H #1 χειρότερη συμβουλή διατροφής που κυριαρχεί στον fitness κόσμο

Είναι ένα madra που ακούγεται σταθερά στον κόσμο της διατροφής εδώ και χρόνια.

Αποκλεισμός υδατανθράκων pexels

Σίγουρα, στον κόσμο του fitness και της υγιεινής ζωής, μια συγκεκριμένη συμβουλή ξεχωρίζει σταθερά ως η χειρότερη που έχω ακούσει ποτέ: "Εξάλειψε τους υδατάνθρακες! Ή το λίπος!". Είναι ένα madra που ακούγεται σταθερά στον κόσμο της διατροφής εδώ και χρόνια, και ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε. Η ισορροπία, και όχι ο αποκλεισμός, είναι το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή.

Ισορροπία = Καλή διατροφή 

Οι διατροφολόγοι έχουν τονίσει εδώ και καιρό τη σημασία της ισορροπίας στις διατροφικές επιλογές κάποιου. Η διαιτολόγος Kristin Kirkpatrick, διευθύντρια των υπηρεσιών διατροφής ευεξίας στο Cleveland Clinic Wellness Institute, δηλώνει: "Όταν αποβάλλεις είτε λίπη είτε υδατάνθρακες, πιθανότατα τρως πάρα πολύ από αυτό που περισσεύει". Αυτή η δήλωση από μόνη της θα πρέπει να κάνει οποιονδήποτε να σταματήσει πριν ξεκινήσει μια ακραία δίαιτα που εξαλείφει ολόκληρες ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών.

Γιατί αυτή η συμβουλή είναι δυνητικά επιβλαβής για την υγεία;

► Έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών: Οι υδατάνθρακες και τα λίπη δεν είναι βλαβερά τρόφιμα, όπως συχνά παρουσιάζονται. Είναι απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί ζωτικούς ρόλους στο σώμα. Οι υδατάνθρακες παρέχουν γρήγορη ενέργεια, ενώ τα λίπη είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και την παραγωγή ορμονών.

► Ενεργειακή ανισορροπία: Η εξάλειψη μιας ομάδας μακροθρεπτικών συστατικών, όπως τα λίπη, συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση της άλλης, σε αυτή την περίπτωση, των υδατανθράκων. Η υπερφόρτωση με υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε διαταραχές ενέργειας και σε αυξημένο κίνδυνο υπερφαγίας.

► Ορμονικές επιπτώσεις: Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους. Μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη και λιγότερο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

► Πεπτικά προβλήματα: Εάν κόψεις όλους τους υδατάνθρακες, μπορεί να αντιμετωπίσεις πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη, βρίσκονται κυρίως σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

► Βιωσιμότητα: Οι ακραίοι διατροφικοί περιορισμοί είναι συχνά δύσκολο να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα στέρησης, λιγούρες, ακόμη και σε επεισόδια υπερφαγίας.

Η Kristin Kirkpatrick σημειώνει: "Μπορείς να τροποποιήσεις μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, αλλά δεν μπορείς να την αφαιρέσεις". Αντί να εξαλείψεις ολόκληρες ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σου, σκέψου μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση:

► Έλεγχος μερίδων: Πρόσεξε το μέγεθος της μερίδας τόσο για υδατάνθρακες όσο και για λίπη.

► Επίλεξε ποιότητα: Επίλεξε πηγές υψηλής ποιότητας υδατανθράκων και λιπών, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

► Ισορρόπησε μακροεντολές: Στόχευσε σε μια δίαιτα που περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο μείγμα υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών για να παρέχει στο σώμα σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

► Εξατομικευμένη προσέγγιση: Κατανόησε ότι αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μη λειτουργεί για ένα άλλο. Λάβε υπόψη τις μοναδικές διατροφικές σου ανάγκες, προτιμήσεις και τυχόν υποκείμενες συνθήκες υγείας.

► Αναζήτησε επαγγελματική καθοδήγηση: Εάν δεν είσαι σίγουρη για τη σωστή ισορροπία για τις συγκεκριμένες ανάγκες σου, συμβουλεύσου έναν διαιτολόγο που μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα βιώσιμο, ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα 10 καλύτερα σνακ χωρίς υδατάνθρακες: Θα σε βοηθήσουν να φτάσεις τους fitness στόχους σου

Εφτά χορταστικά και γευστικά σνακ χωρίς υδατάνθρακες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i