Βελτίωσε την διάθεσή σου με 5 υγιεινά και γευστικά σνακ

Αν και η σοκολάτα χαρακτηρίζεται συχνά ως ανθυγιεινή, υπάρχουν ορισμένα οφέλη που συνδέονται με την ψυχολογία.

food istock

Το να είσαι σε κακή διάθεση συχνά οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητών σε μια προσπάθεια να νιώσεις καλύτερα. Αν και αυτά τα τρόφιμα έχουν καλή γεύση και συνήθως προσφέρουν μια σύντομη βελτίωση της διάθεσης, είναι συχνά ανθυγιεινά και πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα συστατικά.

Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν "σάκχαρο" και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε χειρότερη διάθεση από πριν.

Διάβασε επίσης: Δεν μπορείς να κοιμηθείς; 8 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

Βελτίωσε την διάθεση σου με 5 υγιεινά και γευστικά σνακ

Καρύδια

Mελέτη συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη και την κατάθλιψης. Περισσότεροι από 25.000 συμμετέχοντες συμμετείχαν στην ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καρύδια εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ κατάθλιψης από εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν καρύδια ανέφεραν λιγότερη αρνητική διάθεση, περισσότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες και αισθάνθηκαν πιο ενεργητικοί συνολικά. Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ των καρυδιών και των βελτιωμένων βαθμολογιών κατάθλιψης δεν υποδείχθηκε στη μελέτη, πιθανότατα σχετίζεται με τα οφέλη του ξηρού καρπού στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων και των καρδιαγγειακών οφελών.

Μαύρη σοκολάτα

Αν και η σοκολάτα χαρακτηρίζεται συχνά ως ανθυγιεινή, υπάρχουν ορισμένα οφέλη που συνδέονται με αυτήν. Ένα από αυτά είναι η άμεση βελτίωση της διάθεσης. Μια μεγάλη μελέτη εξέτασε τα αρχεία καταγραφής τροφίμων περισσότερων από 13.000 συμμετεχόντων και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα τις τελευταίες 24 ώρες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό συμπτωμάτων κατάθλιψης από εκείνους που κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος ή καθόλου σοκολάτα.

Όπως με κάθε τρόφιμο, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αλλά είναι ένα γλυκό σνακ που εγγυάται την βελτίωση της ψυχολογίας σου.

Πράσινο τσάι

Ένα ωραίο ζεστό φλιτζάνι τσάι έχει τη δύναμη να τονώσει γρήγορα τη διάθεσή σου. Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλη ποσότητα L-θεανίνης, ένα αμινοξύ που βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο ουσιών που προκαλούν καλή αίσθηση στο σώμα. Ενώ το πράσινο τσάι περιέχει την περισσότερη L-θεανίνη, το λευκό και το μαύρο τσάι περιέχουν επίσης αυτό το αμινοξύ, καθιστώντας τα μια άλλη καλή επιλογή αν ψάχνεις για άμεση τόνωση στη διάθεση σου.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα μπορεί να είναι μικρά, αλλά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που υπάρχουν και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης. Ένα από τα κύρια οφέλη τoυς είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά δρουν αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες ή τα μόρια που προκαλούν στρες από το σώμα.

Αυτή η απομάκρυνση του στρες από το σώμα μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει ορισμένες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, επομένως η επιλογή φρέσκων, άψητων βατόμουρων είναι ο καλύτερος τρόπος.

Καφές

Ο καφές είναι μια καλή επιλογή για τόνωση της διάθεσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε άτομα που πίνουν καφέ τακτικά, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση καφέ που πρέπει να προσέχεις.

Σνακ πλούσια σε βιταμίνη D

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι είστε πιο "πεσμένη" τους κρύους μήνες του χειμώνα και του φθινοπώρου, δεν είσαι μόνη. Μπορεί να πάσχεις από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή εποχιακή κατάθλιψη, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα.

Η σεροτονίνη, μια ορμόνη για την καλή αίσθηση στο σώμα, απαιτεί βιταμίνη D για παραγωγή, επομένως με λιγότερη βιταμίνη D (από λιγότερη έκθεση στον ήλιο το χειμώνα), το σώμα σο παράγει λιγότερη σεροτονίνη, με αποτέλεσμα μια καταθλιπτική διάθεση. Για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα/ φθινόπωρο, είναι σημαντικό να καταναλώνεις σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Αυγά
  • Μανιτάρια 

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα νόστιμο και βολικό σνακ και βοηθούν στην κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή το φρούτο περιέχει σεροτονίνη, έναν απαραίτητο νευροδιαβιβαστή που εξισορροπεί τη διάθεση και την καθημερινή λειτουργία. Τ

α περισσότερα αντικαταθλιπτικά δρουν για να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Eπομένως, η κατανάλωση μιας μπανάνας δεν βελτιώνει άμεσα τη διάθεσή σου, καθώς περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα να δημιουργήσει σεροτονίνη.

 Επιπλέον, οι μπανάνες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, χαμηλές σε θερμίδες και έχουν πολύ λίγα λιπαρά. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και καλίου, το οποίο ενισχύει την υγεία των νεύρων και των μυών.

Διάβασε επίσης:  Τρεις τροφές που διεγείρουν το μυαλό σε χρόνο dt

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i