Όλα τα προβλήματα υγείας στο στομάχι: Αντιμετώπισέ τα (καούρες, φούσκωμα, παλινδρόμηση, έλκος, ευερέθιστο έντερο…)

Καούρες, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πρόλαβέ τα και σώσε το στομάχι και το έντερό σου.

27.05.2020

εχεις διαβασει

Τι είναι οι καούρες στο στομάχι (και τι έχει συμβεί με το Zantac;)

Συνεργάστηκε ο δρ. Δημήτριος Καραπιπέρης, M.D.-FEBG, γαστρεντερολόγος- ηπατολόγος, μετεκπαιδευθείς στο St Mark’s Hospital of London.

Αν έχεις:

 … Καούρες

Πρόκειται για ερεθισμό του οισοφάγου που προκαλείται από τα οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι. Οι καούρες είναι το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Γιατί συμβαίνουν: Όταν καταπίνουμε, το φαγητό κατεβαίνει από το λαιμό και
τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι.

Φυσιολογικά, μια μυϊκή βαλβίδα, που ονομάζεται κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, ανοίγει για να επιτρέψει στην τροφή να μπει στο στομάχι και μετά κλείνει ξανά αποτελώντας έτσι έναν ισχυρό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό.

Κατόπιν το στομάχι απελευθερώνει ισχυρά οξέα που διασπούν το φαγητό. Αν όμως ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας ανοίγει πολύ συχνά ή δεν κλείνει όσο σφιχτά πρέπει, τα στομαχικά οξέα μπορεί να παλινδρομήσουν ή να ανέβουν προς τον οισοφάγο, βλάπτοντάς τον και προκαλώντας την αίσθηση καύσου που γνωρίζουμε ως καούρα. Όταν τα στομαχικά οξέα ανεβαίνουν στον οισοφάγο, πέρα από καούρες, μπορεί επίσης να προκαλέσουν έλκη, ακόμα και άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Συμπτώματα: Αίσθηση καψίματος στο στέρνο σου που εμφανίζεται μετά το φαγητό και διαρκεί από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες. Τι άλλο μπορεί να νιώθεις; Πόνο στο στήθος, κάψιμο στο λαιμό, ενοχλητικό βήχα, δυσκολία στην
κατάποση, αίσθηση ότι έχει «κολλήσει».

 

…Αν νιώθεις  το φαγητό στο στήθος ή στο λαιμό σου

Αντιμετώπιση: Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της καούρας μπορεί να αποτελείται από συνταγογραφούμενα ή όχι φάρμακα. Ο γαστρεντερολόγος θα σου δώσει θεραπεία και οδηγίες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (δες
παρακάτω).

…Αν σε ταλαιπωρεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πρόκειται για χρόνια παλινδρόμηση οξέων στον οισοφάγο. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, ανάμεσά τους οισοφαγίτιδα, έλκη του οισοφάγου, χρόνια πνευμονική νόσο και οισοφάγο Barrett (μια αλλαγή στα τοιχώματα του οισοφάγου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε αυτό το σημείο).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2005, τέσσερις στους δέκα Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ).

Αίτια: Οι κακές διατροφικές συνήθειες (όπως η γρήγορη κατάποση ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), το
κάπνισμα και η παχυσαρκία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ψάχνεις στο Google τι σημαίνουν τα συμπτώματά σου; Δύο γιατροί μας εξηγούν 7 περιπτώσεις που κάνεις λάθος διάγνωση!

Συμπτώματα: Αίσθημα καύσου, τάση για εμετό, ναυτία. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, περισσότερα από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότερα από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότερα από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ περισσότερα από 20% ένιωθαν ότι
επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Αντιμετώπιση: Μπορείς να καταπραΰνεις τα συμπτώματα με
προσοχή στις συνήθειες:

• Απόφυγε να ξαπλώσεις για 3 ώρες μετά το γεύμα.
• Προτίμησε μικρά και τακτικά γεύματα, με ελάχιστα λιπαρά.
• Ανασήκωσε το προσκέφαλο στο κρεβάτι κατά 15-20 εκ.
• Απόφυγε «ερεθιστικές» ουσίες, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχάρια, κόκκινες σάλτσες, μέντα, ξίδι, σιροπιαστά γλυκά, τηγανητά, σοκολάτα, αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί).
• Απόφυγε ή μείωσε το κάπνισμα.
• Μείωσε το βάρος σου.
• Αν δεν υπάρχει βελτίωση με την αλλαγή συνηθειών και τη συστηματική φαρμακευτική αγωγή, αλλά και όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να συμμορφωθεί στη μακροχρόνια θεραπεία, ειδικά με διαφραγματοκήλη, ή με εμφάνιση επιπλοκών της παλινδρόμησης (όπως, οισοφαγίτιδα), είναι δυνατή η αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ με χειρουργική επέμβαση.

[related id="55633"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece