Νηστίσιμα γλυκά: Τάρτα σοκολάτας με αβοκάντο και γλυκοπατάτα

Αυτή η σούπερ σοκολατένια τάρτα με φουντούκι και φράουλες, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για την περίοδο της νηστείας!

24.04.2019

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

Νηστίσιμα γλυκά

Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, ολιστική διαιτολόγο-διατροφολόγο και blogger, www.threpsisnutrition.com.

Αυτή η τάρτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά από τους καρπούς και το αβοκάντο, και φυσικά σάκχαρα από γλυκοπατάτα και βασιλικούς χουρμάδες. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, θα καταφέρει να σε κρατήσει πλήρη για ώρες- ο βασικός μας στόχος στην νηστεία, μόλις επιτεύχθηκε. Επιπλέον είναι χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά, για να μην χαλάσεις την διατροφή σου.  Και πάνω απ’όλα: είναι εκπληκτική! Κανείς δεν θα καταλάβει ότι περιέχει αβοκάντο και γλυκοπατάτα.

Αν δεν έχεις πολύ χρόνο ή αποσπώμενη βάση τάρτας, σχημάτισε κάτι σαν μπισκότα με την βάση, ψήσε 5-10 λεπτά, και τοποθέτησε την κρέμα και τις φράουλες από πάνω!

Δες επίσης: Συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα με χαλβά

Νηστίσιμα γλυκά: Τάρτα σοκολάτας με αβοκάντο και γλυκοπατάτα

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 κούπες φουντούκια ωμά
  • 1 κούπα βρώμη
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 3/4 κούπας λάδι καρύδας
  • 4-5 βασιλικοί χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κ.γ. μέλι ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)

Για την γέμιση

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα ψημένη
  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 3-4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1-2 κ.σ. μέλι ή άλλο γλυκαντικό
  • 2 βασιλικούς χουρμάδες
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας (προαιρετικά)
  • 20 gr vegan σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. φουντούκια (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • Φράουλες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για τη βάση

  1. Αλέθουμε τα φουντούκια με τη βρώμη. 
  2. Προσθέτουμε τους χουρμάδες με το κακάο, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Λιώνουμε το λάδι καρύδας με το μέλι και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε. Θέλουμε το μείγμα να είναι σχετικά κολλώδες.
  4. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα 30 cm με αποσπώμενο πάτο, και στρώνουμε με τα χέρια μας να πάει παντού. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες τρύπες με ένα πιρούνι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε οτι δεν θα φουσκώσει.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 περίπου λεπτά (θέλουμε απλά να χάσει την υγρασία του).
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε από τη φόρμα και προσθέτουμε τη γέμιση.

Για την γέμιση

  1. Τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί μια γλυκοπατάτα (κατά προτίμηση πορτοκαλί), και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου τουλάχιστον 45′. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμη, τσιμπώντας εσωτερικά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και παίρνουμε το εσωτερικό της με ένα κουτάλι, ώστε να μείνει μόνο η φλοίδα.
  2. Τοποθετούμε στο blender το εσωτερικό του αβοκάντο και της γλυκοπατάτας, μαζί με τους χουρμάδες, το γλυκαντικό και το κακάο και τα φουντούκια. Εαν βάλουμε σοκολάτα και λάδι καρύδας, τα έχουμε ήδη λιώσει και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  3. Περιχύνουμε το μείγμα, πάνω στη βάση. Στρώνουμε να πάει παντού και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα. 
  4. Στολίζουμε με φράουλες και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

  • Αν το μείγμα της βάσης δεν είναι κολλώδες, προσθέτουμε 1-2 χουρμάδες ακόμη
  • Αν επιλέξουμε να μην βάλουμε λάδι καρύδας και σοκολάτα στη γέμιση, προσθέτουμε στη θέση του 2 χουρμάδες

Δες επίσης: Θέλω γλυκό στη νηστεία, τι να φάω; H διαιτολόγος προτείνει τα καλύτερα γλυκά

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.