Αντιφλεγμονώδης διατροφή: 5 SOS που πρέπει να γνωρίζεις

Αντιμετώπισε την χρόνια φλεγμονή "εκ των έσω". Άλλαξε τη διατροφή σου και δες την αλλαγή.

φυτικη_διατροφη Istock

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας παράγοντας κινδύνου που προκαλει μια σειρά από ασθένειες και προβλήματα υγείας τη σημερινή εποχή. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη χρόνια φλεγμονή, υποστηρίζει ο William Welches, DO, PhD, γιατρός και βιοχημικός που εργάζεται στην κλινική Cleveland Clinic.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που στοχεύει στη θεραπεία της χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, άσθμα και αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη δίαιτα, η οποία απαιτεί να τρως περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και περιορισμό της ζάχαρης και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εδώ είναι 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη φλεγμονή και τα οφέλη μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας.

Διάβασε επίσης: 8 φλεγμονώδεις τροφές που δημιουργούν λίπος στην κοιλιά

Αντιφλεγμονώδη διατροφή: 5 SOS που πρέπει να γνωρίζεις

διατροφη_φλεγμονη
Istock

Τα do's και τα dont's: Τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, γαλακτοκομικά, τηγανητά τρόφιμα, σόδα, επεξεργασμένο κρέας και κόκκινο κρέας.

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν σκούρα, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως τα κεράσια, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο. Και οι φυτικές πρωτεΐνες όπως ξηροί καρποί και φασόλια. ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και φρέσκα βότανα και μπαχαρικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κουρκουμά είναι στις must τροφές που αξίζει να προσθέσεις στην αντιφλεγμονώδη διατροφή σου.

Υπάρχουν συσσωρευμένες ενδείξεις ότι τα πλούσια σε βιταμίνη Κ φυλλώδη πράσινα έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι της χρόνιας φλεγμονής και των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της οστεοαρθρίτιδας, αν και οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η δίαιτα που μπορεί να σε βοηθήσει: Εάν αναζητάς ένα πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί πιστά τις αρχές της αντιφλεγμονώδους διατροφής, η μεσογειακή,είναι η κατάλληλη. Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιεινά έλαια με εξαιρετικά μέτρια κατανάλωση κρέατος. 

Η φλεγμονή μπορεί να είναι φίλος ή εχθρός: Ενώ η φλεγμονή προκαλείται ουσιαστικά για την καταπολέμηση ξένων παθογόνων και την επούλωση τραυματισμών, μια χαμηλού βαθμού χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα χρόνιων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Johns Hopkins Health Review, γίνεται μία συνεχιζόμενη έρευνα για να βρεθούν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με το πώς η φλεγμονή συμβάλλει στον καρκίνο. "Τα φλεγμονώδη κύτταρα παράγουν ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν γενετικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου του DNA, οδηγώντας σε μεταλλάξεις που προκαλούν την ατελείωτη ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων. Στη συνέχεια καλούνται περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας φλεγμονή που τροφοδοτεί την ανάπτυξη όγκων", αναφέρει το άρθρο.

Συνδύασε την αντιφλεγμονώδη δίαιτα με...: H αντιφλεγμονώδη διατροφή υποστηρίζει την υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών στον τρόπο ζωής σου που μειώνουν, επίσης, τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της διαχείρισης του στρες, της οστεοπαθητικής χειρουργικής θεραπείας και του βελονισμού.

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στην ιατρική. Πρώτα, υπήρχαν οι κοινωνικές πτυχές (καθαρό νερό και καθαρός αέρας), μετά η ανάπτυξη των αντιβιοτικών, ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα φαίνεται να είναι ο τρόπος ζωής.

Θέλει υπομονή και επιμονή: Η προσπάθεια να αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών και μετά να εργαστείς στον περιορισμό του κρέατος και των επεξεργασμένων υδατανθράκων απαιτεί υπομονή. Κάντο σταδιακά.

Κάθε μικρό βήμα είναι ένα καλό βήμα από μόνο του, και αν κάνεις αρκετά από αυτά θα έχεις υιοθετήσει μία κατάλληλη διατροφή για τις ανάγκες σου. Ως προς το πόσο καιρό ένας ασθενής με φλεγμονή πρέπει να τηρεί τη δίαιτα για να δει τυχόν αλλαγές, οι ειδικοί προτείνουν 12 εβδομάδες για την πλήρη επίδραση της δίαιτας, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν κάποιες ισχυρές ενδείξεις εντός δύο έως τριών εβδομάδων. 

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i