Success story: 83χρονος γιατρός και τριαθλητής άλλαξε την υγεία του στα 40 | Τα 4 μυστικά του

Ένας 83χρονος γιατρός και τριαθλητής άλλαξε την υγεία του στα 40 του και μοιράστηκε τα μυστικά που τον βοήθησαν να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή.

maroon maroon

Μάθε πώς από τυπικός μεσήλικας με άμορφο σχήμα ο νευροχειρουργός Joseph Maroon έγινε αθλητής και αγωνίστηκε σε αγώνες Ironman σε όλο τον κόσμο.

Μάθε τι ανακάλυψε, από τους δικούς του αγώνες να ζήσει μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή, τα οποία μπορεί να σε βοηθήσουν στο δικό σου ταξίδι για καλύτερη υγεία.

Και το πιο σημαντικό, μάθε τι μπορείς να κάνεις σήμερα για να επηρεάσεις τα γονίδιά σου και να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Γιατί να θυμάσαι: ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσεις τη διατροφή και την υγεία σου.

Joseph Maroon: Ο 83χρονος που άλλαξε τη ζωή του στα 40

Ο Joseph Maroon, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ήταν 40 όταν έχασε ξαφνικά τον πατέρα του από καρδιακή προσβολή και πήρε διαζύγιο. "Ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στη δουλειά μου που παραμέλησα τις περισσότερες άλλες πτυχές της ζωής μου – συμπεριλαμβανομένης και της υγείας μου. Δεν είχα καθόλου καλή φυσική κατάσταση, ζούσα με fast food και δεν γυμναζόμουν", αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

maroon
maroon

Ένας φίλος του πρότεινε να δοκιμάσει το τρέξιμο για να απαλύνει την κατάθλιψή του, και ξεκίνησε να κάνει σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, να γυμνάζεται περισσότερο και να τρώει καλύτερα.

"Έτρεξα μόλις τέσσερις φορές γύρω από την πίστα και ήμουν εξαντλημένος. Αλλά εκείνο το βράδυ ήταν η πρώτη φορά που κοιμήθηκα καλά, μετά από περίπου ένα χρόνο. Αυτή η ανάμνηση με κάνει ακόμα να χαμογελάω. Άρχισα να τρέχω όλο και περισσότερο και άρχισα να νιώθω όλο και καλύτερα. Έγινα κάτι σαν το Forrest Gump του Bridgeport του Οχάιο.

Αφού αντιμετώπισα κάποιες μυϊκές καταπονήσεις από το υπερβολικό τρέξιμο, ανακάλυψα το cross-training: έμαθα πώς να κολυμπάω, άρχισα να κάνω ποδήλατο και σύντομα αγωνίστηκα στο πρώτο από τα 70 τρίαθλα. Η άσκηση με ώθησε να βγω από την κατάθλιψη και να σηκωθώ ξανά στα πόδια μου, και αμέσως μετά επέστρεψα στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ως Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής." γράφει στην ιστοσελίδα του.

Τα 4 πράγματα που τον κρατούν σε φόρμα 

Από την ηλικία των 40 ετών μέχρι τα 53 του, ο Maroon δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο του Ironman Triathlon. Το 2022, ο Maroon ήρθε δεύτερος στην ηλικιακή του κατηγορία στο τρίαθλο National Senior Games.

1. Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή

Ο Maroon είπε ότι ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, η οποία σύμφωνα με το US News & World Report ψηφίζεται ως η καλύτερη διατροφή του κόσμου για επτά συνεχόμενα χρόνια. Δεν είναι "δίαιτα" αλλά τρόπος διατροφής που επικεντρώνεται σε υγιεινές επιλογές και όχι στους περιορισμούς.

Είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και ελάχιστο κόκκινο κρέας.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνο και Αλτσχάιμερ.

2. Απόφυγε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι προϊόντα που έχουν υποστεί μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών ή χημικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά. Αυτές οι τεχνικές είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι και περιλαμβάνουν πρόσθετα όπως άλατα, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, η οποία κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο επεξεργασμένα είναι.

Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν κάτι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο είναι όταν δεν φαίνονται τα συστατικά του, όπως μπάρες πρωτεΐνης ή χοτ ντογκ. Τα UPFs έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως καρκίνο, άνοια και καρδιαγγειακές παθήσεις. 

maroon
maroon

3. Απόφυγε τα τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της "κακής" LDL ή λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, χοληστερόλης στο αίμα, ενώ μειώνουν τα επίπεδα της "καλής" HDL ή της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης, χοληστερόλης, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά παράγονται με υδρογόνωση φυτικών ελαίων. Βρίσκονται συνήθως σε συσκευασμένα UPF μέχρι που ο FDA κήρυξε τα τρανς λιπαρά μη ασφαλή για κατανάλωση το 2015. Ο FDA έδωσε στους κατασκευαστές τροφίμων τρία χρόνια για να αφαιρέσουν τα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα τους, έτσι τα περισσότερα τρόφιμα δεν τα περιέχουν πλέον.

Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν νόμιμα κάτω από 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών, οπότε αξίζει να τα προσέχεις. Συνήθως εμφανίζονται στις λίστες συστατικών ως "μερικώς υδρογονωμένο" λάδι σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, η προπαρασκευασμένη πίτα και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα.

4. Τρώει λιγότερη ζάχαρη

Η πιο υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την αποφυγή της ζάχαρης. Η αφαίρεση της πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με αυξημένη μακροζωία. Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα μεταβολίζει τη ζάχαρη, παράγει υποπροϊόντα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, χρόνιας νεφρικής νόσου και Αλτσχάιμερ.

Είναι σημαντικό να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να μη φθαρεί ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το πάγκρεας για να ρυθμίζει τις αυξομειώσεις σακχάρου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η αποφυγή των UPF, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, επειδή η κατανάλωση περισσότερων τροφών ολικής άλεσης με φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συμβουλές για τρίαθλο: 4 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i