Χάσε βάρος με το πιο γευστικό επιδόρπιο

Ένα κομματάκι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

γλυκο_βαρος NDP

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η σοκολάτα θεωρούνταν ένα ανθυγιεινό γλυκό. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας, και ειδικότερα η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 και χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι μύθοι στον τομέα της διατροφής είναι πολλοί και η υπερπληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου καταφέρνει πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σοκολάτα είναι μία τροφή που έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με την αύξηση του βάρους και αύξηση τπυ σακχάρου στο αίμα. Τελικά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Διάβασε επίσηςΑποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Το πλάνο που θα σε βοηθήσει με τις λιγούρες

σοκολατα_βαρος
Istock

Ναι, η σοκολάτα είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης, αρκεί να καταναλώνεται με προσοχή. Δοκίμασε να απολαμβάνεις σιγά-σιγά ένα ή δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας (όχι σοκολάτα γάλακτος) με τουλάχιστον 70 τοις εκατό κακάο την επόμενη φορά που θα το λαχταρήσεις, χωρίς ενοχές.

Μια μελέτη στο Nutrition & Diabetes συνέκρινε τα αποτελέσματα καταστολής της όρεξης από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Συνολικά 16 νέοι, υγιείς άνδρες κανονικού βάρους συμμετείχαν σε μελέτη. Τα γεύματα δοκιμής ήταν 100 g γάλακτος (2285 kJ) ή μαύρης σοκολάτας (2502 kJ). Χρησιμοποιήθηκαν οπτικές-αναλογικές κλίμακες για την καταγραφή των αισθήσεων της όρεξης πριν και μετά την κατανάλωση του δοκιμαστικού γεύματος και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για 5 ώρες.

Οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι, λιγότερο πεινασμένοι και είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σχετικά με την πιθανή κατανάλωση φαγητού μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας παρά μετά τη σοκολάτα γάλακτος. Οι βαθμολογίες της επιθυμίας να φάνε κάτι γλυκό, λιπαρό ή αλμυρό ήταν όλες χαμηλότερες μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας. Η ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα κατά βούληση ήταν 17% χαμηλότερη μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας από ότι μετά τη σοκολάτα γάλακτος (P=0,002). Εάν η ενέργεια που παρέχεται από τη σοκολάτα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό, η ενεργειακή πρόσληψη μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας ήταν ακόμα 8% χαμηλότερη από ό,τι μετά τη σοκολάτα γάλακτος

Βρήκαν, λοιπόν, ότι λίγη μαύρη σοκολάτα βοηθά στη μείωση της λιγούρες, επειδή η πικρή γεύση σηματοδοτεί το σώμα να μειώσει την όρεξή σου. Για να μην αναφέρουμε ότι το στεατικό οξύ στη μαύρη σοκολάτα βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, το οποίο σε βοηθάει να αισθάνεσαι περισσότερο χορτάτα. Εάν η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πικρή για εσένα, δοκίμασε να φας ένα κομμάτι συνοδευόμενο από ένα  φλιτζάνι μαύρο καφέ - θα αναδείξει τη γλύκα της.

Διάβασε επίσης: Βελτίωσε την διάθεσή σου με 5 υγιεινά και γευστικά σνακ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i