Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Έρευνα απαντά στο πόσο διαρκούν - και μας ξαφνιάζει

Παρότι είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μας, οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση μπορεί να… μας τρελάνουν.

εξάψεις ζέστη καλοκαίρι εμμηνόπαυση istock

Η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι δύο διαδοχικές, φυσιολογικές φάσεις στη ζωή κάθε γυναίκας. Στις περισσότερες γυναίκες, φυσιολογικά η προεμμηνόπαυση ξεκινά κάποια στιγμή στη δεκαετία των 40 και μπορεί να διαρκέσει για 5-8 χρόνια κατά μέσο όρο. Στο διάστημα αυτό, αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων στον οργανισμό ώσπου τελικά τα επίπεδά τους πέφτουν τόσο που σταματά η έμμηνος ρύση. Και αφού περάσουν 12 μήνες χωρίς καμία περίοδο, τότε μπορείς να ξέρεις με σιγουριά ότι έχεις μπει πλέον στην εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Όλο αυτό το διάστημα της προεμμηνόπαυσης, η πλειοψηφία των γυναικών βιώνει μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

  • Εξάψεις
  • Νυχτερινός ιδρώτας
  • Δυσκολία στον ύπνο και νυχτερινό ξύπνημα
  • Κολπική ξηρότητα
  • Αύξηση βάρους
  • Κολπική ξηρότητα
  • Μειωμένη ερωτική διάθεση

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Γενικότερα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα συμπτώματα αυτά σταδιακά γίνονται πιο ήπια όσο πλησιάζεις προς την εμμηνόπαυση. Πιο συγκεκριμένα, έχει ερευνηθεί το πόσο διαρκούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Μελέτη (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) βρήκε πως οι εξάψεις, μέτριας ή σοβαρής έντασης, θα μπορούσαν να διατηρηθούν και μετά την προεμμηνόπαυση και να διαρκέσουν κατά μέσο όρο 10,2 χρόνια. Το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ότι γενικά αποδέχονται οι ειδικοί για τη διάρκεια των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Στην ίδια έρευνα, βρέθηκε επίσης κάτι ενδιαφέρον: Πως οι γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής και οι γυναίκες μέσου σωματικού βάρους, βιώνουν τις εξάψεις για μεγαλύτερο διάστημα συγκριτικά με τις καυκάσιες γυναίκες και τις παχύσαρκες γυναίκες.

Τι μπορείς να κάνεις;

Η διατροφή σου στην εμμηνόπαυση καθώς και η φυσική δραστηριότητα παίζουν ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης. Τα παρακάτω άρθρα θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την περίοδο και τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης.

Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Τα 7 tips που αξίζει να γνωρίζεις ΠΡΙΝ μπεις σε αυτή τη φάση

Προετοιμάσου για την εμμηνόπαυση σε 5 βήματα (τι να κάνεις πριν την εμμηνόπαυση έως και 10 χρόνια πριν!)

Πώς θα σε ωφελήσει η γιόγκα σε κάθε φάση της ζωής σου (στα 20, στα 30, στην εμμηνόπαυση κ.ά.)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i