
Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (@nutricare4health).
Τα γλυκά της εορταστικής περιόδου είναι αμέτρητα –ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, "καμινάδες" με σοκολάτα, σοκολατάκια, τρουφάκια, μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες– και πολύ θελκτικά ακόμα και για τους μεγαλύτερους. Έχουν μοναδική μυρωδιά, έντονα χρώματα και πλούσια διακόσμηση.
Παράλληλα, τα οπτικά ερεθίσματα με γλυκά είναι πολυάριθμα, αφού βρίσκονται παντού! Σε σειρές και διαφημίσεις στην τηλεόραση, σε δώρα, σε επισκέψεις σε φίλους. Την εορταστική περίοδο παρατηρείται αλλαγή της καθημερινότητας των παιδιών και η αποχή από το σχολείο και τις δραστηριότητες (π.χ. κολύμβηση, ποδόσφαιρο, βόλεϊ) αδιαμφισβήτητα αλληλεπιδρά με τις διατροφικές συνήθειες και τις συνήθειες ύπνου.
Δύο απολαυστικά χριστουγεννιάτικα σνακ για περισσότερη ενέργεια
Επίσης, είναι ενδιαφέρον να τονιστεί ότι τα παιδιά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης "μιμούνται" συμπεριφορές των ατόμων που τα φροντίζουν, οπότε, η διατροφική συμπεριφορά των γονιών αναφορικά με τα γλυκά είναι καθοριστική στον τρόπο που μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται. Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο διαμορφώνονται οι βάσεις για μια θρεπτική διατροφή. Το διατροφικό πλάνο των παιδιών είναι πιο αποτελεσματικό και ισορροπημένο όταν περιέχει γεύσεις που απολαμβάνουν τα παιδιά, χωρίς υπερβολικές ποσότητες αλλά και χωρίς έντονους περιορισμούς "δαιμονοποιώντας" κατηγορίες τροφίμων, όπως τα γλυκά.
Συνεπώς, στόχος μας είναι να βρεθεί η κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα με την οποία κάθε παιδί μπορεί να απολαύσει γευστικά γλυκά κατά τη διάρκεια των γιορτών, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά και μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξής του και σημαντικοί παράγοντες υγείας. Τέλος, απαιτείται ιδιαίτερη διαχείριση ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διαμόρφωσης υπόβαθρου που ενισχύει την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
3 αλήθειες για τα γλυκά
1. Είναι λιγότερο θρεπτικά, καθώς είναι υψηλά σε ζάχαρη, βούτυρο, και χαμηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
2. Είναι ενεργειακά πυκνά, αποδίδοντας πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα.
3. Συσχετίζονται με σημαντικούς παράγοντες υγείας (τερηδόνα, απότομες αυξομειώσεις επιπέδων σακχάρου, έκκριση ινσουλίνης, υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών) που εμπλέκονται στην πολυπαραγοντική αιτιολογία νοσημάτων.
3 μύθοι για τα γλυκά
1. "Τρώγοντας πολλά γλυκά, το παιδί θα εμφανίσει διαβήτη". Ο διαβήτης είναι σύνθετο χρόνιο νόσημα και αφορά τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών. Η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η ινσουλινοαντίσταση/ ΣΠΩ, η παχυσαρκία κεντρικού τύπου, η εθνικότητα. Συνεπώς, δεν είναι αυτονόητο ότι το παιδί που καταναλώνει αρκετά γλυκά θα εμφανίσει διαβήτη.
2. "Μετά από τόσα γλυκά το παιδί δεν πεινάει για να φάει βραδινό". Τα γλυκά αποδίδουν αρκετές θερμίδες, αλλά δεν προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται ένα θρεπτικό προ ύπνου σνακ, όπως τοστ με τυρί και τοματίνια ή ανοιχτό σάντουιτς με αβγό και τριμμένο καρότο.
3. "Αν κάποιο γλυκό δεν έχει ζάχαρη, αλλά περιέχει σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, ζάχαρη καρύδας, καστανή ζάχαρη, φρουκτόζη, είναι υγιεινό". Το γεγονός ότι ένα γλυκό δεν περιέχει ζάχαρη δε συνεπάγεται ότι είναι υγιεινό. Γλυκαντικές ύλες όπως το σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, η ζάχαρη καρύδας, η καστανή ζάχαρη, η φρουκτόζη έχουν παρόμοια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και αποδίδουν παρόμοιες θερμίδες με τη ζάχαρη.
6 ιδέες σωστής παιδικής διατροφής
1. Προτίμησε τα σπιτικά γλυκίσματα και ως δημιουργική απασχόληση μπορείς να φτιάξεις μαζί με τα παιδιά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, gingerbread, cookies, τρουφάκια.
2. Δοκίμασε να κάνεις θρεπτικές αντικαταστάσεις υλικών:
Α. Αντί για λευκό αλεύρι, επίλεξε αλεσμένες νιφάδες βρόμης ή αλεύρι ολικής αλέσεως.
Β. Αντί για ζάχαρη, επίλεξε χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα.
Γ. Αντί για βούτυρο, επίλεξε ελαιόλαδο, βούτυρο ξηρών καρπών, τυρί κρέμα light (ανάλογα με τη συνταγή).
Δ. Αντί για κρέμα γάλακτος, επίλεξε φρέσκο γάλα 1,5%.
3. Περιόρισε την επιβράβευση των παιδιών με την προσφορά γλυκών και δοκίμασε να απολαύσετε κάποια κοινή δραστηριότητα, όπως κινηματογράφο.
4. Θέσε στόχους για τη συχνότητα-ποσότητα των γλυκών εφαρμόζοντας την ιδέα του "κουμπαρά". Σύμφωνα με την ιδέα, όλο τον Δεκέμβριο συλλέγετε τα τυλιγμένα γλυκά που προσφέρουν στο παιδί σε ένα κουτί-κουμπαρά και συμφωνείτε ότι μία με δύο φορές την εβδομάδα θα το ανοίγει για να απολαμβάνει ένα γλυκό που θέλει.
5. Είναι ωφέλιμο τις ημέρες με οικογενειακά τραπέζια να έχεις συζητήσει εγκαίρως με τα παιδιά ότι θα υπάρχουν γλυκά μετά το φαγητό, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωσή τους τις προηγούμενες ώρες.
6. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων (περπάτημα, ποδηλασία, ice-skating, σκι) για τις διακοπές, ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τις χριστουγεννιάτικες στιγμές και με άλλους τρόπους, εκτός από το φαγητό!
ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
32 ερωτήσεις για την παιδική διατροφή (και άλλες τόσες απαντήσεις)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr