3 μύθοι για τη διατροφή που καταρρίπτονται επιστημονικά (τελικά, πόσο νερό να πίνεις;)

Συνήθειες που θεωρούσες a priori σωστές και δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία να τις επαληθεύσεις.

διατροφή

ΜΥΘΟΣ 1ος: Πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό!

Η αλήθεια είναι ότι το νερό κάνει καλό στην υγεία και έχει πολλά οφέλη για το δέρμα και το μεταβολισμό σου, ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συμβουλή για τα οκτώ ποτήρια, δεν έχει βάση.

Με άρθρο του στους «New York Times», ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ιντιάνα των ΗΠΑ υποστηρίζει πως «αν υπάρχει ένας μύθος για την υγεία που πρέπει σύντομα να... πεθάνει, τότε αυτός είναι ο μύθος για τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα». Έτσι, δεν χρειάζεται να μετράς ποτήρια. Ένα γεμάτο ποτήρι νερό, όταν είσαι διψασμένη, είναι αρκετό για να παραμείνεις υγιής και ενυδατωμένη. Επίσης, τροφές που είναι πλούσιες σε νερό (σούπες, φρούτα και λαχανικά) αλλά και ροφήματα (χυμοί, τσάι, καφές) προσφέρουν επίσης ενυδάτωση.

shape Tool: Πόσο νερό να πίνω;

ροφήματα για αθλητές

ΜΥΘΟΣ 2ος : Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά σου

Σε έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση επί 12 εβδομάδες 2 αυγών ημερησίως σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν αύξησε αλλά μείωσε την κακή χοληστερίνη και μείωσε και το βάρος των συμμετεχόντων. Σε παρόμοια ομάδα που έκανε την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τα αυγά, παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε καθόλου την ωφέλεια της υγιεινής διατροφής, ούτε αύξησε τη χοληστερίνη.

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώω σε μία εβδομάδα;

ΜΥΘΟΣ 3ος: Πρέπει να τρως πρωινό για να χάσεις βάρος

Ένα καλό πρωινό γεύμα όντως βοηθά μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος, καθώς διώχνει την πείνα και τους γλιτώνει από τα «τσιμπολογήματα» αργότερα μέσα στην ημέρα. Αν εσύ δεν είσαι οπαδός του πρωινού όμως, και πάλι μπορείς να χάσεις βάρος.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό, δεν έτρωγαν περισσότερο στο μεσημεριανό ή το βραδινό και τελικά κατανάλωναν περίπου 400 λιγότερες θερμίδες την ημέρα! Ένα καλό πρωινό γεύμα χαρίζει ενέργεια για να βγάλουμε τη μέρα, σε κάποιους όμως δεν εξασφαλίζει οπωσδήποτε και περισσότερες θερμίδες…

Το ιδανικό πρωινό για ενέργεια όλη μέρα!

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i