Έρευνα: Η ικανότητα απώλειας βάρους ΔΕΝ επηρεάζεται από την ηλικία

Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών, η διαχείριση του βάρους δεν γίνεται απαραίτητα πιο δύσκολη όσο μεγαλώνουμε.

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Ενώ συχνά υποθέτουμε ότι η απώλεια βάρους είναι πιο δύσκολη όσο μεγαλώνουμε, επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει. Φυσικά αυτό ενθαρρύνει όλους μας να κάνουμε μια προσπάθεια να διατηρούμε σταθερό το βάρος μας μεγαλώνοντας, και κυρίως στην εμμηνόπαυση για τις γυναίκες και να απολαμβάνουμε τα οφέλη που έχει αυτό για την υγεία μας.

Σε ένα πρόγραμμα παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απώλεια βάρους δεν επηρεάστηκε από την ηλικία, με στατιστικά ισοδύναμα αποτελέσματα για άτομα νεότερα και μεγαλύτερα των 60 ετών.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Thomas Barber, ο επιστημονικός επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για τον Ανθρώπινο Μεταβολισμό στην Ιατρική Σχολή του Warwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί για άτομα των οποίων η υγεία θα ωφεληθεί από την απώλεια βάρους:

"Η απώλεια βάρους είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουμε συννοσηρότητες παχυσαρκίας που σχετίζονται με το βάρος. Πολλά από αυτά είναι παρόμοια με τις επιπτώσεις της γήρανσης, οπότε θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι η σχετικότητα της απώλειας βάρους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε".

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τα ηλικιωμένα άτομα να αντιμετωπίσουν περισσότερες από 50 συννοσηρότητες κοινές με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της οστεοαρθρίτιδας και των διαταραχών της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η αυξημένη θνησιμότητα και η γενική έλλειψη ευεξίας σε ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζονται επίσης με την παχυσαρκία.

Μένουμε υγιείς καθώς μεγαλώνουμε

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να προεξοφλήσουν την απώλεια βάρους σε ηλικιωμένους", λέει ο Δρ Barber προσθέτοντας, "Αυτές περιλαμβάνουν μια "ηλικιακή" προοπτική ότι η απώλεια βάρους δεν έχει σημασία για τους ηλικιωμένους και τις παρανοήσεις σχετικά με τη μειωμένη ικανότητα των ηλικιωμένων να χάσουν βάρος μέσω διατροφικών αλλαγών και αυξημένης άσκησης".

Η μελέτη παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους που διαχειρίζονται οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, έχουν ιδιαίτερη αξία.

"Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι οι υπηρεσίες παχυσαρκίας που παρέχει το νοσοκομείο δεν είναι για αυτούς", αναγνωρίζει ο Dr. Barber. Παρ 'όλα αυτά, προτείνει, "Οι πάροχοι υπηρεσιών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εκτιμήσουν τη σημασία της απώλειας βάρους σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας και τη διευκόλυνση της υγιούς γήρανσης". Η μελέτη δείχνει ότι "η ηλικία από μόνη της δεν πρέπει να συμβάλλει στις κλινικές αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της διαχείρισης του τρόπου ζωής σε ηλικιωμένους".

Η έρευνα

Η ομάδα ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία 242 τυχαία επιλεγμένων ατόμων που είχαν συμμετάσχει στην υπηρεσία παχυσαρκίας που προσφέρθηκε από το Warwickshire Institute for the Study of Diabetes, Endocrinology and Metabolism (WISDEM) μεταξύ του 2005 και του 2016.

Οι ερευνητές διαίρεσαν τα αρχεία σε δύο ομάδες: Άτομα κάτω των 60 ετών και άτομα ηλικίας 60-78 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν νοσηρή παχυσαρκία, με μετρήσεις ΔΜΣ πάνω από 40. Η ανάλυση συνέκρινε τα αποτελέσματα απώλειας βάρους στις δύο ομάδες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διαχειρίστηκαν το βάρος τους με διατροφικές αλλαγές και περισσότερη άσκηση, και οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είχαν προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες κάθε ατόμου. Συνδυαστικά με αυτό, τους παρείχαν επίσης ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις βάρους πριν και μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα WISDEM. Ενώ η ηλικιωμένη ομάδα πέρασε λίγο λιγότερο χρόνο στο πρόγραμμα (33,6 μήνες σε σχέση με του νεότερους που πέρασαν 41,5 μήνες) η απώλεια βάρους και στις δύο ομάδες ήταν στατιστικά ισοδύναμη.

Οι άνθρωποι στην ηλικιωμένη ομάδα έχασαν κατά μέσο όρο 7,3% του σωματικού τους βάρους, ενώ εκείνοι στην ομάδα κάτω των 60 ετών έχασαν 6,9%.

Ποτέ δεν είναι αργά

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την υγεία που μπορούν να προκύψουν από τη διαχείριση βάρους σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με παχυσαρκία και ειδικά σε εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, ο Δρ Barber καταλήγει:

"Η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη διαχείριση του τρόπου ζωής της παχυσαρκίας. Αντί να θέσουμε εμπόδια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που μπαίνουν στα προγράμματα απώλειας βάρους, θα πρέπει να διευκολύνουμε προληπτικά αυτήν τη διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, διακινδυνεύουμε να προκληθεί κι άλλη περιττή παραμέληση των ηλικιωμένων ατόμων λόγω των κοινωνικών ηλικιακών παρανοήσεων".

Διάβασε ακόμα: Πώς θα υπολογίσω το ιδανικό βάρος σώματος; Διάβασε ακόμα: Έχεις το βάρος που επιθυμείς; Πώς να μην πάρεις κιλά

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i