Το κλειδί για την απώλεια βάρους: Πώς θα κάνεις έλεγχο μερίδων εύκολα

Πώς θα καλύψεις τις διατροφικές σου ανάγκες χωρίς υπερβολές.

έλεγχος μερίδων iStock

Η διατήρηση του υγιούς βάρους είναι ένας στόχος που επιδιώκουν πολλά άτομα, αλλά συχνά μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη μάχη. Ενώ η άσκηση και οι διατροφικές επιλογές παίζουν βασικό ρόλο στη διαχείριση ή την απώλεια βάρους, μια πτυχή που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ο έλεγχος των μερίδων. Κατανοώντας τη σημασία του ελέγχου της μερίδας και εφαρμόζοντας πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του μεγέθους της μερίδας, μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων και να υποστηρίξεις τους στόχους σου για απώλεια βάρους. Παρακάτω θα βρεις μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνεις τον έλεγχο της μερίδας μια εύκολη συνήθεια. 

Κατανόηση του ελέγχου μερίδων

Ο έλεγχος της μερίδας αναφέρεται στην πρακτική της κατανάλωσης κατάλληλων ποσοτήτων φαγητού για την κάλυψη των διατροφικών σου αναγκών χωρίς υπερβολές. Περιλαμβάνει το να προσέχεις, κυρίως, την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στους τύπους τροφών που καταναλώνεις. Ενώ τα είδη των τροφίμων που επιλέγουμε είναι σημαντικά, η κατανάλωση υπερβολικών μερίδων, ακόμη και υγιεινών τροφών, μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η σημασία του ελέγχου της μερίδας στην απώλεια βάρους:

Ο έλεγχος της μερίδας παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους για διάφορους λόγους. Πρώτα, βοηθά στη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα σου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς η υπερβολική ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος. Ελέγχοντας τα μεγέθη των μερίδων, μπορείς να διασφαλίσεις ότι καταναλώνεις μια κατάλληλη ποσότητα θερμίδων για να υποστηρίξεις τους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Επιπλέον, ο έλεγχος των μερίδων σού επιτρέπει να απολαμβάνεις μια μεγάλη ποικιλία φαγητών διατηρώντας παράλληλα ένα έλλειμμα θερμίδων. Αντί να αποκλείσεις εντελώς ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου, ο έλεγχος των μερίδων σου δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις μικρές μερίδες από τις αγαπημένες σου απολαύσεις, ενώ παραμένεις εντός του συνολικού ορίου θερμίδων.

Πρακτικές στρατηγικές για τον έλεγχο των μεγεθών μερίδων:

Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα και μπολ: Η έρευνα δείχνει ότι το φαγητό από μικρότερα πιάτα και μπολ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των μερίδων και να σε κάνει να νιώθεις πιο χορτάτη με λιγότερο φαγητό. Οι οπτική επαφή με ένα γεμάτο πιάτο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σου ώστε να αντιληφθεί μια μερίδα σαν μεγαλύτερη από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Μέτρησε και ζύγισε το φαγητό: Για να κατανοήσεις καλύτερα τα κατάλληλα μεγέθη μερίδων, χρησιμοποίησε μεζούρες, ζυγαριές κουζίνας ή εργαλεία ελέγχου μερίδων για να μετρήσεις με ακρίβεια το φαγητό σου. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς περισσότερο με τα προτεινόμενα μεγέθη μερίδων και να αποτρέψεις την υπερκατανάλωση τροφής.

Εξασκήσου στη συνειδητή διατροφή: Επιβράδυνε και δώσε προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου. Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου ενώ τρως, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά, τις γεύσεις και τις υφές του φαγητού σου. Τρώγοντας προσεκτικά, μπορείς να μετρήσεις καλύτερα πότε έχεις χορτάσει και να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής.

Σνακ και γεύματα πριν τη μερίδα: Αντί να τρως κατευθείαν από το μπολ ή το δοχείο, χώρισε τα σνακ και τα γεύματα σε μεμονωμένες μερίδες. Αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να αποτρέψει το αλόγιστο φαγητό και να σε βοηθήσει να ελέγχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Γέμισε το μισό πιάτο σου με λαχανικά: Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για απώλεια βάρους. Γεμίζοντας το μισό πιάτο σου με πολύχρωμα λαχανικά, μειώνεις αυτόματα τον διαθέσιμο χώρο για τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες.

Να είσαι προσεκτική με τις υγρές θερμίδες: Τα ποτά όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική ποσότητα θερμίδων στην ημερήσια πρόσληψη. Προτίμησε νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή άλλες εναλλακτικές λύσεις με λίγες θερμίδες.

Αναζήτησε υποστήριξη και υπευθυνότητα: Μοιράσου την προσπάθεια απώλειας βάρους με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή μια ομάδα υποστήριξης. Το να έχεις κάποιον για να συζητάς τις ανησυχίες και τις επιτυχίες σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις αφοσιωμένη στον έλεγχο των μερίδων και τη γενικότερη προσπάθειά σου. 

Στην απώλεια βάρους, ο έλεγχος των μερίδων αναδεικνύεται ως ένα ισχυρό εργαλείο. Κατανοώντας τη σημασία του ελέγχου της μερίδας και χρησιμοποιώντας πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του μεγέθους της μερίδας, μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά την πρόσληψη θερμίδων και να επιτύχεις τους στόχους σου. 

Πώς να χάσεις κιλά το καλοκαίρι με 7 απλά βήματα

Εννιά λόγοι που μπλοκάρουν την απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i