Έχεις ίωση, ιγμορίτιδα, πονάει η πλάτη σου: Να πας στη δουλειά ή όχι;

Νιώθεις άρρωστη, μάλλον έχεις ίωση και αναρωτιέσαι αν πρέπει να πας στη δουλειά; Δες πότε μπορείς και πότε όχι. Πότε είναι επικίνδυνο και μεταδοτικό και πότε όχι.

ίωση γρίπη γραφείο κρυολόγημα fotostorm

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία», Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος, Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-Νιώθεις άρρωστη, μάλλον έχεις ίωση και αναρωτιέσαι αν πρέπει να πας στη δουλειά; Και τι ισχύει αν έχεις ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή πόνο στην πλάτη;

Ξυπνάς έπειτα από έναν δύσκολο ύπνο, με πονόλαιμο και πονοκέφαλο και νιώθεις άρρωστη. Η θερμοκρασία σου είναι λίγο κάτω από 38 βαθμούς C, αλλά, κρίνοντας από το πόσο χάλια νιώθεις, αναρωτιέσαι αν θα ξεπεράσει τους 39 στη διάρκεια της ημέρας. Να πας σέρνοντας στη δουλειά και να κολλήσεις τους συναδέλφους σου; Ή να τηλεφωνήσεις και να πεις ότι είσαι άρρωστη, παρότι το αφεντικό σου χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά σου αυτή τη δύσκολη βδομάδα; Δες πότε μπορείς να μείνεις σπίτι σου και πότε να πας για δουλειά.

Νιώθεις άρρωστη;

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίζεις αν πρέπει να πας στη δουλειά ή όχι;

Μπορείς να εκτελέσεις τα εργασιακά σου καθήκοντα; Εάν νιώθεις πολύ άρρωστη, θα δυσκολευτείς να λειτουργήσεις και να αποδώσεις όπως συνήθως.

Είναι μεταδοτικό; Εάν έχεις ίωση ή ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο, θα εκθέσεις σε αυτές τους συναδέλφους που με τη σειρά τους θα κολλήσουν άλλους. Εάν μείνεις σπίτι, θα αποφύγεις την εξάπλωση των μικροβίων γύρω σου.

Η ξεκούραση στο σπίτι θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να ανακάμψει; «Πολλές φορές επιδεινώνονται τα συμπτώματα, επειδή οι άνθρωποι δεν ξεκουράζονται. Θέλουν να συνεχίσουν και να μπορούν να κάνουν ό,τι συνήθως»,τονίζει ο ειδικός παθολόγος Ιωάννης Σιδερής και προσθέτει: «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι πιέζουν τον εαυτό τους σε σημείο που έπειτα από 2 ή 4 ημέρες να νιώθουν χειρότερα απ’ ό,τι αν είχαν πάρει ρεπό την πρώτη μέρα και είχαν επιτρέψει στον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τη λοίμωξη».

Λαμβάνεις φάρμακα που έχουν ισχυρές αντενδείξεις; Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι παίρνεις κάποιο αντιφλεγμονώδες για τον πόνο στην πλάτη, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης. «Εάν είσαι τόσο άρρωστη που χρησιμοποιείς οπιούχα σκευάσματα ή άλλες ουσίες για τον έλεγχο του πόνου, πραγματικά πρέπει να μείνεις στο σπίτι. Δεν πρέπει να οδηγείς και ίσως η απόδοσή σου να επηρεαστεί ή ακόμη και να προκαλέσει κάποιο ατύχημα» επισημαίνει ο ειδικός.

Ποιες παθήσεις σε κρατούν σπίτι

Ίωση ή γρίπη

Εάν έχεις πόνο στο λαιμό, που λίγο αργότερα συνοδεύεται από φτάρνισμα, καταρροή και βήχα, πρόκειται για απλό κρυολόγημα, που είναι πιο μεταδοτικό τις 2 πρώτες ημέρες αφότου αρχίσουν τα συμπτώματα. Η έναρξη είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «υψηλό ιϊκό φορτίο», εξηγεί ο ειδικός, «αλλά μπορεί κάποιος να μεταδώσει την ασθένεια σε διάστημα αρκετών ημερών ή ακόμη και μιας βδομάδας». Το κρυολόγημα δεν συνοδεύεται πάντα από πυρετό, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δέκατα στην αρχή. «Ακόμη κι αν ο πυρετός σε κάνει να νιώθεις απαίσια, στην πραγματικότητα είναι φίλος σου, επειδή είναι η προσπάθεια του οργανισμού σου να καταπολεμήσει αυτό που σε ταλαιπωρεί» αναφέρει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος. Ποιος είναι ο πραγματικός πυρετός; Πολλοί ασθενείς, ακόμη και νοσοκόμες σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρουν ότι έχουν πυρετό αν το θερμόμετρο δείξει πάνω από 37 και 2. «Αυτό δεν είναι πυρετός. Τυπικά, θεωρούμε ότι ξεκινά στους 38 βαθμούς» σημειώνει η ειδικός. Η ξεκούραση στο σπίτι, όταν έχεις πυρετό ή έντονα συμπτώματα κρυολογήματος όπως πολύ βήχα και φτάρνισμα, δε θα βοηθήσει μόνο την ανάρρωσή σου, αλλά θα εμποδίσει και τη μετάδοση της ασθένειας στους συναδέλφους.

Εάν έχεις ήπιο βήχα και φτάρνισμα, χωρίς πυρετό –και πιστεύεις ότι πρέπει να πας στη δουλειά– πάρε τα μέτρα σου για να μειώσεις τις πιθανότητες μετάδοσης. Φρόντισε να καλύπτεις το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις. Πλένε τα χέρια σου συχνά ή χρησιμοποίησε αντισηπτικά ζελ με βάση το οινόπνευμα.

Εάν έχεις γρίπη, αντίθετα με το κρυολόγημα, τα συμπτώματά της είναι πιο έντονα και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Επίσης, η γρίπη διεισδύει βαθύτερα στην αναπνευστική οδό. Συχνά προειδοποιεί με ρίγη. Ο πυρετός είναι επίσης σύνηθες σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες, ενώ μπορεί να φτάσεις τους 38 και 8 με 39 βαθμούς. Άλλα συμπτώματα γρίπης είναι οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η αδυναμία και η κόπωση. Η γρίπη συνήθως κάνει τον κύκλο της μέσα σε 5 με 7 ημέρες, αν και μπορεί ο βήχας να επιμένει ή ο οργανισμός να δείχνει εξασθενημένος. Αν και οι περισσότεροι χρειάζονται λίγες ημέρες για να επανέλθουν πλήρως, μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά έπειτα από 24 έως 48 ώρες αφού έχει υποχωρήσει ο πυρετός.

Ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα προκαλεί κίτρινες ή πράσινες ρινικές εκκρίσεις, μπούκωμα, πόνο ή αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο, πονοκέφαλο ή πόνο στην άνω γνάθο και στα δόντια. Εάν νιώθεις πολύ άρρωστη για να εργαστείς, μείνε σπίτι. Ίσως έχεις τόσο έντονο πόνο στο πρόσωπο ή πονοκέφαλο που να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Χρησιμοποίησε μερικά αντισυμφορητικά για μερικές ημέρες. Οι ρινικές πλύσεις με αλμυρό διάλυμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ιγμορείων. «Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλη ανακούφιση με αυτό τον τρόπο» λέει ο Ιωάννης Σιδερής. Αν όμως τα συμπτώματα δε βελτιωθούν ή επιδεινωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, είναι ώρα να απευθυνθείς στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να σου δώσει αντιβιοτικά. Τι γίνεται όταν ταξιδεύεις αεροπορικώς για δουλειά; Οι ειδικοί απαγορεύουν ρητά στους ασθενείς να αποφεύγουν τις πτήσεις αν έχουν ιγμορίτιδα, επειδή η πίεση του αέρα που αλλάζει μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου ενδέχεται να επιδεινώσει τον πόνο, ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πτήση με ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη τυμπάνου. Είναι ένα πολύ ξαφνικό, επώδυνο συμβάν, που συνήθως ακολουθείται από αιμορραγία στο αφτί. «Ακούγεται τρομακτικό», τονίζει η Αναστασία Μοσχοβάκη, «αλλά τις περισσότερες φορές θεραπεύεται από μόνο του». Ένα τύμπανο που έχει υποστεί ρήξη συνήθως επανορθώνεται μέσα σε 2 μήνες – η όποια απώλεια ακοής είναι συνήθως προσωρινή.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί ερυθρότητα στα μάτια, δάκρυα, φαγούρα, αίσθηση καύσου ή πρησμένα βλέφαρα. Οι οφθαλμικές εκκρίσεις μπορεί να είναι διαφανείς και υδαρές ή ημίρρευστες και κίτρινες ή πράσινες, ενώ μπορεί να σε δυσκολεύουν να ανοίξεις τα μάτια το πρωί. Όταν η επιπεφυκίτιδα είναι ιογενής ή μικροβιακή (σε αντίθεση με τις αλλεργίες ή τον ερεθισμό), είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και θα ήταν καλό να μην πας στη δουλειά. Εάν αγγίξεις τα μάτια σου, οι εκκρίσεις που περιέχουν τα μικρόβια ή τον ιό θα καταλήξουν στα χέρια σου. Όταν αγγίξεις άλλες επιφάνειες, τα μικρόβια θα εξαπλωθούν. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα βελτιωθεί από μόνη της, συνήθως μέσα σε 3 με 5 ημέρες. Ίσως είναι καλύτερα να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά, απόφυγε να αγγίζεις να μάτια σου και πλένε συχνά τα χέρια σου. «Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα ωστόσο αντιδρά στα αντιβιοτικά κολλύρια. Μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά 24-48 ώρες αφότου ξεκινήσεις τη θεραπεία» υπογραμμίζει ο Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-οφθαλμίατρος.

Πόνος στην πλάτη

«Θεωρείται τόσο συνήθης, που είναι βασικός λόγος επίσκεψης στον γιατρό» λέει ο Γιώργος Γιανναράκος, ορθοπαιδικός. «Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον ήπιο πόνο που νιώθουν στην πλάτη όταν εργάζονται. Όμως, μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα για να ανακουφιστείς από την πίεση στην πλάτη που πονά – ειδικά αν η δουλειά σου περιλαμβάνει πολύ σκύψιμο ή σήκωμα βαριών αντικειμένων» προσθέτει. Το να κάθεσαι για ώρες στο γραφείο επίσης μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση. Εάν ο πόνος είναι τόσο δυνατός ώστε να σε αποσπά από τα καθήκοντά σου ή αν δυσκολεύεσαι να καθίσεις, να στέκεσαι όρθια ή να περπατάς άνετα, ένα ρεπό μιας ή δύο ημερών μπορεί να βοηθήσει. Εάν λείψεις για τόσο από τη δουλειά, έχε στο νου σου ότι το να είσαι ξαπλωμένη δεν είναι η καλύτερη λύση. «Το καλύτερο πράγμα για τον πόνο στη μέση είναι η ήπια έως μέτρια κίνηση. Δεν πρέπει να σταματήσεις τελείως να κινείσαι. Εάν ξαπλώσεις στο κρεβάτι και απλώς κάθεσαι εκεί, θα παρατείνεις το χρόνο αποκατάστασης. Εάν έχεις πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο που φτάνει μέχρι το γόνατο, μυϊκή αδυναμία ή ανυπόφορο πόνο στην πλάτη, τηλεφώνησε αμέσως στον γιατρό σου» συμβουλεύει ο ειδικός.

Shape Tip: Ακολούθησε το χρυσό κανόνα: αντιμετώπισε τους άλλους όπως θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν. Σκέψου αν θα σου άρεσε να έρθει κάποιος στη δουλειά και να βήχει πάνω σου όλη μέρα.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;

Διάβασε επίσης: 5 τροφές για να αποφύγεις κρυολόγημα και γρίπη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i