3 συνταγές για να αξιοποιήσεις δημιουργικά τις ώριμες μπανάνες

Δεν χρειάζεται ούτε να τις πετάξεις, ούτε και να φτιάξεις πάλι banana bread.

μαυρισμένη μπανανα iStock

Πόσες φορές έχει μπει στον πειρασμό να πετάξεις τις πολύ ώριμες, σχεδόν μαυρισμένες μπανάνες, στα σκουπίδια. Κακώς μεν, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία. Γεμίζεις την φρουτιέρα με την σκέψη ότι θα έχεις ένα εύκολο on the go snack μέσα στην τσάντα και πάντα τις ξεχνάς. Ώσπου οι μικρές μαύρες κουκίδες γίνονται όλο και μεγαλύτερες και τελικά παρα-ωριμάζουν. Η λύση δεν είναι ούτε να τις πετάξεις ασφαλώς, αλλά ούτε και να φτιάξεις πάλι banana bread.

Οι μπανάνες είναι από τα φρούτα, που εκτός από την σημαντική διατροφική τους αξία, ξεχωρίζουν και για την ευελιξία τους καθώς ταιριάζουν άψογα σε πολλές συνταγές, χαρίζοντας όχι μόνο φυσική γλυκύτητα αλλά επίσης λειτουργούν και όπως τα αυγά στις vegan εκδοχές. Οι παρακάτω νόστιμες και γρήγορες συνταγές θα σε πείσουν να μην πετάξεις ποτέ ξανά τις "σημαδεμένες" σου μπανάνες.

1. Πρωτεϊνικά Pancakes

παν κεικ
iStock

Υλικά:

1 ώριμη μπανάνα + περισσότερη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

2 μεγάλα αυγά

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Βάλε τη μπανάνα σε ένα μπολ και πολτοποιήσε την μέχρι να γίνει ωραία και κρεμώδης - χωρίς σβόλους. Σπάσε τα αυγά σε άλλο μπολ και χτύπησέ τα πολύ καλά. Πρόσθεσε το μπέικιν πάουντερ στο μπολ με την μπανάνα και μετά ρίξε τα αυγά. Χτυπάμε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάλε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στο τηγάνι για να δημιουργήσεις μια τηγανίτα. Μόλις οι πλευρές είναι σταθερές, γύρισε την από την άλλη πλευρά για μερικά λεπτά. Σέρβιρε με έξτρα μπανάνες κομμένες σε φέτες ή το topping της επιλογής σου.

2. Banana Bites

μπανανα σοκολατα
iStock

Υλικά:

2 μπανάνες

½ φλιτζάνι πεκάν

1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, λιωμένο

½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

170 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C. Σε ένα μικρό μπολ, ρίξε τα πεκάν, το λάδι καρύδας και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα πεκάν να επικαλύπτονται ομοιόμορφα. Στρώσε τα πεκάν σε μία λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και ψήσε τα μέχρι να μυρίσουν και να μοιάζουν φρυγανισμένα - περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν, έπειτα κόβουμε τα πεκάν σε μικρότερα κομμάτια. Λιώσε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και άφησε την για λίγο στην άκρη. Σε ένα ταψί στρώσε μια λαδόκολλα για να ακουμπήσεις τις μπανάνες. Αφού ξεφλουδίσει τις μπανάνες και τις κόψεις σε φέτες, βύθισε τες στην σοκολάτα. Όταν ακόμα η σοκολάτα είναι υγρή πάνω στην μπανάνα, πρόσθεσε τα τριμμένα πεκάν. Μόλις ολοκληρώσεις με τις "βουτιές" βάλε το ταψί μέσα στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα, ώστε να παγώσει καλά η σοκολάτα.

3. Vegan Banoffee

μπανοφι
iStock

Υλικά:

2 μεγάλες ώριμες μπανάνες

16 χουρμάδες medjool, χωρίς κουκούτσι

120 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) πεκάν, ψιλοκομμένα

1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

500 mL (2 φλιτζάνια) γάλα καρύδας

4 κουταλιές της σούπας ωμό κακάο σε σκόνη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο κάσιους

4 παγάκια

Εκτέλεση:

Κόβουμε 4 φέτες μπανάνας και 1 χουρμά σε μικρά κομμάτια και τα φήνουμε στην άκρη, πασπαλίζοντας από πάνω με λίγα πεκάν. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε έναν μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, ρίξε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε φλιτζάνια ή μπολ και βάλε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά ώσπου να δέσουν. Όταν τα βγάλεις, τοποθέτησε από πάνω τις μπανάνες με τους χουρμάδες και τα πεκάν.

5 σνακ των 200 θερμίδων για πριν ή μετά την άσκηση

Εφτά τροφές για να καταναλώσεις όταν έχεις στομαχικές διαταραχές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i