Τρία ποτά που ευνοούν την γήρανση του εγκεφάλου

Κι όμως, η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από την υπερβολική κατανάλωση ορισμένων ροφημάτων στο πέρασμα του χρόνου.

ποτά Istock

Είναι απολύτως φυσιολογικό όσο μεγαλώνουμε, μαζί με το σώμα μας να επέρχεται γήρανση και στο μυαλό μας. Πέραν της φυσικής αυτής διαδικασίας, ο τρόπος ζωής αλλά και η διατροφή που επιλέγουμε να ακολουθούμε επηρεάζει σε ένα σημαντικό βαθμό την γήρανση του εγκεφάλου, αφού κάποιες συνήθειες μας είτε επιβραδύνουν, είτε πάλι ευνοούν την "εξασθένηση" της γνωστικής λειτουργίας.

Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και η κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών, τα οποία περιέχουν επιβλαβή συστατικά, όπως η ζάχαρη. Αντί να περιορίσεις, ωστόσο, τον εαυτό σου με αυστηρές "υγιεινές" δίαιτες που περιέχουν μόνο τροφές light και "χωρίς", φρόντισε να παραμένεις ενημερωμένη σύμφωνα με τους ειδικούς για το τι πρέπει να περιλαμβάνει και τι όχι ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, που εξασφαλίζει μελλοντικά την υγεία σου.

Ποια ποτά/ροφήματα εξασθενούν ύπουλα την υγεία του εγκεφάλου;

Σόδα - Αναψυκτικά

Μελέτη που διεξήχθη το 2017 και δημοσιεύτηκε στο "Alzheimer's & Dementia" διαπίστωσε ότι η σόδα συνδέεται στενά με την εκφύλιση του εγκεφάλου, ενώ οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα αναψυκτικό κάθε μέρα, παρουσίασαν μεγαλύτερες πιθανότητες μείωσης του όγκου του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι τελευταίοι παρατηρήθηκε ότι είχαν εξασθενημένη την επεισοδιακή μνήμη – δηλαδή το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε πράγματα που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, ενώ ο ιππόκαμπος – το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες λειτουργίες του εγκεφάλου – παρουσίαζε μια ελαχιστοποίηση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες συμβαίνει μόνο με το πέρασμα του χρόνου και σε μικρό βαθμό.

Σόδα διαίτης και αναψυκτικά light

Παρόλο που πολλές φορές επιλέγουμε την light εκδοχή πολλών τροφίμων, όπως και αναψυκτικών, καθώς πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα λάβουμε λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί, σε αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Stroke", παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό διαίτης καθημερινά είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Αλκοολούχα ποτά

Ενώ μοιάζει αδύνατο να μείνεις εντελώς μακριά μια για πάντα από το αγαπημένο σου κοκτέιλ ή κρασί, η κατανάλωση αυτού με μέτρο ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατεύσεις τον εγκέφαλο σου από την πρόωρη γήρανση. Πρόσφατη έρευνα από το 2022 επισημαίνει ότι μόνο ένα ή δύο ποτά την ημέρα είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλό. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Nature", η κατανάλωση ακόμη και μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ παρατηρήθηκε ότι μειώνει τόσο τη λευκή όσο και τη φαιά ουσία, τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για διαφορετικές γνωστικές λειτουργίες.

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ πριν κοιμηθούμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i