Έχεις ίωση, ιγμορίτιδα, πονάει η πλάτη σου: Να πας στη δουλειά ή όχι;

Νιώθεις άρρωστη, μάλλον έχεις ίωση και αναρωτιέσαι αν πρέπει να πας στη δουλειά; Δες πότε μπορείς και πότε όχι. Πότε είναι επικίνδυνο και μεταδοτικό και πότε όχι.

11.09.2019

Γράφει: Αμαλία Δούκα

εχεις διαβασει

ίωση γρίπη γραφείο κρυολόγημα

Συνεργάστηκαν οι Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία», Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος, Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-Νιώθεις άρρωστη, μάλλον έχεις ίωση και αναρωτιέσαι αν πρέπει να πας στη δουλειά; Και τι ισχύει αν έχεις ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή πόνο στην πλάτη;

Ξυπνάς έπειτα από έναν δύσκολο ύπνο, με πονόλαιμο και πονοκέφαλο και νιώθεις άρρωστη. Η θερμοκρασία σου είναι λίγο κάτω από 38 βαθμούς C, αλλά, κρίνοντας από το πόσο χάλια νιώθεις, αναρωτιέσαι αν θα ξεπεράσει τους 39 στη διάρκεια της ημέρας. Να πας σέρνοντας στη δουλειά και να κολλήσεις τους συναδέλφους σου; Ή να τηλεφωνήσεις και να πεις ότι είσαι άρρωστη, παρότι το αφεντικό σου χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά σου αυτή τη δύσκολη βδομάδα; Δες πότε μπορείς να μείνεις σπίτι σου και πότε να πας για δουλειά.

Νιώθεις άρρωστη;

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίζεις αν πρέπει να πας στη δουλειά ή όχι;

Μπορείς να εκτελέσεις τα εργασιακά σου καθήκοντα; Εάν νιώθεις πολύ άρρωστη, θα δυσκολευτείς να λειτουργήσεις και να αποδώσεις όπως συνήθως.

Είναι μεταδοτικό; Εάν έχεις ίωση ή ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο, θα εκθέσεις σε αυτές τους συναδέλφους που με τη σειρά τους θα κολλήσουν άλλους. Εάν μείνεις σπίτι, θα αποφύγεις την εξάπλωση των μικροβίων γύρω σου.

Η ξεκούραση στο σπίτι θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να ανακάμψει; «Πολλές φορές επιδεινώνονται τα συμπτώματα, επειδή οι άνθρωποι δεν ξεκουράζονται. Θέλουν να συνεχίσουν και να μπορούν να κάνουν ό,τι συνήθως»,τονίζει ο ειδικός παθολόγος Ιωάννης Σιδερής και προσθέτει: «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι πιέζουν τον εαυτό τους σε σημείο που έπειτα από 2 ή 4 ημέρες να νιώθουν χειρότερα απ’ ό,τι αν είχαν πάρει ρεπό την πρώτη μέρα και είχαν επιτρέψει στον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τη λοίμωξη».

Λαμβάνεις φάρμακα που έχουν ισχυρές αντενδείξεις; Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι παίρνεις κάποιο αντιφλεγμονώδες για τον πόνο στην πλάτη, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης. «Εάν είσαι τόσο άρρωστη που χρησιμοποιείς οπιούχα σκευάσματα ή άλλες ουσίες για τον έλεγχο του πόνου, πραγματικά πρέπει να μείνεις στο σπίτι. Δεν πρέπει να οδηγείς και ίσως η απόδοσή σου να επηρεαστεί ή ακόμη και να προκαλέσει κάποιο ατύχημα» επισημαίνει ο ειδικός.

Ποιες παθήσεις σε κρατούν σπίτι

Ίωση ή γρίπη

Εάν έχεις πόνο στο λαιμό, που λίγο αργότερα συνοδεύεται από φτάρνισμα, καταρροή και βήχα, πρόκειται για απλό κρυολόγημα, που είναι πιο μεταδοτικό τις 2 πρώτες ημέρες αφότου αρχίσουν τα συμπτώματα. Η έναρξη είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «υψηλό ιϊκό φορτίο», εξηγεί ο ειδικός, «αλλά μπορεί κάποιος να μεταδώσει την ασθένεια σε διάστημα αρκετών ημερών ή ακόμη και μιας βδομάδας». Το κρυολόγημα δεν συνοδεύεται πάντα από πυρετό, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δέκατα στην αρχή. «Ακόμη κι αν ο πυρετός σε κάνει να νιώθεις απαίσια, στην πραγματικότητα είναι φίλος σου, επειδή είναι η προσπάθεια του οργανισμού σου να καταπολεμήσει αυτό που σε ταλαιπωρεί» αναφέρει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος. Ποιος είναι ο πραγματικός πυρετός; Πολλοί ασθενείς, ακόμη και νοσοκόμες σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρουν ότι έχουν πυρετό αν το θερμόμετρο δείξει πάνω από 37 και 2. «Αυτό δεν είναι πυρετός. Τυπικά, θεωρούμε ότι ξεκινά στους 38 βαθμούς» σημειώνει η ειδικός. Η ξεκούραση στο σπίτι, όταν έχεις πυρετό ή έντονα συμπτώματα κρυολογήματος όπως πολύ βήχα και φτάρνισμα, δε θα βοηθήσει μόνο την ανάρρωσή σου, αλλά θα εμποδίσει και τη μετάδοση της ασθένειας στους συναδέλφους.

Εάν έχεις ήπιο βήχα και φτάρνισμα, χωρίς πυρετό –και πιστεύεις ότι πρέπει να πας στη δουλειά– πάρε τα μέτρα σου για να μειώσεις τις πιθανότητες μετάδοσης. Φρόντισε να καλύπτεις το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις. Πλένε τα χέρια σου συχνά ή χρησιμοποίησε αντισηπτικά ζελ με βάση το οινόπνευμα.

Εάν έχεις γρίπη, αντίθετα με το κρυολόγημα, τα συμπτώματά της είναι πιο έντονα και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Επίσης, η γρίπη διεισδύει βαθύτερα στην αναπνευστική οδό. Συχνά προειδοποιεί με ρίγη. Ο πυρετός είναι επίσης σύνηθες σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες, ενώ μπορεί να φτάσεις τους 38 και 8 με 39 βαθμούς. Άλλα συμπτώματα γρίπης είναι οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η αδυναμία και η κόπωση. Η γρίπη συνήθως κάνει τον κύκλο της μέσα σε 5 με 7 ημέρες, αν και μπορεί ο βήχας να επιμένει ή ο οργανισμός να δείχνει εξασθενημένος. Αν και οι περισσότεροι χρειάζονται λίγες ημέρες για να επανέλθουν πλήρως, μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά έπειτα από 24 έως 48 ώρες αφού έχει υποχωρήσει ο πυρετός.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece