"Θέλω να χάσω λίπος για αυτό τρώω λιγότερο" Να γιατί όλο αυτό είναι εντελώς λάθος

4 fake news που κυκλοφορούν - και πίστεψες- για τη διατροφή σου

diet istock

Το ότι για τη διατροφή έχουν όλοι ανεξαιρέτως να καταθέσουν γνώμη, αρχίζει να καταντά όχι μόνο κουραστικό αλλά και επικίνδυνα παραπλανητικό. Ρώτησα σχετικά τον φοιτητή διατροφολογίας και γνωστό TikToker Γιώργο Ομήρου (@lessdietofficial) και κατέρριψε τους πλέον διαδεδομένους διατροφικούς μύθους.

-Γιώργο, ως φοιτητής διατροφολογίας και TikToker που δεν μασάει τα λόγια του, πώς κρίνεις το ότι όλοι, μα όλοι έχουν μια άποψη για τη διατροφή;

Αν μιλήσω με έναν φυσικό για μια θεωρία της Φυσικής, το πιο πιθανό είναι να μην εκφέρω τη δική μου άποψη σε όσα έχει να μου πει γιατί δεν είμαι ειδικός στο θέμα. Αν μιλήσω όμως με τον οποιονδήποτε για θέματα διατροφής, το πιο πιθανό είναι να εκφέρει και τη δική του άποψη γιατί θα έχει τις δικές του ιδέες και εμπειρίες με την διατροφή. Η ερώτηση τώρα είναι αν αυτό είναι καλό ή κακό! Θα έλεγα ότι είναι κυρίως κακό, αφού πολλές φορές προωθούνται λάθος διατροφικές ιδέες χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

-Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, ορισμένους μύθους! Όταν προσπαθώ να χάσω λίπος, πρέπει να τρώω λιγότερο;

Για να χάσεις λίπος πρέπει να τρως σε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να παίρνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις μέσα στην ημέρα σου. Λιγότερο φαγητό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και λιγότερες θερμίδες, όπως και περισσότερο φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερες θερμίδες. Για να το καταλάβεις πιο απλά θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Για να πάρεις 300 θερμίδες από φράουλες θα πρέπει να καταναλώσεις 1 κιλό φράουλες, ενώ για να πάρεις 300 θερμίδες από ξηρούς καρπούς θα πρέπει να καταναλώσεις μόλις 50 γραμμάρια! Άρα, ναι, οι επιλογές των τροφίμων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να τρως μεγαλύτερο όγκο και να μένεις χορτάτη με λιγότερες θερμίδες! Με μια μικρή έρευνα θα δεις ότι δεν χρειάζεται να κόψεις κανένα φαγητό από τη διατροφή σου όταν κάνεις δίαιτα. Απλά, χρειάζεται να βρεις την εναλλακτική με τις λιγότερες θερμίδες ή να ρυθμίσεις το μέγεθος της μερίδας του συγκεκριμένου τροφίμου.

-Είναι οκ να χάσω πολύ γρήγορα μερικά κιλά και μετά να επιστρέψω στις παλιές μου διατροφικές συνήθειες;

Οι περισσότεροι ξεκινάνε με το σκεπτικό να χάσουν τα κιλά το γρηγορότερο δυνατό κάνοντας μια πολύ στερητική δίαιτα. Όμως, τι γίνεται στην πραγματικότητα; Στην αρχή συνήθως το άτομο χάνει τα κιλά που θέλει, σταματάει τη δίαιτα αφού ήταν τόσο περιοριστική και επιστρέφει στις προηγούμενες συνήθειές του, αυτές δηλαδή που τον οδήγησαν στα αρχικά του κιλά! Και κάπως έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Γι’ αυτό, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν ξεκινάς την οποιαδήποτε μορφή δίαιτας είναι: "Μπορώ να το κάνω αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;". Αν η απάντηση είναι όχι, τότε σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην δίαιτα που κάνεις. Να θυμάσαι πως η βιωσιμότητα και το να κάνεις τη διατροφή τρόπο ζωής είναι το Άλφα και το Ωμέγα σε μια επιτυχημένη δίαιτα.

diet
istock

-Ο στόχος είναι να χάσουμε κιλά ή λίπος;

Στην πραγματικότητα δεν θέλεις να χάσεις κιλά αλλά λίπος. Το ένα δεν συνδέεται απαραίτητα με το άλλο. Τα κιλά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως: άπεπτη τροφή, κατακράτηση υγρών από νερό και υδατάνθρακες, η περίοδος (για τις κοπέλες), το λίπος, και όσο περίεργο και να σου φαίνεται, ακόμη και το άγχος! Γι’ αυτό πολλές φορές βλέπεις απότομες αυξομειώσεις στη ζυγαριά από μέρα σε μέρα. Και γι’ αυτό, επίσης, βλέπεις μεγάλη διαφορά στα κιλά σου όταν ακολουθείς δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες (αφού χάνεις πολλά υγρά λόγω του γλυκογόνου). Εκείνο όμως που βλέπεις στο σώμα σου και θέλεις στην πραγματικότητα να χάσεις είναι το λίπος! Πώς μπορείς, όμως, να βλέπεις ότι χάνεις λίπος; Π.χ. Aπό το ότι χωράς άνετα πλέον μέσα στα ρούχα σου, τις αλλαγές που βλέπεις στον καθρέφτη και το ότι επιβεβαιώνεσαι με μια μεζούρα για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζυγαριά είναι άχρηστη! Η ζυγαριά στο τέλος της ημέρας είναι απλά ένα ακόμη μέτρο που πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη μαζί με όλα τα άλλα πιο "πρακτικά" μέτρα.

-Ισχύει το ότι η ζάχαρη είναι εθιστική;

Θα ακούσεις πολλούς να λένε πως η ζάχαρη είναι εθιστική, αλλά πάμε να δούμε μερικά σημεία μαζί: 1) Αν η ζάχαρη ήταν εθιστική (όπως άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες) θα την καταναλώναμε σκέτη όπως είναι. 2) Αν δεν κατανάλωνες ζάχαρη, θα σε έπιανε στερητικό σύνδρομο με συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και νεύρα. 3) Είδες ποτέ άτομα να βρίσκονται σε κέντρα απεξάρτησης λόγω της ζάχαρης; 4) Το ήξερες ότι οι περισσότερες θερμίδες που προέρχονται από αυτά τα "εθιστικά φαγητά" είναι από λιπαρά και όχι ζάχαρη; Άρα με αυτή την λογική, τα λιπαρά είναι αυτά που έπρεπε να θεωρούνται εθιστικά. 5) Μέσα στο επίσημο βιβλίο των διατροφικών διαταραχών δεν εντάσσεται η ζάχαρη ως κάτι εθιστικό. Άρα μπορεί σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είσαι εθισμένη στη ζάχαρη, αλλά έχεις μια τάση, σου αρέσει η ωραία γεύση των φαγητών και παίρνεις ικανοποίηση από αυτά, κάτι που γίνεται σε συνδυασμό με ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και άλλα συστατικά.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i