Από την Ευγενία Ηλιάδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc, SRD, UK (dietinfo.gr)
Ισχύει ότι η διατροφή μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ανακάλυψε τι είναι μύθος και τι αλήθεια ως προς την ευεργετική δράση και μη κάποιων τροφών που κατά καιρούς συσχετίστηκαν με την υγεία της καρδιάς μας.
Διάβασε επίσης: 5 μυστικά για να έχεις υγιή καρδιά (φάε καρύδια και άλλα tips με υπογραφή γιατρού)
Διατροφή για την καρδιά: Μύθοι και αλήθειες για τη δράση κάποιων τροφών που συσχετίζονται με την υγεία της
Επιτρέπεται να πίνουμε αλκοόλ;
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες είναι αποδεκτή, δηλαδή 1-2 αλκοολούχες μονάδες ημερησίως για τους άνδρες και 1 μονάδα την ημέρα για τις γυναίκες. Δηλαδή, 1 μικρό ποτήρι των 75 ml κρασί μέτριας περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, 1 ποτήρι των 250 ml μπίρα και δόση 25 ml για τα οινοπνευματώδη (40% οινοπνευμα). Όταν ξεπερνάται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ, τότε μεγαλώνει η πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και κάποιων μορφών καρκίνου.
Το κόκκινο κρασί προστατεύει την καρδιά;
Το κόκκινο κρασί δεν αποτελεί καλύτερη επιλογή από κάποια άλλη μορφή οινοπνεύματος. Εικάζεται ότι είναι προτιμότερο λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Όμως, αν παίρνεις αρκετά αντιοξειδωτικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνεις, δεν είναι αναγκαίο να συμπεριλαμβάνεις το κόκκινο κρασί στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
Αλήθεια: Τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό στην καρδιά σου
Κύρια λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εξασθενίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών που παράγονται μετά από διάφορες αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Και πού είναι το πρόβλημα; Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να καταστρέψουν τις αρτηρίες και να συντελέσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι βιταμίνες Α –κυρίως στη μορφή του βήτα - καροτένιου –, C, E, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά. Πού θα τα βρεις;
‣ Βιταμίνη C: Κόκκινη και πράσινη πιπεριά, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι,
μαύρα και κόκκινα μούρα, φράουλα, ακτινίδιο, πατάτα, γλυκοπατάτα, λαχανάκι Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτα, φρουτοχυμοί, λάχανο, μάνγκο.
‣ Βιταμίνη Ε: Την περιέχουν όλα τα έλαια (ελαιόλαδο, σπορέλαια κ.λπ.), ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια), σπόροι (ηλιόσποροι), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) κ.ά.
‣ Βήτα-καροτένιο: Καρότο, γλυκοπατάτα, βερίκοκο, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, μάνγκο, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, σπανάκι, πράσινα φασόλια, μπρόκολο, αρακάς, κολοκύθα, σπαράγγι.
‣ Φλαβονοειδή: Φρούτα, λαχανικά, κρεμμύδι, μήλο, τσάι, κόκκινο κρασί, σμέουρα.
Shape tip: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταναλώνεις τις παραπάνω τροφές ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Το φυλικό οξύ μάς προστατεύει;
Αυτό δεν είναι μύθος, Πιστεύεται ότι η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπου και ανήκει το φυλλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα της χομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που οι υψηλές τιμές του συνδέονται με την εμφάνιση καρδιοπαθειών. Συνιστάται να τρώμε ποικιλία φαγητών πλούσιων σε φυλλικό οξύ, π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια, τα οποία είναι υψηλές πηγές φυλλικού οξέος, όπως και το συκώτι.
«Πιστεύουμε» στα λειτουργικά τρόφιμα; Ναι!
Σε αυτά ανήκουν οι φυτικές στανόλες και στερόλες. Στις μέρες μας εκτεταμένες έρευνες γύρω από αυτές τις ουσίες δείχνουν ότι οι φυτικές στανόλες και στερόλες προσομοιάζουν με τη δομή της χοληστερίνης, εμποδίζοντας την απορρόφησή της στο αίμα. Προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες και στερόλες κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως σε μαργαρίνη, γιαούρτι, τυρί, γάλα κ.λπ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν
ότι τα αυτά τα προϊόντα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά μόνο όταν καταναλώνονται στις συνιστώμενες δοσολογίες που αναγράφονται αναλυτικά στις συσκευασίες τους. Φυτικές στερόλες μπορούμε να βρούμε σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Γιατί δε συνιστάται η πρόσληψη μέσω της διατροφής; Διότι, για να φτάσουμε την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη των 1,5-3 γρ. τη μέρα, χρειάζεται να καταναλωθεί πολύ μεγάλη ποσότητα τροφών.
Μύθος: Το σκόρδο ρίχνει την πίεση
Δεν υπάρχει ακόμη ισχυρή επιστημονική έρευνα όπου να επιβεβαιώνεται ότι το σκόρδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία και την αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάποια αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι το φρέσκο σκόρδο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες μόνο όταν καταναλώνεται σε ποσότητες αντίστοιχες των 7-28 σκελίδων σκόρδων την ημέρα. Επίσης, δεν παύει να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αντικατάστασης προσθήκης αλατιού, είτε στο μαγείρεμα είτε στο πιάτο.
Ω3, τα αγαπημένα της καρδιάς
Τα λιπαρά αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια προστατεύουν την καρδιά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρια σε εβδομαδιαία βάση, από τις οποίες η μία να είναι λιπαρό ψάρι. Η μία μερίδα λιπαρό ψάρι αντιστοιχεί σε 140 γρ. και καλές πηγές αποτελούν η σαρδέλα, η τσιπούρα, το λαβράκι, η πέστροφα, το σκουμπρί, ο σολομός και ο φρέσκος τόνος. Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και ως εκ τούτου ελαττώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, που με τη σειρά τους φράσσουν τις αρτηρίες. Εάν δεν αγαπάς τα λιπαρά ψάρια, συνιστάται η χρήση συμπληρωμάτων με Ω3 λιπαρά οξέα.
Κάνει να πίνουμε καφέ;
Καλά τα νέα! Δεν υπάρχει επαρκές αποδεικτικό υλικό ακόμη για να συνδέσουμε την κατανάλωση καφέ με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ποσότητα ζάχαρης και ο τύπος γάλακτος που προσθέτουμε θα κάνει τη διαφορά. Πάντως, σίγουρο είναι ότι ο καφές μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς, οπότε συνίσταται η μέγιστη κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 2 - 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr