα συνεχίζουν να ενεργούν, εκκρίνοντας όλο και περισσότερη ισταμίνη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το χημικό μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό σου.

5 λεπτά αργότερα

Η ισταμίνη προκαλεί υπερδιέγερση στις βλεννώδεις μεμβράνες – μέχρι τώρα έχεις αρχίσει να φτερνίζεσαι, να έχεις καταρροή και δακρυσμένα μάτια.

Οι αεραγωγοί μπορεί να αρχίσουν να συστέλλονται, προκαλώντας λαχάνιασμα ή αίσθηση βάρους στο στήθος. Η ισταμίνη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει φαγούρα στο λαιμό.

Εφόσον έχεις εκτεθεί στη γύρη, ο κύκλος αυτός συνεχίζεται, εκτός αν πάρεις αντιισταμινικά. Είναι προτιμότερο να πάρεις ένα αμέσως (ή καλύτερα πριν αρχίσει η κρίση), επειδή τα μαστοκύτταρα εκκρίνουν ισταμίνη σαν τρελά.

Διάβασε επίσης: Τρως τα νύχια σου; Η κακή συνήθεια μπορεί να μειώνει τις αλλεργίες!

Διάβασε επίσης: 4 τρόποι για να προετοιμαστείς για την εποχή των αλλεργιών – υιοθέτησέ τους!

Τις επόμενες ώρες

Τα μαστοκύτταρα εκκρίνουν ένα δεύτερο επιθετικό κύμα μεσολαβητών του ανοσοποιητικού, που μετατρέπουν την καταρροή και το φτέρνισμα σε εφιάλτη. Τα αντιισταμινικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά τώρα.

Αν είσαι αλλεργική, ίσως αρχίσουν να πρήζονται τα βλέφαρά σου.

Μερικές ημέρες μετά

Αν βρίσκεσαι ακόμη σε περιβάλλον με γύρη, η βλέννα έχει κατασκηνώσει στη μύτη και στα ιγμόρεια. Έχουν περάσει οι μέρες που υπέφερες σιωπηλά παρέα με τα χαρτομάντιλα – το φλέγμα στο λαιμό προκαλεί βήχα και ροχαλητό.

Το αναπνευστικό σου σύστημα, που συνήθως είναι σε θέση να απομακρύνει τα μικρόβια, τώρα έχει φρακάρει από τη συμφόρηση, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μικροβίων. Διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης των ιγμορείων ή των αφτιών. Αν έχεις εποχικό άσθμα, μπορεί να εμφανίσεις χρόνιο βήχα. Μόνο μία επίσκεψη στο γιατρό, ο οποίος θα σου δώσει πιο δυνατή θεραπεία, μπορεί να καταστείλει την προχωρημένη αλλεργική αντίδραση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i